Слідкуймо за руками: ексзаступник глави ОП Кирило Тимошенко збирається купити «Динамо»?

20.03.2024
Слідкуймо за руками: ексзаступник глави ОП Кирило Тимошенко збирається купити «Динамо»?

Кирило Тимошенко: «Усе — мені, і якнайбільше».

«Танок на граблях» відбувається як по нотах. 
 
«Кадрове линяння», що почалось у 2023 році в команді президента, продовжує процес уже «засвіткою» старих персонажів у нових іпостасях. 
 
Екскоординатор «Великого будівництва» та колишній заступник глави офісу президента України Кирило Тимошенко тепер керує медіанапрямом в одному з ключових міністерств — оборони. 
 
Зважаючи на війну, дуже відповідальний напрям — «побудова єдиного інформаційного порядку денного» в Силах оборони України. І дуже чутливий, особливо якщо в нього загортати фальш і брехню, які відчуваються і прочитуються між рядками. 
 
А тим часом посвячені джерела кажуть, що Тимошенко виявляє велику цікавість та бере участь у нарадах, які глава Міноборони Умєров проводить щодо будівництва оборонних споруд.

Розіграти футбол на полі Міноборони?

Отже, колишній заступник голови офісу президента Андрія Єрмака Кирило Тимошенко в березні почав керувати медіанапрямом Міноборони як радник міністра Рустема Умєрова.
 
У Міноборони зазначили, що основний напрям діяльності Тимошенка — «медіа та комунікації, координація інформаційної політики в Міністерстві оборони та підпорядкованих Міноборони структурах, а також побудова єдиного інформаційного порядку денного в Силах оборони України на час дії воєнного стану».
 
Зважаючи на попередній досвід роботи, Тимошенко добре володіє системою «обілечування», котра, вочевидь, гарно служить йому на всіх рівнях.
 
Інакше не з’явилася б нещодавно у ЗМІ інформація про те, що колишній заступник голови офісу президента України Кирило Тимошенко нібито збирається придбати в Ігоря Суркіса київське «Динамо». І звідки такі гроші в державного чиновника?
 
Щоправда, голова медіадепартаменту «Динамо» Андрій Шахов прокоментував цю інформацію у стилі «нічого не знаю»: «Я взагалі вперше чую таку інформацію і про такі наміри».
 
Ну що ж, зазвичай після подібної невизначеної конспірації піарників чутки та розмови стають реальністю.

Передісторія 

Кирила Тимошенка було призначено заступником голови офісу президента України (тоді — адміністрації президента України) у травні 2019 року. У сферу його відповідальності входила інформаційна політика.
 
Починаючи з 2020 року, Тимошенко опікувався також регіональною політикою, зокрема однією з наймасштабніших ініціатив президента Володимира Зеленського з ремонту доріг — «Велике будівництво».
 
За даними Bihus.info, Кирило Тимошенко пов’язаний з колишніми й теперішніми власниками продакшн-компанії «Кінокіт», яка виробляє контент для парламентського телеканалу «Рада».
 
Серед іншого, він також фігурував у корупційних скандалах. 
 
У січні 2023 року ці історії змусили Тимошенка написати заяву про відставку.

Іномарки: дорого-багато

Отже, нам корисно буде згадати, кому разом із можливостями та відповідальністю дістаються згадані повноваження, і приблизно узагальнити, як вони можуть бути використані.
 
Нагадаємо, свого часу Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) заявляло про зловживання Кирила Тимошенка на роботі в офісі президента.
 
Антикорупційний орган проводив перевірку заступника голови офісу президента щодо користування ним під час війни автомобілем Porshe Taycan 2021 року вартістю $100 тисяч, який належить ТОВ «Новем Логістик».
 
Сам Тимошенко підтвердив, що автомобіль належить фірмі Веміра Давітяна, сказавши, що нібито всього 3-4 рази покатався на ньому і повернув. Однак розслідувачі надали докази того, що він користувався Porsche щонайменше три місяці.
 
А взагалі любитель автомобільного шику не давав про себе забувати надовго. Від одного скандалу перекочовував до іншого. 
 
Черговий — незаконне використання автомобіля, який Україна отримала для гуманітарних цілей. Він їздив на позашляховику Chevrolet Tahoe, який американська компанія General Motors передала Україні для вивезення людей із зони бойових дій і для гуманітарних місій.
 
Після оприлюднення результатів журналістського розслідування Bihus.Info Тимошенко спочатку виправдовувався, а потім пообіцяв, що надалі користуватись цим авто не буде, і звернувся до Державного управління справами щодо передачі позашляховика Chevrolet Tahoe у прифронтові регіони. До цього Кирило Тимошенко їздив на своєму автомобілі BMW X5.

НАЗК — не указ!

Отже, свого часу Тимошенко повинен був прибути до НАЗК, де йому мали вручити протокол про вчинення низки правопорушень, за які передбачено адміністративну відповідальність. Однак ексзаступник керівника ОП в агентстві не з’явився, і антикорупційний орган скерував протокол до суду.
 
У цьому документі йшлося, що колишній заступник голови офісу президента Кирило Тимошенко під час перебування на посаді зловживав службовим становищем, використовуючи свої повноваження в особистих інтересах. 
 
Під приціл НАЗК потрапило й те, що, обіймаючи посаду заступника керівника офісу президента, Тимошенко просив ДПСУ надати дозвіл на виїзд за кордон своєму підлеглому, аби той оформив візи Кирилу Тимошенку та його сину.
 
Також експосадовець тричі безоплатно проживав у готельному комплексі Emili Resort у Львівській області та отримував дармові послуги з прокату авто Porsche Taycan на суму 122 тис. грн.
 
Тимошенка неодноразово критикували й через політику в регіонах. Зокрема, посадовець з ОП так займався регіональною політикою, що це сприймалося як самопіар.
 
Тож, звільнившись, у січні 2023 року, Кирило Тимошенко оприлюднив у Telegram своє фото з відповідною заявою про відставку й написав: «Дякую президенту України Володимиру Зеленському за довіру і можливість робити добрі справи кожного дня і кожної хвилини».
 
Звісно, скільки добрих справ було зроблено для себе! А скільки ще попереду?
 
Тут варто додати, що разом зі звільненням Кирила Тимошенка з офісу президента за компанію з «великим будівничим» без високих регіональних посад залишились і глави обласних адміністрацій: Сумської, Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської.
 
А тепер слідкуймо за руками. Через три роки після великобудівничого, капітального ремонту шляхів, що його курирував Кирило Тимошенко, дороги так само капітально посипались. Як пісок. Особливо в згаданих областях, де були звільнені голови ВЦА. І виокремлюється у цьому списку критичний стан доріг державного значення у Сумській області. 

За політичною брамою

Отже, якщо кілька років тому за завісою публічного лялькового театру протистояли одне одному вихідці з однієї рекетирської бригади, одного бізнесу чи однієї родини, то тепер за цією ж завісою співпрацюють, зважаючи на такий бентежний нинішній час, здавалося б, уже не сумісні політично-бізнесові персонажі. Але не так реально відбувається, як про це мовиться. 
 
Інакше, скажімо, як розцінити можливу угоду про купівлю «Динамо» представником нинішньої владної верхівки в представника сумнівних політичних уподобань та грошових оборудок, як не якимись особистими добрими взаєминами? Бабло перемагає зло. 
 
У бекграунді чинного власника «Динамо» також, як і в нового головного відповідального за інформаційну політику Міноборони, є кілька скандальних поворотів. 
 
У грудні 2016 року було оприлюднено інформацію, що УЄФА переказала мільйони євро на офшори компанії Newport Management Limited, якою володіє Ігор Суркіс.
 
Перекази здійснювались на рахунок фірми, який використовували і для виплат зарплат футболістам та проведення трансферів гравців за дорученням «Динамо». Після цього в УЄФА розпочали внутрішнє розслідування. 
 
26 лютого 2022-го, на початку повномасштабного вторгнення рф, Ігор Суркіс виїхав без митної перевірки з України разом з братом Григорієм, котрий був народним депутатом від промосковської ОПЗЖ. Унаслідок цього ДБР почало розслідування проти митників.
 
При виїзді Суркіси не задекларували готівку, а на угорській митниці оформили $17,5 млн. Згодом Ігор Суркіс назвав цю інформацію неправдивою.

Справи футбольні

Наразі футбольний клуб «Динамо» (Київ) має можливість тренуватись і грати за кордоном. За словами Ігоря Суркіса, «Динамо» отримало спеціальний дозвіл від Міністерства молоді та спорту України на виїзд за межі країни. Виручку від проведення благодійних матчів спрямують на допомогу Збройним силам України.
 
Також у коментарях журналістам президент «Динамо» спростував інформацію, опубліковану декотрими ЗМІ, про те, що справжня мотивація виїзду «Динамо» за кордон — розпродаж українських футболістів.
 
«Жоден український гравець не буде проданий у трансферне вікно. Питання про переходи розглядатимуться не раніше літнього трансферного періоду. Ба більше, ми й легіонерів — таких, як Вербич і Кендзьора — відпустили тільки на орендних правах. Усі наші футболісти, враховуючи гравців юнацької команди, підписали документ про своє повернення до країни після закінчення благодійних матчів і матчу Юнацької ліги УЄФА проти «Спортінга», — переконує Ігор Суркіс. Він також зазначив, що клуб найближчим часом базуватиметься в Румунії, а перший матч із серії «Матч за мир» відбудеться 12 квітня у Варшаві проти польської «Легії». 
 
Крім того, Ігор Суркіс запропонував приєднатися до збору київського клубу футболістам «Шахтаря» — Андрію П’ятову, Тарасу Степаненку та Сергію Кривцову, щоб показати єдність українських футболістів під час війни.

Другий тайм

Тож яких нових винаходів очікувати від Кирила Тимошенка на новій посаді, та так, щоб медійний комар носа не підточив, — можна лише здогадуватись.
 
Особливо зважаючи на те, як стерилізується, аби затьмарити критичне мислення сприйняття дійсності й заколисати пильність українців, інформація на одному з його дітищ — телевізійному каналі «єдиних новин». Повна узурпація права на підміну істини. 
 
Водночас узурпація влади Єрмаком, імовірно, не дала можливості Тимошенку здійснити свої «великі» плани в більш комфортних умовах офісу президента.
 
Не здивуємось, якщо і Єрмак допоміг деяким журналістам у їхніх розслідуваннях. «За державу образливо» чи прибрав конкурентів?
 
Однак у Тимошенка теж з’явилась нагода переграти сірого кардинала на футбольно-політичному полі, якщо він і справді перекупить у Суркіса футбольний клуб «Динамо» (Київ). Тобто відфутболити Єрмака.
 
Отже, новий сезон політичних ігор відкрито.