Точки кипіння і донні міни: головні воєнні новини

26.06.2024
Морські дрони СБУ успішно провели перше у світі дистанційне мінування, уразивши щонайменше 4 рашистські кораблі.
 
Про це повідомила газета The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела у Службі безпеки України.
 
«Після перших застосувань морських дронів росіяни побудували більше загороджень на вході у порт в Севастополі, що майже унеможливило удари з безпілотників, — ідеться в повідомленні. — Тож команда голови СБУ Василя Малюка придумала альтернативу — закладання морських мін. Так звані донні міни зроблені з пластику та важать близько 400 фунтів. Їх важко виявити, оскільки вони занурюються в мул під мілководдя».
 
За словами співрозмовника газети, раніше морські безпілотники використовували здебільшого для спостереження або логістики.
 
Але зараз українські захисники «роблять багато речей, які до них не робив ще ніхто у світі». 
 
Увечері 24 червня у своєму зверненні президент Володимир Зеленський повідомив, що ухвалив рішення замінити командувача Об’єднаних сил ЗСУ.
 
Констатував: «Обговорили кадрові питання у ЗСУ. Я ухвалив рішення замінити командувача Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля бригадним генералом Андрієм Гнатовим». Подробиць щодо причин відставки президент не розкрив. 
 
Напередодні в неділю, 23 червня, з’явилася інформація про те, що начальник штабу бригади «Азов» Нацгвардії України Богдан Кротевич подав заяву до Державного бюро розслідувань щодо одного з українських бойових генералів. Звинуватив у перевищенні службових повноважень, некомпетентному командуванні, результатом якого нібито стали втрати українських територій.
 
«Написав листа до ДБР із закликом про відкриття розслідування на одного військового генерала, який, на моє переконання, вбив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал», — повідомив Богдан Кротевич у Telegram. Ім’я генерала публічно не вказав.
 
«Азовець» закидає йому переслідування командирів, які наступали і не втрачали позиції; тому військові стримували окупантів не завдяки вмілому вищому командуванню, а всупереч йому. Богдан Кротевич також додав, що умови, в яких воюють наші бригади, це «нереальний героїзм». 
 
А тим часом війна триває далі. Найгарячіше нині в районі Покровська, де агресор не полишає спроб прорвати нашу оборону. За даними Генштабу, у вівторок окупанти 45 разів атакували в районах майже десяти населених пунктів.
 
«Дуже і дуже зараз важко на Покровському напрямку, противник має просування, наші підрозділи сильно виснажені та несуть втрати, — повідомив у телеграмі один з офіцерів. – За зведеннями з різних підрозділів, є і 200, і 300, і зниклі безвісти. Все, що пацани зараз там роблять, вже є за межею можливостей». 
 
Продовжують рашисти обстрілювати і мирні населені пункти, застосовуючи найбільш руйнівні боєприпаси. Аби припинити нескінченний геноцид, очільник Харкова Ігор Терехов написав офіційне звернення до Генсекретаря ООН Антоніу Гутерреша і Гендиректора ЮНЕСКО Одрі Азула із закликом захистити Харків та інші українські міста.
 
Зокрема, він нагадав керівнику ООН, що однією з офіційно задекларованих цілей Організації є забезпечення якісної освіти, яку реалізувати в умовах рашистської агресії практично неможливо.