«Москва» гине у морі. Як українські дрони-камікадзе знищують російський флот

29.05.2024
«Москва» гине у морі. Як українські дрони-камікадзе знищують російський флот

Український безпілотний катер-камікадзе типу Sea Baby. (Фото з сайту NV Life.)

Морські дрони-камікадзе — найбільший страх усього чорноморського флоту росії.
 
Збитки на мільярди доларів і потоплення найсучасніших суден — їхня робота. 
 
Як створюється український безпілотний флот і які його можливості?

«Нормандія» в Одесі й зернова дилема

Ні для кого не секрет, що в перший день повномасштабного вторгнення росія планувала висадити морський десант в Одесі. Дуже вже хотілося кремлівським генералам повторити славнозвісну операцію «Нептун» — висадку морського десанту союзників у Нормандії в червні 1944 року.
 
Вона увійшла в історію як одна з найбільших морських операцій у світі, оскільки тоді одномоментно висадилися на берег Франції понад 156 тисяч вояків, яких підтримували майже 7 тисяч бойо­вих і транспортних суден усіх типів та видів. 
 
У 2022 році росія мала надто роздуті амбіції верхівки Кремля. За її задумом, висадка в Одесі мала стати ще одним блискучим етапом «маленької переможної війни». Тож 24 лютого група кораблів нападника, яка нараховувала велику кількість десантних суден, у тому числі перекинутих у Чорне море з інших флотів, вийшла з тимчасово окупованого російською федерацією Криму і взяла курс на Одесу. 
 
Наблизившись, російські кораблі стали в очікуванні подальших наказів на десант, але вони так і не надійшли ані того дня, ані в наступні. «Маленька переможна війна» сипалася просто на очах. Українська армія не була здеморалізована, не втікала, а стійко тримала рубежі, відбиваючи атаки супротивника і десятками спалюючи російські колони. Висадка в Гостомелі для ворога закінчилась провалом, основну задачу — оперативно взяти Київ — так і не було виконано. 
 
У зв’язку з цим російське вище керівництво побоялось висаджувати десант в Одесі. А після того, як у квітні того ж року за допомогою української ПКР (протикорабельна ракета) «Нептун» було потоплено флагман чорноморського флоту — крейсер «Москва», який на той момент виконував роль своєрідної «зенітної парасолі» (мав найсерйозніше зенітне озброєння на всьому чорноморському флоті), то ідея «Одеської Нормандії» відпала остаточно.
 
Проте загроза українським територіальним водам нікуди не зникла. «Нептунів» в української армії було мало, вони почали серійно надходити на озброєння буквально перед початком повномасштабного вторгнення. Водночас дана ПКР була чи не єдиним засобом захисту українського узбережжя. На додачу росія спробувала розгорнути тотальну морську блокаду України, що мала б катастрофічні наслідки для нашої економіки, адже переважно саме морськими шляхами ми експортуємо в інші країни своє зерно. 
 
Дістати ворожі кораблі, що перебували за сотні кілометрів від українського узбережжя, одними тільки «Нептунами» було неможливо. А тому дуже гостро постала проблема протидії російському флоту. Саме тоді, на початку літа 2022 року, і з’явилася ідея створити морські безпілотники-камікадзе.
 
Українські інженери негайно взялися за виконання поставленого їм завдання. І вже в липні того ж року з’явилися перші прототипи. Перша спроба застосування дронів відбулася 17 вересня 2022 року. Але вона зірвалася через те, що «Старлінки», які забезпечували основний зв’язок безпілотників, не мали покриття в районі Севастополя.
 
Друга — вдала — спроба відбулася 29 жовтня того ж року, коли Севастопольську бухту було атаковано за допомогою семи таких дронів. У результаті кілька кораблів ЧФ РФ отримали серйозні пошкодження. 
 
Як казав іще Леонардо да Вінчі: «Все геніальне — просте». Ворогу тільки й залишалося, що очманіло дивитися, як напхані вибухівкою скутери на дистанційному керуванні палять найсучасніші російські військові кораблі за сотні мільйонів доларів. Швидкі, з великою дальністю, вони атакували зграями і вночі, внаслідок чого російські кораблі просто не могли відбитися. Навіть один такий «комарик» становив величезну небезпеку для найбільших кораблів чорноморського флоту росії. 
 
Результат не забарився. Росія, намагаючись врятувати флот від повного знищення, припинила спроби морської блокади України і відвела кораблі назад у Севастополь. А згодом, коли навіть це не допомогло, ще далі — у Новоросійськ. Шлях для українського зерна був відкритий. 

Ефективність безекіпажного флоту

Після появи морських бойо­вих «пташок» концепція війни на воді з величезними бойо­вими кораблями стає дещо застарілою. Навіщо будувати крейсер за мільярди доларів, якщо можна просто побудувати десяток морських дронів?
 
Влучання навіть однієї машини якщо не знищить, то надовго виведе корабель із ладу і може призвести до втрат серед екіпажу. Ані великокаліберні гармати, ані зенітні установки і навіть крилаті ракети морського базування (тобто фактично весь арсенал великих військових кораблів) не допоможуть у боротьбі з цими механічними піраньями.
 
А це, зі свого боку, означає зміну морської доктрини, бо на будь-яку зброю треба шукати протидію, як щодо власне зброї, так і щодо тактики. А поки протидії не знайдено — інші країни пробують створити власні версії морських дронів-камікадзе. Від морських скутерів до підводних безекіпажних торпед.
 
У США наразі тільки-тільки почали з’являтися перші прототипи власних морських дронів, водночас в Україні їх уже як мінімум 5 різних версій, хоча найбільшу популярність і ефективність набули дрони типу Sea Baby і MAGURA V5. Й активна розробка все нових типів безпілотників продовжується.
 
Так, наприклад, у другій половині минулого року широкому загалу було представлено новий багатоцільовий морський дрон «Козак Мамай». Мало того, велика кількість чинників вказує на те, що наразі активно ведеться розробка підводних дронів-камікадзе, як одноразових, так і багаторазових. Безумовно, коли машини подібного типу з’являться на морському театрі бойових дій, це дуже сильно додасть головного болю різноманітним адміралам чорноморського флоту росії. 
Українські безпілотні катери-камікадзе невідомої моделі
Фото з сайту BBC News Україна.
 
Наразі почала з’являтися практика встановлення на дрони ще й додаткового озброєння. Зокрема, 1 січня 2024 року Служба безпеки України показала відео чергової атаки дронів на кораблі росії. Найцікавішим було те, що на дрони було встановлено реактивні вогнемети. На відео чітко видно, що Sea Baby відстрілюється у відповідь на намагання росіян його знищити.
 
А зовсім нещодавно в інтернеті з’явилася інформація про початок використання Україною зенітних версій морського дрона. На український дрон було встановлено ракети типу Р-73. Це радянські ракети класу «повітря-повітря», які використовуються, зокрема, українською авіацією. Отже, тепер морські дрони становлять загрозу не тільки для флоту, а й для авіації супротивника. 

Зброя нашої перемоги

Хочеться вірити, що безпілотні морські дрони — це один із прикладів, коли ми справді випередили інших. Саме в Україні у 2023 році в складі ВМС було створено 385-ту окрему бригаду морських безпілотних комплексів спеціального призначення — підрозділ, який де-факто не має аналогів. Таким чином світ укотре побачив, на що здатний український Давид супроти московського Голіафа.
 
Ворожий чорноморський флот заховався у найдальшій бухті, де сидить і по цей день. Наші безпілотники виявилися набагато ефективнішими, ніж будь-які зернові угоди з росією. Українці продовжують кувати зброю перемоги. Віримо, що ворожому російському флоту не вдасться врятуватися від українських дронів. 
 
Антон ОГЕЙ