Василь Ломаченко відкрив собі шлях до об’єднання поясів

15.05.2024
Василь Ломаченко відкрив собі шлях до об’єднання поясів

Василь Ломаченко повернув собі один із поясів у легкій вазі. (Фото з сайту www.boxing247.com.)

Після суперечливої поразки від Девіна Хейні рік тому і втрати ще одного шансу стати абсолютним чемпіоном здавалось, що подальша топкар’єра 36-річного Василя Ломаченка висить на волосині: сам боксер визнавав, що йому все важче відновлюватись після боїв, та й його популярність у США останніми роками падала.
 
Тож не дивно, що у Василя почали виникати думки про завершення кар’єри — він це підтвердив після перемоги над Джорджем Камбососом минулого тижня і завоювання титулу IBF у легкій вазі. 
 
«Цей титул — для батька. Тому що після Хейні я хотів закінчити свою боксерську кар’єру. Мені це не потрібно було після цього бою з Хейні, я сам собі все довів. Але мій батько кожен день надсилав мені новини зі мною та найкращі моменти моїх останніх боїв. І я відчув, що він хоче продовжувати. Він знову хоче пояс. І він сказав мені: «Ми маємо зробити це ще раз. Нам потрібно знову битися за титул», — пригадав українець.
 
Ще один шанс стати чемпіоном він отримав завдяки високим позиціям у рейтингу та тому, що лідер дивізіону — Хейні — вирішив звільнити пояси, піднявшись у наступну вагову категорію. 
 
Сам бій в австралійському Перті проти Камбососа пройшов за повного домінування українця і завершився цілком логічним технічним нокаутом в 11-му раунді. Все було настільки прогнозовано, що боксерську спільноту після бою більше цікавило майбутнє Ломи. 
 
За словами власника промоутерської компанії Top Rank Боба Арума, після завоювання титулу IBF Ломаченко знову отримав можливість об’єднувати пояси. «Наступний бій, імовірно, буде в листопаді, можливо, це буде чемпіон WBC Шакур Стівенсон», побачимо», — заявив Арум. Та й сам Василь, який знову у своїх публічних промовах промовчав про повномасштабну війну в Україні, не виключає можливості ще одного бою цьогоріч.
 
Що цікаво, сам Шакур уже почав медійно готуватись до можливого протистояння та «підігрівати» інтерес публіки. «Скажіть йому, щоб прийшов та спробував забрати в мене пояс WBC. У легкій вазі не буде абсолютного чемпіона світу, який не пройде через мене», — пообіцяв американець. 
 
Викликав у соцмережах Василя на бій і чемпіон WBA Джервонта Девіс, але раніше далі слів справа з організацією бою з ним не доходила — Девіс відверто не хотів виходити у ринг з українцем.
 
Не виключено, що в разі успішних боїв проти Шакура чи Девіса одним із наступних суперників Ломаченка може стати ще один українець, Денис Берінчик, який цього тижня битиметься за вакантний пояс WBO з мексиканцем Наваретте. Принаймні менеджер Ломи Егіс Клімас не виключив імовірність бою з переможцем поєдинку Берінчик—Наваретте. Утім, першим суперником, схоже, все ж буде Стівенсон. 
 
Цього тижня Україна може отримати й абсолютного чемпіона, адже володар трьох поясів у «хевівейті» Олександр Усик зійдеться у ринзі з британцем Тайсоном Ф’юрі — бій перенесли з лютого на травень через травму британця. За контрактом передбачено також реванш незалежно від результату першого протистояння.