Різні вектори: Лунін феєрить за «Реал» у ЛЧ, а Мудрик втратив шанс виграти дебютний трофей у «Челсі»

28.02.2024
Різні вектори: Лунін феєрить за «Реал» у ЛЧ, а Мудрик втратив шанс виграти дебютний трофей у «Челсі»

Фото: sport.ua. (Андрій Лунін закріпився у статусі основного воротаря «Реала».)

Сезон у провідних топлігах, який цьогоріч через Євро-2024 завершиться у травні, поступово наближається до кульмінації: у єврокубках стартували матчі плей-оф, а у внутрішніх чемпіонатах визначились головні претенденти на трофеї.
 
 
Чи не найзапеклішою чемпіонська гонка буде в Англії — окрім чинного чемпіона, «Манчестер Сіті», на «золото» також претендують «Арсенал» з Олександром Зінченком у складі та «Ліверпуль», який хоче на мажорній ноті завершити співпрацю з Юргеном Клоппом, котрий анонсував свій відхід із клубу влітку.
 
«Каноніри» після новорічної перерви набрали крейсерську ходу: шість поспіль перемог у чемпіонаті, в тому числі над «Ліверпулем».
 
А «Вест Хему» і «Бернлі» підопічні Мікеля Артети взагалі забили по 5 і 6 голів відповідно. На тлі такої вражаючої результативності несподіванкою стала мінімальна поразка лондонців у першому матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів проти «Порту», але «каноніри» ще матимуть можливість виправити ситуацію на домашньому стадіоні. 
 
Лівий захисник «Арсенала» Зінченко до останніх успіхів команди був долучений лише частково — віцекапітан української збірної пропустив останні чотири матчі через ушкодження.
 
По-різному йдуть справи і в інших наших легіонерів в АПЛ. Ексгравці «Динамо» Ілля Забарний і Віталій Миколенко стали безальтернативними гравцями основи «Борнмута» та «Евертона» відповідно, Ілля ж узагалі цього сезону зіграв усі матчі АПЛ у складі «вишнів» без замін. 
 
Натомість «іриски», яким восени зняли 10 очок за фінансові порушення, таки змогли добитися зменшення покарання — за рішенням апеляції «Евертону» повернули чотири залікові бали. Таким чином, команда з Ліверпуля піднялась із 17-го на 15-те місце АПЛ.
 
Усе більше отримує ігрової практики у першій команді «Брентфорда» Єгор Ярмолюк, який здебільшого виходить на заміни. Натомість невдала смуга розпочалась у Михайла Мудрика в «Челсі» — після кількох поспіль невиразних матчів в «основі» вінгер лондонців сів у запас і вже не завжди виходить на заміну.
 
На тлі проблем з ігровим часом вихованця «Шахтаря» почали з’являтись чутки щодо його оренди. Цієї зими, подейкують, можливістю орендувати українця цікавилась «Баварія», але у «Челсі» вирішили поки не відпускати Мудрика.
 
Але не виключений варіант зі зміною клубу вже влітку. Не надто добре йдуть справи не лише в Мудрика, а й у «Челсі» загалом: підопічні Почеттіно в чемпіонаті лише 10-ті, тож фінал Кубка Ліги проти «Ліверпуля» був чудовим шансом здобути бодай якийсь трофей.
 
Лондонці контролювали хід поєдинку, а «мерсисайдці», знекровлені численними травмами лідерів, здебільшого захищались.
 
«Ліверпуль» таки протримався до овертаймів — там вирішальним став удар головою ван Дейка, який під час подачі кутового випередив якраз Мудрика. Михайло знову вийшов лише на заміну, але нічим примітним в атаці не запам’ятався.
 
Певний спад після сенсаційного першого кола в Ла Лізі переживає «Жирона» — підопічні Мічела набрали лише один бал в останніх трьох турах та відстали від мадридського «Реала» вже на шість пунктів.
 
«Нам не все вдавалось в останніх матчах. Час знову вийти на переможний шлях», — заявив напередодні Віктор Циганков, в активі якого цьогоріч п’ять голів у чемпіонаті.
 
Попри певні провали в лютому, «Жирона» все ж проводить винятковий для себе сезон, тому прагне продовжити угоди і з Мічелом, і з обома лідерами-українцями — Циганковим та Довбиком.
 
Таким чином клуб хоче зберегти ключових авторів цьогорічного успіху або принаймні подорожче їх продати. Тим паче, що неабиякий інтерес і до Мічела, і до Віктора з Артемом уже є.
 
Значно покращив своє становище в «Реалі» Андрій Лунін, який після різдвяної перерви остаточно виграв конкуренцію в Кепи, провівши в основі мадридців уже сім матчів поспіль. 
 
Особливо вдалим для Андрія вийшов поєдинок Ліги чемпіонів проти «РБ Лейпцига», в якому українець зробив одразу дев’ять сейвів, а наставник «Реала» Карло Анчелотті назвав виступ Андрія «найкращим за весь час гри за клуб». Тому питання з першим номером у воротах «Реала» до повернення Тібо Куртуа, схоже, вирішено.