Вихід є — перемога: чорно-білі картини Алли Ронікіер допомагають подолати стресовий розлад

12.06.2024
Вихід є — перемога: чорно-білі картини Алли Ронікіер допомагають подолати стресовий розлад

Директорка Музею історії міста Києва Діана Попова і художниця Алла Ронікіер. (Фото надане організаторами.)

Тривога, страхи та переживання для українців із 24 лютого 2022 року стали ніби нормою.
 
Через війну, яку веде росія в Україні, всі змушені проживати стани, які перетворилися на колективний посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). 
 
У Києві у червні проходить серія просвітницьких і мистецьких заходів, спрямованих на підвищення обізнаності про ПТСР у військових і цивільного населення та формування нових правил поведінки в соціумі. Одна з головних подій, яка є ключовим посилом кампанії, — виставка Exit («Вихід»).
 
Лише до 16 червня у Музеї історії міста Києва експонується ця виставка чорно-білих картин української мисткині польського походження Алли Ронікіер.
 
Кураторка Тетяна Костенко пояснила, чому вони вирішили передати цю проблему через мистецтво: «Я думаю, що це універсальний інструмент, універсальна мова, яку ми всі розуміємо на нашому емоційному рівні. І ці візуальні образи, які ви бачите на картинах, метафори, сенси, символи дуже сильні та могутні. І вони також викликають сильні емоції. І все це допомагає нам зрозуміти, що таке ПТСР, звертати на нього увагу і головне — допомагати людям, які зараз його мають».
 
Ось робота «Гойдалка» — про швидкоплинне життя. Часу дається обмаль, маятник уже запущений, а кожна людина перебуває на його гойдалці, навіть не помічаючи, що рухається із шаленою швидкістю.
 
Або інше зображення — «Перехрестя». Кожен має зробити свій вибір, від якого залежить не тільки майбутнє, а й саме життя.
 
Представлені роботи Алла Ронікіер написала в 2010-2011 роках. Художниця ексклюзивно прокоментувала «Україні молодій»: «Щось подвигло мене до того. Показуючи роботи у своїй галереї, в якийсь час я зрозуміла, що публіка не готова була їх читати, розуміти. Тоді я вклала у них трошки інший філософський смисл: як-то гра, шахи, чорне-біле. Життя — воно таке чорне-біле. І вийшло так, що, на жаль, зараз дуже тяжкі часи для нашої країни. Утім є вихід — Exit. Людина завжди має вибір, а потім вона має вихід. І не завжди може бути вибір той, що потрібен, але завжди є той вихід. І людина вірить в це. А для нашої країни вихід — то є перемога, свобода, мир».
 
Художниця Алла Ронікіер за фахом інженер-конструктор. До березня 2022 року жила та працювала у Білій Церкві на Київщині, де відкрила художню галерею Art Gallery Ronikier. Крайні понад два роки — у Польщі.
 
Картини художниці представлені у музеях, галереях та приватних колекціях України, США, Франції, Швейцарії, Німеччини, Ізраїлю, Фінляндії, Естонії, Іспанії, Польщі, Литви та Латвії. 
 
Над проєктом Exit працювали ГО «Українська вища медична школа» та благодійний фонд United Help Ukraine за організаційної підтримки ГО «Бугурт Січ». Учений-патофізіолог, генетик, директор «Вищої медичної школи» Віктор Досенко каже: «Мистецтво має таємний вхід до нашої психіки — через емоційний інтелект доносить уявлення про дуже складні речі, навіть про ПТСР!». 
 
Стефанія НОВІКОВА