Найіменитіші не вічно: «Шахтар» уміло захистив чемпіонський титул

15.05.2024
Найіменитіші не вічно: «Шахтар» уміло захистив чемпіонський титул

В останнє десятиліття «Динамо» лише інколи вдається перервати чемпіонську ходу «Шахтаря». (Фото з сайту shakhtar.com.)

За два тури до фінішу прем’єр-ліги-2023/2024 вже визначилися всі призери змагань. Відтак кілька цікавих і принципових протистоянь, котрі мають відбутися в заключні ігрові дні чемпіонату, будуть позбавлені турнірної інтриги.
 
«Будь-яка поразка — це не кінець, будь-яка перемога — це не фінальний успіх. Потрібно мати мужність грати, хоч що б там відбувалося», — головний тренер «Динамо» Олександр Шовковський, запозичивши мотиваційні висловлювання відомого британського прем’єр-міністра Уїнстона Черчилля, намагається надихнути своїх підопічних на відповідальні дії в останніх матчах ЧУ.
 
У нинішньому чемпіонаті столичні динамівці лише другі, й їхнє прагнення стати чемпіонами залишилося нереалізованим. Однак поєдинок передостаннього туру проти «Кривбасу» вимагатиме від підопічних Шовковського вдумливого ставлення, адже до Києва приїде новоспечений бронзовий призер.
 
Саме зібраності та чемпіонського ставлення до справи не вистачало динамівцям у першій частині сезону, коли після затяжної серії невдач відбулася відставка Мірчі Луческу й на тренерський місток «біло-синіх» піднявся Олександр Шовковський.
 
«На жаль, ми недорахувалися багатьох очок у першій частині чемпіонату», — визнав очільник динамівського колективу. А мінімальна поразка динамівців «Шахтарю» в 28-му турі (переможний м’яч «гірники» забили з пенальті) лише підтвердила закономірність нинішніх турнірних позицій обох учасників українського класико.
 
«Динамо» все ще продовжує залишатися найтитулованішим клубом України, маючи в своєму доробку 16 чемпіонських титулів. Утім виграш у нинішньому сезоні «гірниками» свого 15-го чемпіонського кубка зводить домінацію столичного клубу до мінімуму.
 
«Другий рік поспіль після повномасштабного вторгнення ми стаємо чемпіонами, тому що наші футболісти найсильніші, вони найуспішніші, вони демонструють дуже атакувальний, яскравий футбол — це наша»шахтарська» ДНК», — оцінив здобуток донецької команди генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін. На його переконання, ця команда і цей тренерський штаб мають дуже велике майбутнє.
 
За словами Палкіна, нинішній успіх «гірників» передусім обумовлений стараннями нового наставника команди Маріно Пушича, котрий посеред сезону приїхав з Нідерландів до України.
 
«Пам’ятаю, як у жовтні минулого року він погодився приєднатися до нашого клубу, і хочу сказати, що 99,9 відсотка іноземних спеціалістів відмовилися б, тому що не схотіли б ризикувати власним іміджем, а він ухвалив це рішення. Хочу подякувати йому за мужність, за віру в себе, за те, що він приєднався до нашого клубу», — зауважив Палкін.
Без сумніву, важливу роль тренерська персона відіграла й в історії з виграшем бронзових нагород «Кривбасом».
 
Під орудою Юрія Вернидуба криворізький клуб дуже швидко зі скромного колективу перетворився на авторитетного учасника медальних перегонів. І втретє в своїй історії, після перерви в чверть століття, знову виграв національну «бронзу». «Бронзові нагороди дісталися нам по праву. Тепер думаємо про єврокубки», — заявив очільник «Кривбасу». 
 
ТАБЛО
 Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 28-й тур. «Ворскла» — «Минай» — 2:3, «Оболонь» — «Рух» — 0:0, «Шахтар» — «Динамо» — 1:0, «Олександрія» — «Дніпро-1» — 1:0, «Чорноморець» — «Металіст-1925» — 3:0, «Кривбас» — «Полісся» — 0:1, «Колос» — ЛНЗ — 1:3, «Зоря» — «Верес» — 1:1.
Турнірне становище: «Шахтар» — 70, «Динамо» — 63, «Кривбас» — 54, «Дніпро-1» — 48, «Рух», «Полісся» — 46, ЛНЗ — 35, «Зоря», «Чорноморець» — 32, «Олександрія», «Ворскла» — 30, «Колос» — 29, «Оболонь» — 26, «Верес» — 24, «Минай», «Металіст-1925» — 22.