У шести регіонах України відкриють 12 просторів для молоді

10.07.2024
У шести регіонах України відкриють 12 просторів для молоді

VECTOR HUB у Вишнівецькій громаді (Тернопільщина).

12 молодіжних просторів запланувала відкрити цього року Програма USAID (незалежного агентства федерального уряду США) DOBRE у громадах Тернопільської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Чернігівської областей, на Буковині та Прикарпатті. Загальна сума інвестицій становитиме понад 115 тисяч доларів.
 
Молодіжний простір у територіальній громаді — це не просто красиво відремонтована кімната із сучасною технікою. Це локація, де вирує молодіжна робота, де молодь може зустрічатися, спілкуватися і корисно проводити вільний час поза віртуальними соціальними мережами.
 
Тут навчаються на тренінгах, мовних клубах та майстер-класах, проводять зібрання молодіжних рад при органах місцевого самоврядування та активно залучають юнаків та юнок до участі в житті громади.
 
У червні на заході України відкрилися одразу чотири молодіжні простори, ще два — вже повністю облаштовані та очікують офіційного відкриття.
 
Усі проєкти виконуються на умовах співфінансування з місцевих бюджетів, де громади беруть на себе визначення локації та її облаштування, а Програма USAID DOBRE — закупівлю цифрового обладнання та меблів. 
Молодіжні простори SHUM.OK у Шумську та «Знайди себе» в Підволочиську на Тернопільщині розташувалися в приміщеннях центральних бібліотек. В обох громадах проблема корисного дозвілля молоді стояла досить гостро. 
— Зараз — складний час, і бюджети громад спрямовані насамперед на вирішення першочергових завдань, а також на допомогу нашій армії, — пояснює Шумський міський голова Вадим Боярський. — Тому створення молодіжних просторів можливе лише завдяки вагомій підтримці донорів. 
Недобоївці теж організують свою молодь (Чернівецька область).
 
— Наша молодь мала великий запит на окрему локацію для своїх потреб. І на опитуваннях, які проводили в громаді, вона віддала за такий проєкт найбільше голосів, — розповідає молодіжна працівниця у просторі «Знайди себе» Андріана Габрилей. — До цього молодь або переважно сиділа вдома, коли надворі була дощова погода, або збиралася на лавочках у центрі міста чи на стадіоні. І це зовсім не те дозвілля, якого вони потребували.
Молодіжний простір «Знайди себе» у Підволочинську (Тернопільщина).
 
У Вишнівецькій громаді на Тернопільщині молодіжний простір VECTOR HUB відкрили в приміщенні одного з ліцеїв. Одночасно тут створюють молодіжну раду, яка об’єднає свою діяльність у новій локації з місцевими пластунами та громадською організацією «ЦВІТ».
— Важливість створення молодіжних просторів у такий важкий для громад час полягає в тому, що вони покликані підтримувати місцеву молодь, яка є основою майбутнього українського суспільства, — каже керівник Програми USAID DOBRE Браян Кемпл. — Маючи власну локацію, молодь може займатися не тільки саморозвитком, а й допомогою своїй спільноті, збиратися для ухвалення важливих рішень чи голосувань щодо процесів у громаді тощо. Тому ми завжди підтримуємо такі проєкти з тими партнерами, які прагнуть їх реалізувати.
SHUM.OK у Шумську (Тернопільщина).
 
Програма незалежного агентства федерального уряду США за останній рік підтримала облаштуваня таких просторів у 12 територіальних громадах. Усі вони мають різне спрямування, дизайн, місце розташування тощо.
 
Активно йде апробація й мобільних просторів, що дозволить залучити молодь й у віддалених від центру громади населених пунктах. Адже ми хочемо утримати молодь у громадах? Отже, повинні подбати про повноцінну молодіжну інфраструктуру для її самореалізації.