Старшокласники з Чернігова створили прилад, який може виявляти дрони на відстані до 5 кілометрів

17.07.2024
Старшокласники з Чернігова створили прилад, який може виявляти дрони на відстані до 5 кілометрів

Той самий прилад «ЧАС» — «частотний аналізатор спектра». (Фото: Суспільне Чернігів)

П’ятеро старшокласників Чернігівської школи №1 розробили прилад, що може стати неабиякою загрозою для ворожих БПЛА.
 
Своє ноу-хау хлопці вдосконалювали протягом року і вже незабаром відправлять для тестування на фронт.
 
Технічну новинку 17-річні раціоналізатори назвали «ЧАС» — «частотний аналізатор спектра».
 
Основу їхнього винаходу становить український детектор безпілотників «Цукорок», який школярі наділили штучним інтелектом.
 
Саме він здатний розпізнавати не один, а різні види БПЛА, розширюючи базу їх виявлення.
 
«У звичайному детекторі треба розробляти алгоритм виявлення і підтвердження під кожен дрон, — розповів Суспільному один з учасників групи Олександр Тимошенко. — А тут (якщо з’являється нова ціль) достатньо натренувати нейронну мережу й заново її завантажити. Тобто вона більш гнучка».
 
Можна сказати, що «ЧАС» ловить саму частоту, на якій літає безпілотник. 
 
Перший прилад хлопці створили з наявних у них запчастин. Зараз внутрішні деталі вже замовляють, а верх друкують на 3D-принтері.
 
Вони настільки загорілися власною справою, що фінансують свій проєкт із кишенькових грошей і навіть ходять на підробітки.
 
Наступні моделі юні винахідники хочуть оснастити ударостійким і водонепроникним корпусом.
 
«ЧАС» для фронту — справжня знахідка, адже дозволяє оператору виграти хвилини для прийняття зваженого рішення і посилює рівень його безпеки. 
 
Українські військові невдовзі почуватимуться більш упевнено в повітряних боях іще й завдяки високоточним КАБам вітчизняного виробництва.
 
Як повідомив начальник авіації Командування ПСУ Сергій Голубцов в ефірі Радіо Свобода, нині вже завершено роботу з розробки спеціальних комплектів до радянських авіабомб, що значно збільшать дальність їх польотів і точність ураження цілей.
 
Нове обладнання має високий рівень захисту від ворожих РЕБ і готове до фінального тестування.
 
«Через декілька тижнів ми маємо розпочати випробування перших партій таких бомб, вже українських, — каже Сергій Голубцов. — Але поки використовуємо західного виробництва: GBU-39, GBU-62. Різних калібрів, різних бойових частин, як проникаючих, так і касетного типу. Залежить від того, яка це ціль. І ефективність їх вражає. Якщо вдається подолати систему ППО росіян, то це 100-відсоткове влучання в ціль».