10 років війни: у Києві відбувся допрем’єрний показ документального фільму

29.05.2024
10 років війни: у Києві відбувся допрем’єрний показ документального фільму

Мета фільму «10 років війни» — нагадувати про Україну та її захисників. (Фото надане телеканалом.)

У Києві 27 травня відбувся допрем’єрний показ документального фільму «10 років війни».
 
Він показує історії героїв, чиї долі яскраво і знаково переплелися з ключовими моментами новітньої історії України: від перших акцій Революції гідності до активної фази повномасштабного російського вторгнення.
 
Це про правдолюба Романа Ратушного, який захищав Київ від незаконної забудови, а потім став захисником і повернувся у своє місто на щиті.
 
Про журналістку і депутатку Тетяну Чорновол, яка перекваліфікувалася у командира протитанкового взводу.
 
І так само легендарну парамедикиню Юлію Паєвську (Тайру), яка пройшла через російський полон.
 
«Мета нашого фільму — нагадати всім у світі про те, що відбувається в Україні, і продовжувати працювати до тих пір, поки це не закінчиться, поки Україна не повернеться до своїх первинних кордонів і люди України не зможуть жити в мирі», — прокоментував режисер Олег Гаренчар. І висловив прагнення за допомогою фільму об’єднати міжнародне ком’юніті для підтримки України.
 
Задум про фільм з’явився влітку минулого року. Створено  його телеканалом «Еспресо» за підтримки Internews Network та Посольства США в Україні.
 
Олег Гаренчар — сценарист і режисер, який живе і працює в США, проте давно пов’язаний з Україною. Він від перших днів співпрацював з телемовником та був присутній у нашій країні під час усіх доленосних подій.
 
«Повномасштабне вторгнення — це не просто прагнення знищити інфраструктуру та економіку, воно намагається стерти багату історію та унікальну культуру України, знищити вас як народ та державу, — констатувала представниця пресофісу Посольства США в Україні Меган Тетрік. — Ми разом віддаємо шану незламності духу України. США пишаються тим, що могли підтримати виробництво цього важливого фільму, тому що історія України має бути розказана». 
 
За словами Джилліан МакКормак, директорки «Інтерньюз» в Україні, що теж долучився до створення фільму, важливо щоб світ не забував про те, що відбувається, і щоб Україна отримала стільки допомоги, скільки їй потрібно для перемоги.
 
Джилліан МакКормак зазначила: «Жертви за 10 років були такими великими і такими болісними, що дуже важливо, щоб вони не були марними. Люди, які показані у фільмі, надихають і мотивують не просто перемогти, а й переконатися, що після перемоги суспільство буде гідне людей, які поклали за неї життя».
 
Творці документального фільму «10 років війни» повідомили, що планується широка дистрибуція проєкту, щоб охопити зарубіжну аудиторію. Стрічку про Романа Ратушного, Юлію Паєвську (Тайру) й Тетяну Чорновол незабаром можна буде подивитися в ефірі телеканала «Еспресо».
 
«Історія «Еспресо» тісно пов’язана з історією країни: ми народилися в перші дні Революції гідності. І ці останні 10 років стали водночас найскладнішими та найважливішими в новітній історії України», — нагадала генеральна продюсерка телеканала Анастасія Равва.