Котики по-київськи: мама і донька-школярка зібрали для ЗСУ близько 2 мільйонів гривень

19.06.2024
Котики по-київськи: мама і донька-школярка зібрали для ЗСУ близько 2 мільйонів гривень

Софійка допомагає мамі збирати кошти для ЗСУ.

Усміхнені та життєрадісні, такими мені запам’ятались Тетяна та Софійка Бацюн.
 
Разом сім’я волонтерів зібрала на потреби армії близько двох мільйонів гривень.
 
Волонтерство в житті Тетяни розпочалось іще зі студентської лави.
 
Разом з однодумцями вони допомагали безпритульним тваринам під егідою руху «Молодіжної ліги захисту тварин», влаштовували автопробіги (один із них, до речі, потрапив до рекордів України) та відвідували дитячі будинки.
 
Однак з початком великої війни громадське волонтерство припинилось, Тетяна стала до військового волонтерства, від бійців почали надходити перші запити.

Повномасштабне вторгнення — нова хвиля волонтерства

— Як ви зустріли повномасштабне вторгнення у 2022 році?
 
— Місяць просиділи в підвалі, вийшли та повернулися до праці. Їздили на деокуповані території, за домовленістю з «Київхлібом» возили провізію. Згодом приєдналися до саперів, обходили будинки місцевих мешканців на Київщині та Чернігівщині.
 
— У порівнянні з 2014 роком збір коштів змінився?
 
— Перший рік повномасштабного вторгнення був наймасовішим за кількістю донатів. Якщо порівнювати з сьогоденням, то закривати збори стало дуже важко. Навіть зібрати якихось 20 тисяч стає завданням не з легких. Раніше на це можна було витратити добу-дві, а зараз — місяць, якщо не більше. Майже ніхто не донатить. Люди втомилися, але у багатьох вже «немає війни».
 
— Чого бійці зараз потребують найбільше?
 
— Турнікетів. На них ми збираємо постійно. Зараз також збираємо на РЕБи, дрони, автівки та навіть елементарні колеса. Гума на фронті живе 2-3 дні: хлопці поїхали на завдання, приїхали, а коліс немає. І ми знову збір відкриваємо.
Волонтерством Тетяна Бацюн почала займатися зі студентських років.
 
— У вас є фонд «Котики по-київськи». Можете розповісти про його діяльність?
 
— На початку війни ми з чоловіком та кумою створили фонд, потім почали залучати колег та друзів. Починали з гаража, розкладали та сортували там провізію на деокуповані території. Фонд «Котики по-київськи» займається різними сферами: допомога цивільним, допомога ВПО, допомога військовим. Усі ці пункти у нас затверджені в статуті.
 
— Амуніція, тепловізори, турнікети, колеса доходять до адресатів?
 
— Загалом так, окрім останнього тепловізора. Ми чекаємо... Є інформація, що хлопці ще живі, але не можуть вийти. 17-го травня я з одним з них спілкувалася. Він десь побачив фото, з благодійного концерту, дякував дітям за збір. Наступного дня поїхали купувати. Питаю адресу, а у відповідь тиша...

Маленька волонтерка

— Ви збираєте кошти на військо разом із донькою. Розкажіть, як так склалося.
 
— У першому класі діти писали есе на тему «Ким я мрію стати». А в четвертому читали, навіть вчителька зробила акцент на тому, що донька написала: «Я хочу допомагати людям». Її мрія збулася, вона допомагає військовим. 
Перший збір у неї був для мого однокласника Сашка. Він був у Києві проїздом, я їх познайомила. Довелось дитині зареєструвати інстаграм, фейсбук, телеграм, сигнал, щоб вони могли комунікувати. 
 
Згодом у неї з’явились підопічні, її улюблений Руслан Коваль на позивний «Артист», чудова людина, вони весь час списуються. Соня тільки питає щось там, мовляв, мама попросила мене купити армований скотч. А я — добре, мама шукає, ти збирай гроші.
 
— Я знаю, що у Софійки є подарунки та подяка від військових. Поділитесь історією?
 
— На благодійному концерті хлопці подарували їй прапор. Що в неї ще? Дарували їй лімітовані монети. Ще для неї подарунок — ручка з президентського батальйону: з однієї сторони ручка, а з іншої — остричок, щоб розбивати скло. Вона його замотала, так і носить. Потім Софійка подивилась, що у мами багато шевронів, почала хлопцям писати: «Хлопці, мені потрібні шеврони». Військовим дуже приємно, що діти допомагають, для них це дуже важливо.

«Найтяжче усвідомлювати, що бійця вже немає в живих»

— За час волонтерської діяльності ви стикались із вигоранням?
 
— Так, найгірше для мене — бачити хлопців, що повертаються на щиті. У мене величезний список безвісти зниклих хлопців, серед них дуже багато моїх близьких друзів. Я двічі їздила на упізнання, а потім приїжджала до сім’ї казати, що їхнього сина більше немає. Це для мене найважче. 
 
Тоді я вимкнула телефон, відсторонилась від усіх. Не хотілося ні збирати, ні розмовляти. Але все одно увімкнула телефон, знову збираю, знову спілкуюся. Найважче, коли ти спілкуєшся, а потім усвідомлюєш, що цього бійця більше немає. Навіть якщо ти його не знаєш. Він уже стає рідним, він уже твій, твій котик із ЗСУ.
 
— Як ви мотивуєте українців донатити на збори?
 
— Тут не потрібна мотивація. Або ти вже мотивований по життю і розумієш, що ти комусь хочеш допомогти. Або, хай як це погано звучить, до тебе приходить горе — і ти починаєш допомагати. 
 
Змусити людину допомогти нереально, це повинно йти від щирого серця. Навіть якщо витрачати сили на мотивацію, то з усього потоку людей прийдуть максимум кілька відсотків, тож я не вважаю доцільним витрачати сили на заохочення прихильників. Ми публікуємо інформацію, вона у відкритому доступі, люди її бачать. І багато хто допомагає. 
 
 
Андрій ХОДЬКОВ