Низка бонусів, але й суворі правила: як живуть переселенці у модульному містечку в Полтаві

03.07.2024
Низка бонусів, але й суворі правила: як живуть переселенці у модульному містечку в Полтаві

Заняття спортом зміцнюють здоров’я змалечку.

Внутрішньо переміщені особи отримують безкоштовний прихисток у модульному містечку в Полтаві, тобто не платять за комунальні послуги й раз на день забезпечуються гарячим харчуванням.
 
Також мають всі умови для самостійного приготування їжі завдяки побутовій техніці на загальних кухнях. 
 
Але цього помешкання можна легко позбутися, якщо систематично порушувати спокій інших мешканців та зловживати спиртним. 
Через що в містечку виникають конфлікти і як їх вирішують? 
 
13 «квадратів» на двох чужих людей і туалет на коридорі. Чи достатньо цього дня комфорту? 
Подивимося пильніше. 
 
З 13 липня минулого року, відколи у модульне містечко в Полтаві заселилися перші 60 внутрішньо переміщених осіб, тут багато чого змінилося.
 
На подвір’ї з’явилися клумби, на загальних кухнях — великі морозильні камери, які надали донорські організації, в одному з модулів — спортивні тренажери. Незабаром добудують футбольне поле...
 
За цей період тут знайшли прихисток майже 250 осіб. Хтось перебрався в інше житло, хтось повернувся додому, а когось виселили за порушення правил поведінки.
 
А у великій родині переселенців з Харківщини незабаром народиться третя дитина. Вона буде першою, яка з пелюшок ростиме в модульному містечку.
 
«Україна молода» побувала в містечку, аби побачити життя в ньому зсередини.

Вільні місця є, хоч і небагато...

— Тут живуть люди, які в більшості випадків втратили все, — зауважує насамперед комендант містечка Володимир Іваненко. — Хто має гроші, той або винаймає житло, або уже придбав його. У нас дійсно ті, хто не в змозі платити за оренду, кому нікуди повертатися, або ті, хто боїться повертатися у свої домівки. 
 
Поселенці представляють всі області, які найбільше потерпають від російської агресії: Донеччину, Луганщину, Харківщину, Херсонщину, Миколаївщину, Сумщину. 
 
Останнім часом попит на помешкання в містечку значно зріс, тоді як минулого року охочих було небагато. Останнє велике заселення — 50 осіб — відбулося в жовтні.
 
Когось відлякувала певна віддаленість від міста, когось — тимчасовість конструкцій, з яких виготовлені модулі, бо думали, що в них буде занадто жарко влітку та холодно взимку. 
Насправді страхи виявилися надуманими. Модульне містечко з Полтавою сполучають три регулярні автобусні маршрути, тож дістатися в обласний центр зов­сім не проблема.
 
А взимку, за відгуками поселенців, у кімнатах і в усіх побутових приміщеннях завдяки установленим електроконвекторам було так тепло, що можна було ходити в самих трусах. 
 
До школи й дитсадка легко дійти пішки, а недавно зов­сім поруч відкрився ще один дитячий садок. Неподалік — фельдшерсько-акушерський пункт. 
Модульне містечко розраховане на 432 особи.
Фото автора та з сайту Полтавської ОВА. 
 
З переваг — мешканці модульного містечка досі отримують привізні безоплатні гарячі обіди, не прибирають у місцях загального користування й не сплачуть за комунальні послуги.
 
Комунальні послуги покриваються за кошти обласного бюджету, харчування — за кошти бюджету Полтавської міської громади через міжбюджетний трансферт. 
 
Загалом у містечку нині проживають 223 особи, з них 28 — діти віком до 18 років, дехто з них уже навчається у вишах. Кілька людей отримують другу вищу освіту. Родини з дітьми мешкають в одному модулі.
 
— Як можна потрапити до модульного містечка на ці місця? — запитую Володимира Іваненка.
 
— Я точно не займаюся розподілом місць, — відповідає він. — Бо дехто, не знаючи механізму поселення, їде одразу сюди. Але ні, спочатку треба їхати в Обласний виплатний центр, що за адресою: Ігоря Дорошенка (колишня Ціолковського), 47 у Полтаві. Там треба подати, окрім заяви, довідку про статус внутрішньо переміщеної особи та підтвердження реєстрації у Полтавській територіальній громаді.
 
Черга на заселення формується на основі цих документів відповідно до дати подання. Потім документи розглядає комісія ОВА з питань розміщення у тимчасових спорудах, за результатами якої видається відповідне розпорядження начальника ОВА. 
Четвертого квітня було останнє розпорядження Філіпа Проніна (начальника Полтавської ОВА. — Авт.) про заселення. Дванадцять осіб зайняли свої місця, а троє ще мають право на заселення. 
 
— І часто буває таке, що люди не доїжджають у містечко після проходження встановлених процедур? 
 
— Це не поодинокі випадки. Буває, хтось передумав, знайшов інше житло, виїхав за межі області чи за кордон. Певний час їхні місця залишаються в резерві, згідно із затвердженою процедурою, бо люди фактично не втратили своє право. Згодом, якщо заселення не відбулось, ми передаємо ці місця комісії, яка розподіляє їх серед тих, хто стоїть наступними у черзі на розміщення.

Перетасовка співмешканців 

Модульне містечко для ВПО у Полтаві — це 6 комфортабельних будиночків, у кожному з яких по 18 кімнат площею 13 квадратних метрів. У коридорі — туалетні й душові кімнати (окремо жіночі та чоловічі в різних частинах блоку).
 
Там облаштовано душові кабінки, унітази, умивальники. Окремо є технічні кімнати з пральними та сушильними машинами, просторі кухні з електроплитами, холодильниками, морозильними камерами, шафами та мікрохвильовками, кімнати відпочинку з великими плазмовими телевізорами і м’якими диванами. 
 
Згідно з проєктом, який розроблено донором (Фондом міжнародної солідарності Польщі), модульне містечко розраховане на 432 особи, за умови, що половина — це діти. Тому спочатку кожна кімната була облаштована двома двоярусними ліжками.
 
Але, згідно з Постановою Кабміну «Деякі питання функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб», на одну особу має припадати не менш ніж 6 кв. м.
 
Тож двоярусні ліжка Товариство Червоного Хреста України замінило спочатку на мобільні розкладачки, а згодом — на гарні односпальні ліжка з ортопедичними матрацами, і тепер у кімнатах мешкають по двоє-троє людей.
 
Троє — якщо це родина з дітьми. Їм залишили двоярусні ліжка. Загалом у модульному містечку мешкає 67 родин з дітьми. 
— У нас є кілька сімей, серед них і та, в якій чекають поповнення, що займають дві кімнати, — каже Володимир Іваненко.
 
— За яким принципом ви поселяєте чужих людей в одну кімнату? — цікавлюся. 
 
— Насамперед за віковим. Але не завжди вони уживаються між собою, бо в кожного — свої життєві звички. 
 
— І тоді вам доводиться їх розселяти?
 
— Були переселення всередині, я сказав би. Раніше рятували вільні кімнати, але тепер, коли практично всі місця зайняті, доводиться міняти місцями співмешканців.
— Через що найчастіше конфліктують? 
 
— Через увімкнене світло, коли один хоче заснути, а другий — почитати. Або полицю на кухні, яку не можуть поділити. А ще через політичні погляди, лихослів’я. На жаль, є мешканці зі згубними звичками.
 
Загалом ніхто не хоче змінювати своїх звичок, під когось підлаштовуватися. Особливо важко уживаються між собою пенсіонери. Але про відмову комусь у поселенні не може навіть ітися, бо це було б порушенням прав людини.
Якщо конфлікти виникають у мій позаробочий час, мені телефонує охорона, я приїжджаю, розбираюсь. 
 
— А якщо доводиться когось виселяти, то куди? На вулицю? 
 
— Ми розробили та затвердили правила внутрішнього розпорядку, бо все ж таки це місце колективного проживання різних за віком і за звичками людей. При розміщенні всі мешканці під підпис із ними ознайомлюються і зобов’язуються дотримуватись.
 
На вживання алкоголю та інші аморальні дії — жорстке табу. Бо тут є діти, тут значні матеріальні цінності, про які треба дбати. Якщо людина, скажімо, часто пиячить і заважає іншим, то прощаємося. Спочатку виносимо попередження, і якщо нічого в поведінці людини не змінюється, даємо 14 днів на пошуки іншого житла.
 
На вулицю їх ніхто не виганяє, направляємо до міської ради, де можуть допомогти у пошуках роботи і житла. Знаю, дехто перебрався у робітничі гуртожитки. 
 
Буває, викликаємо поліцію, якщо ситуація виходить з-під контролю нашої охорони, яка, до речі, працює тут у режимі 24/7.

ВПО ідуть на роботу до психлікарні 

Більшість мешканців модульного містечка не працюють. Хтось на пенсії, а хтось просто не хоче шукати роботу. Вільний час проводять переважно в кімнатах або на гарно облаштованій території. На літньому майданчику тут встановлено спортивні тренажери, є купа розваг для дітей.
 
У кількох альтанках можна сховатися від спеки чи дощу й пограти у настільні ігри. Одразу за парканом містечка — кіоск із товарами першої необхідності, тож далеко їхати по них не треба. 
 
Мешканців містечка намагаються розворушити різноманітні громадські організації й благодійні фонди: влаштовують екскурсії по місту, проводять для них на місці безоплатні юридичні консультації, спілкуються на релігійні теми, організовують змістовне дозвілля. 
 
— Психологічна допомога серед мешканців не так затребувана, як можна було б очікувати, а їхні юридичні питання стосуються переважно соцвиплат для ВПО, — констатує Володимир Іваненко. 
 
Чоловіки за потреби можуть щось відремонтувати (сантехніку, побутові прилади), жінки можуть доглядати за клумбами. 
 
Хтось волонтерить — виготовляють на місці окопні свічки, плетуть маскувальні сітки. 
 
Найпопулярніше місце роботи у тутешніх ВПО — обласна психіатрична лікарня, оскільки вона розташована поруч: ідуть туди в охорону, медсестрами, санітарками, буфетницями, кухарями. 
 
Молодшою медсестрою працює в лікарні й Олена Володимирівна з Лисичанська. Загалом мешканці містечка неохоче спілкуються з журналістами, а вона погодилась розповісти свою історію. 
— Ми з чоловіком кілька місяців провели в окупації, а тоді вирішили вибиратися з міста, бо то не життя, — присідає жінка на лавку в їдальні. — Виїхали гуманітарним коридором — через Бєлгород, Суми. У Полтаву раніше перебралися донька із зятем, дитиною та свахою. Спочатку нас поселили у школу для глухонімих, але невдовзі її звільняли від переселенців і нам запропонували модульне містечко. Нам одразу тут усе сподобалось. 
 
Пані Олена перераховує, що саме сподобалось:
 
— Смачно годують. Завжди є шматок м’яса, риби чи сарделька. Овочі й фрукти постійно. Хай раз на день, але це велика підтримка.
Черг, щоб помитися в душі, випрати одяг та білизну, немає. 
 
На кухні — чотири електроплити на дві конфорки, теж на всіх вистачає. Можна готувати у мультиварці. Щоб було веселіше, господині включають телевізор.
 
Взимку тепло, а влітку прохолодно, оскільки в коридорах встановлено кондиціонери. Відчиняй кімнату — напускай холоду.
 
— А не страшно залишати двері відчиненими? Контингент же різний...
 
— Різний, але дружний. Тут ніхто нічого не візьме чужого. Навпаки, кожен ділиться з іншими чим може. 
 
Усі працездатні члени родини Олени Володимирівни мають роботу: чоловік-пенсіонер влаштувався електриком, вони з донькою — молодшими медсестрами в психіатричну лікарню, зять заробляє по шабашках. 
 
— Уже трохи адаптувались, — каже жінка на завершення розмови. — Навчились жити одним днем. Сьогодні маємо дах над головою, маємо що поїсти — то й добре. А що буде завтра — ніхто не знає.
 
У нас у Лисичанську залишалась квартира, щоправда, без вікон. Її розграбували. Чи повернемось ми колись туди? Намагаюсь про це не думати. Бо дуже боляче...