Композитор Мортен Єссен представив присвячену українцям сюїту в 20 містах Данії

15.05.2024
Композитор Мортен Єссен представив присвячену українцям сюїту в 20 містах Данії

Наталія Гордєєва та Мортен Єссен. (Фото з сайту ourrecordings.com.)

Ця історія майже містична. Неймовірний збіг обставин сприяв створенню цього проєкту, присвяченого сміливості та стійкості українців. 
 
Мортен Єссен — молодий данський композитор, мультиінструменталіст, засновник Нордичного церковного ансамблю, який мешкає у Копенгагені. Мортен створює фортепіанну музику для кіно, має в доробку кілька відомих творів, успішно концертує з власним камерним оркестром. Віднайшов свій неповторний, щирий композиторський стиль, який підкорює мінімалізмом та прозорістю звучання.
 
Критики відзначають яскраву мелодику автора, яка має корені в традиціях духовної музики. «Проникає у саме серце», так відгукуються слухачі про творчість композитора. 
 
Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Мортен був настільки вражений сміливістю наших захисників та силою спротиву всього народу, що звернувся у своїй творчості до теми сучасної російсько-української війни та запропонував свій погляд на подвиг киян та й українців загалом у 2022 році.
 
Саме стійкість непохитної нашої столиці надихнула Мортена на написання 4-частинної сюїти під назвою Kyiv. Композитор завершив її взимку 2023 року, зробив студійний запис фортепіано соло та розпочав підготовку до туру містами Данії.
 
Водночас у Копенгагені перезапускала своє життя відома українська скрипалька та культурна діячка Наталія Гордєєва, яка під час битви за Київ евакуювалася з передмістя Ірпеня. За збігом обставин Наталія обрала пунктом призначення саме Данію.
 
У рекомендаціях YouTube Наталія побачила назву Kyiv — і почута музика зачарувала її з перших нот. У ній відчувалося солодке київське повітря, ранкове світло, простір Дніпрових круч, посмішки перехожих, гомін київських церков… Складно було повірити, що цей твір створений данцем, який жодного разу не був у Києві. 
 
Після спонтанного віртуального знайомства музиканти вирішили об’єднати свої зусилля. Твір було перероблено для скрипки та фортепіано, адже саме Наталія стала ланкою, яка поєднала Данію та Україну.
 
Твір уже прозвучав у 20 містах Данії. Ці виконання висвітлювали центральні теле- і радіоканали Данії (DR1, TV2, P2). Музичний лейбл OUR Recordings, асоційований із Naxos, запросив музикантів зробити студійний запис.
 
12 квітня 2024 року вийшов реліз першої частини «Надія» як синглу. На 19 квітня заплановано світову прем’єру циклу в 4 частинах на Naxos-Nordic. Перша частина прозвучала на сцені фестивалю в Кельні та на сцені Львівської філармонії у програмі фестивалю «Віртуози».
 
У серпні нинішнього року ноти «Києва» будуть видані Данським музичним видавництвом Edition Svitzer. Утім, на думку композитора, проєкт не є повноцінним, допоки «Київ» не буде виконано в Україні. Найбільша мрія Мортена — відвідати Україну та виконати свій твір у Києві та Львові. І вже 28 травня «Київ» звучатиме на сцені Національної філармонії України за підтримки культурного центру «Dom Майстер Клас», а 30 травня — на сцені Львівської національної філармонії.
 
Велику роль у цьому проєкті відіграє благодійність. У день світового релізу музиканти розпочнуть кампанію зі збору коштів для української громадської організації Veteran Hub. Кампанію патронує данський фонд Kolo Nordic, який забезпечує гуманітарну допомогу для прифронтових міст. Збір завершиться 24 травня благодійним концертом у Veteran Hub у Києві, куди запросять ветеранів війни та їхніх близьких. Під час зустрічі з ветеранами Мортен та Наталія передадуть слова підтримки та вітання від ветеранів Данії, а також зібрані кошти на програми реабілітації спільноти Veteran Hub.
 
У програмі концертів також прозвучить сюїта Die Forste Testamente/«Твій перший заповіт» для скрипки і фортепіано на чотири частини, в якій Єссен розмірковує над цінністю людського життя. Виконуватиметься і твір «7.12. Перша повітряна тривога» українського композитора Тараса Зданюка. Ця музична композиція у концертній залі кожного повертає до реальності — української буденності, що звучить сиренами і сповнена патріотизму та відданості.
 
Українсько-данський проєкт побудований довкола творів сучасного данського композитора, що звучали за кордоном. Виконання в Україні відбувається завдяки підтримці партнерів проєкту: «Dom Майстер Клас»; Koda Kultur; Autor Dansk Musicer Forbund; Dansk Korforbund Louis-Hansen Fonden; Dansk Artist Forbund; Solistforeningen af 1921.