Пропагандисти рф і гауляйтери підняли істерію навколо «бавовни» в Криму: навіщо?

26.06.2024
Кілька днів поспіль російські пабліки активно обговорюють нічний приліт «бавовни» до Севастополя, Євпаторії, Саків та Бахчисарая.
 
Ситуація ніби штатна, оскільки українські артилеристи нищать на тимчасово окупованому росіянами півострові військові об’єкти вже досить давно. Але цього разу, на відміну від попередніх, факт прильотів не приховали, а максимально перебільшили. 
 
Спочатку все йшло як завжди. Тобто гауляйтери Криму пояснили потужні вибухи плановими військовими навчаннями. Але згодом цю версію «переграли», повідомивши про збиття п’яти американських ракет, одна з яких відхилилася від траєкторії польоту після роботи ППО і вибухнула.
 
У результаті 3 особи загинули і понад 100 отримали поранення. Для більшого емоційного ефекту в мережах почали з’являтися відео з пляжу, де наполохані відпочивальники з жахом спостерігають за стовпом диму на горизонті. 
 
Як з’ясувалося пізніше, ця картинка була потрібна для того, аби висловити претензію США з приводу постачання в Україну далекобійних ATACMS. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вже прокоментували цей випад.
 
«Звинувачення міністерства оборони росії на адресу США у жертвах серед цивільного населення є спробою утримати Сполучені Штати від надання подальшої допомоги Україні у сфері безпеки», — йдеться у розповсюдженому ними звіті.
 
Експерти також вказали на те, що рашисти цілеспрямовано розміщують військові об’єкти поблизу цивільних, намагаючись стримати українські удари. Причому не лише в районі півострова, а й поблизу ЗАЕС та шкіл на окупованій материковій частині України. 
 
«Росія, ймовірно, порушує власні правила застосування Міжнародного гуманітарного права, в яких зазначено, що «військове командування повинно уникати розміщення військових об’єктів у густонаселених районах або поблизу них», — підсумували аналітики ISW.
 
Російських можновладців звинуватили і в тому, що вони активно заохочують населення їхати на відпочинок до Криму, переконуючи в тому, що забезпечать надійний захист.
 
У Міноборони України не підтвердили і не спростували чергову партію південної «бавовни». Натомість голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескандер Барієв в інтерв’ю Суспільному повідомив, що ракети були спрямовані винятково на військові цілі.
 
Бо у селищі Вітине поблизу Євпаторії розташований Центр дальнього космічного зв’язку. Вибухи також були зафіксовані на специфічній морській базі, яку рашисти використовують для атаки на українські міста. У Севастополі удар прийшовся на стратегічні та військові об’єкти. 
 
«Цифри жертв вони вже навіть збільшили. Кажуть про 155 постраждалих і 5 загиблих, — додав Ескандер Барієв. — Якщо немає жертв або атаки відбулися на військові об’єкти, вони говорять, що це були навчання або ліквідація зброї часів Другої світової війни. У випадках, коли є жертви, вони створюють інформаційний бум, щоб продемонструвати нашим західним партнерам, що Україна «б’є по цивільних об’єктах». Це механізми інформаційної війни».