У Черкасах 58-річному пацієнту пересадили серце, яке везли від донора 200 кілометрів

21.02.2024
У Черкасах 58-річному пацієнту пересадили серце, яке везли від донора 200 кілометрів

58-річний житель Сміли Олександр Прилуцький із завідувачем відділення серцево-судинної хірургії Черкаського кардіоцентру Олегом Журбою. (Фото Черкаського обласного кардіоцентру.)

У Черкаському обласному кардіологічному центрі провели ще одну успішну трансплантацію серця. Загалом це четверта така пересадка, яку провели медики Шевченкового краю.
 
Як повідомили «УМ» у цьому лікувальному закладі, пацієнтом, якому пересадили донорський орган, став 58-річний житель сусіднього з Черкасами міста Сміла Олександр Прилуцький.
 
«Операцію з трансплантації ускладнювала логістика, оскільки донор був з уманської лікарні. Для успішної пересадки серця від забору органа і до того, як воно заб’ється в інших грудях, повинно пройти не більше 4 годин. Від Черкас до Умані — 200 кілометрів, близько 2,5 години їзди на авто. На забір органа і саму пересадку лишалося лише півтори години, тож ми вагалися», — розповідає завідувач відділення серцево-судинної хірургії Черкаського кардіоцентру Олег Журба.
 
Зрештою, уточнює він, одна з бригад разом з водієм екстреної медичної допомоги оперативно вирушила по забір донорського органа. Натомість друга — готувала пацієнта до операції в кардіоцентрі.
 
«Це була дуже екстремальна і складна операція для нас. Адже наш пацієнт до цього мав уже два втручання на серці. Через це — багато спайок. Ще на етапі, коли донорський орган був у дорозі, ми розпочали операцію в кардіоцентрі з нашим пацієнтом», — говорить завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Вадим Голуб.
 
Завдяки злагодженості роботи всіх медиків, наголошують у Черкаському обласному кардіоцентрі, операція пройшла успішно. Загалом вона тривала близько десяти годин. 
 
«Сила скорочення рідного серця нашого пацієнта була на рівні 22%. Уже на третій день після операції він сказав, що почувається краще, аніж до пересадки. Зараз у нього триває процес відновлення і він має великі шанси на довготривале та якісне життя», — підсумовує Олег Журба і дякує колегам за роботу.