Богдановий університет у Черкасах відвідала делегація митців, культурних і громадських діячів

29.05.2024
Богдановий університет у Черкасах відвідала делегація митців, культурних і громадських діячів

Київські гості в Богдановому університеті в Черкасах.

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, який у щорічному рейтингу вітчизняних закладів вищої освіти посів 20-те місце з-поміж 214 вишів України, у День вишиванки співав хор імені Григорія Верьовки. Це стало подарунком університетській спільноті від делегації митців, культурних і громадських діячів, які приїхали на Черкащину.

Той, хто цінує та любить свій рідний край, буде захищати свою землю

Заходи були приурочені до 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та до 70-річчя Черкаської області. Ініціювали їх Міжнародний благодійний фонд національної пам’яті України, Черкаське земляцтво «Шевченків край» у місті Київ, Національна спілка письменників України, Мала академія наук України.
 
У складі столичної делегації завітали голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, директор Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України Борис Пономаренко, народний артист України Анатолій Паламаренко, багаторічний керівник української «Просвіти», лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка Павло Мовчан, заслужений працівник культури України, багаторічний голова Всеукраїнської приймальної комісії  НСПУ Петро Засенко, очільник Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки Ігор Курилів.
 
У межах візиту на Черкащину відбулися покладання квітів та реквієми біля пам’ятника Тарасу Шевченку, могили Василя Симоненка та погруддя Богдана Хмельницького на Університетській площі. Також делегація поповнила університетську бібліотеку книгами та порадувала концертом.
 Анатолій Паламаренко чуттєво читає твори Тараса Шевченка.
Фото надані Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького.
 
«Цей День вишиванки у нашому університеті був особливим. Відзначили його з видатними українськими діячами культури, мистецтва, освіти. Саме ці люди все своє життя викарбовували національні цінності, за які сьогодні йде війна. Почесні гості зробили нам дарунок, який об’єднує та є втіленням наших національних цінностей. Саме такі дні дають віру в перемогу», — говорить ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко.
 
«Люди розуміють важливість нашої місії, а ми вважаємо, що повинні доносити до населення глибинну культуру, переконувати їх, що наша національна пам’ять — основа того, що ми таки переможемо ворога. Бо той, хто цінує та любить свій рідний край, буде захищати свою землю. Це ми зараз і бачимо», — додає директор Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України Борис Пономаренко.
 
Пан Борис разом з очільником Національної спілки письменників України Михайлом Сидоржевським вручили нагороди викладачам університету: голові обласного осередку НСПУ, професору Володимиру Поліщуку — почесну ювілейну відзнаку Національної спілки письменників України, професору Василю Пахаренку — почесну грамоту Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті, а ректору університету Олександру Черевку — відзнаку Національної академії наук України «За підготовку наукової зміни».
 
Упродовж мистецького дійства звучали українські народні пісні та покладені на музику твори Кобзаря. Його вірші читав Герой України Анатолій Паламаренко. А пісню «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні хору імені Григорія Верьовки зал слухав стоячи. Свою нову поезію, присвячену Тарасу Шевченку, продекламував поет Петро Засенко.

Університет допомагає ЗСУ всі 10 років війни з росіянами

У межах благодійної акції, яку проводила студентська рада університету, зібрано кошти, які підуть на потреби ЗСУ. І така допомога захисникам на передовій є у Богдановому університеті постійною. Не лише від початку повномасштабного вторгнення ворога, а всі 10 років війни з росіянами. 
 
У Черкаському національному університеті ще з 2015-го діє кафедра військової підготовки, ініційована і створена вишем та Міністерством освіти спільно з Міноборони. Тут ведеться підготовка офіцерів запасу за такими військово-обліковими спеціальностями: бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин і підрозділів та організація морально-психологічного забезпечення військ.
 
До речі, студентом університету є й морський піхотинець Роман Грибов, який був серед військових, що тримали оборону острова Зміїного в перший день повномасштабного вторгнення і який послав російський військовий корабель самі знаєте куди. Захисник родом із сусіднього міста Золотоноша.
 
Так от, нині чимало студентів цього вишу захищають Україну на полі бою. А ті, хто продовжує навчання, — допомагають фронту. Тільки цієї весни студенти та викладачі Черкаського національного університету придбали для 118-ї бригади територіальної оборони автомобіль.
 
«Ви — надійний тил ЗСУ і всього народу України. Пишаємося співпрацею з вами. Бажаємо міцного здоров’я, стійкості у своїх переконаннях», — написали у відповідь військові ЗСУ.
 
Не так давно на потреби захисників було перераховано й 190 тис. 272 грн. З них: 80 тис. грн — військовому підрозділу ССО, де служать 5 випускників ЧНУ, на автомобіль; 50 тис. грн — взводу аеророзвідки 60-ї ОМБР на дрон; 20 тис. грн — на ремонт медичного авто підрозділу, де служить випускник Ярослав Нищик; 12 тис. 138 грн — на ремонт медичного евакуаційного авто на прохання студента ЧНУ Руслана Матвєєва.
 
За 17 тис. 484 грн придбали кевларовий шолом для військового Олександра, а за 10 тис. грн — тепловізор Луганському прикордонному загону, розповіли у Черкаському університеті.
 
Для збору коштів для ЗСУ було організовано недавно й акцію «Одягни піжаму — задонать військовим». Тоді зібрали 20 тис. 165 грн.
 
А коли військовослужбовці взводу аеророзвідки 66-ї ОМБр, де служить випускник Черкаського національного університету Юрій, потребували термінового ремонту автівки, яка допомагає виконувати бойові завдання на Старобільському напрямку, — оголосили й зібрали ще 70 тисяч гривень.
 
Усі перелічені добрі справи вишу для підтримки ЗСУ — активності останнього періоду. Їм передували інші. 

Студенти написали листи до вільного Криму

У Богдановому університеті допомагають не лише фронту, а й співвітчизникам на деокупованих територіях. Тільки один приклад: аби відновити книжковий фонд у бібліотеках Херсонської області, студентська рада вишу ініціювала акцію «Один студент — одна книга для Херсона».
 
«Бібліотеки є невіддільною частиною освітнього середовища, а відновлення їхнього книжкового фонду є важливим завданням, особливо у воєнний час, коли культурні об’єкти страждають від руйнувань. Ми віримо, що кожна передана нами книга стане вагомим внеском у розвиток освіти та культури Херсонської області й допоможе відновити книжковий фонд міста-героя», — наголошують в університеті.
 
До речі, не забувають тут і про наш, український, Крим. Кілька днів тому провели акцію «Листи до вільного Криму». Студентська рада університету на базі ННІ іноземних мов та за активної підтримки ННІ міжнародних відносин, історії і філософії зібралася і написала листи кримським політв’язням, аби цією акцією продемонструвати, що пам’ятають бранців окупаційної влади. Таку ініціативу підтримав і заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко — колишній в’язень кремля, журналіст.
Книги з Черкащини — для Херсонщини.
 
«Зробили разом зі студентами дуже корисну справу: написали листи для наших співвітчизників в ув’язненні. Думаю, вони піднімуть настрій бранцям кремля», — говорить одна з організаторок заходу Дар’я Маслова, студентка 1-го курсу ННІ міжнародних відносин, історії та філософії.
 
До речі, в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького створено Патріотичний музей. З метою вивчення і збереження історико-культурної спадщини українського народу, підняття патріотичного духу відвідувачів, формування освіченої розвиненої особистості та  виховання патріотизму, любові до України, національних цінностей українського народу, зазначають у Богдановому університеті. Студенти закладу активно долучаються до збереження пам’яті про героїзм українських захисників.