Гарбуз — ідеальне джерело бета-каротину, що допомагає налагоджувати й підтримувати правильну комунікацію клітин організму між собою, а це головна запорука нормального функціонування імунної системи.
До того ж із цього овоча можна приготувати безліч смачних і корисних страв як солоного, так і солодкого меню. Це можуть бути супи, каші, запіканки, десерти або пироги, один із яких, власне, ми й будемо готувати.
Передусім очищаємо гарбуз, нарізаємо тонкими скибками та збризкуємо 2 столовими ложками оливкової олії. Потім розігріваємо пательню-гриль (або звичайну) та обсмажуємо гарбуз із двох боків до готовності.
Цибулю очищуємо, нарізаємо півкільцями та обсмажуємо з додаванням оливкової олії на окремій пательні. Сир натираємо на крупній тертці.
На деко стелимо пергамент, а тісто попередньо розморожуємо. Один лист трохи розкачуємо, аби утворилася форма прямокутника, і кладемо на деко. На тісто, відступаючи від країв на 2-3 см, викладаємо цибулю й обсмажений гарбуз, зверху посипаємо натертим сиром.
Другий пласт тіста розкачуємо в трохи більший прямокутник, аніж перший, і накриваємо ним зверху пласт із начинкою, щільно притиснувши краї. Жовток солимо, збиваємо та змащуємо пиріг.
Ножем робимо діагональні неглибокі надрізи і ставимо в духовку на 30 хвилин. Подаємо гарячим.
Домашні цукерки з сухофруктів: п’ять рецептів
Можливо, ви думали, що смачні та водночас корисні цукерки не існують. Це не так! Ба більше, їх можна приготувати з простих та доступних інгредієнтів.
Основа таких цукерок — це курага, інжир, родзинки, чорнослив, фініки та інші улюблені сухофрукти, а також горіхи.
На відміну від магазинних ласощів із купою рослинних і трансжирів, ароматизаторів та консервантів, домашні цукерки не додають вагу й не викликають залежність.
Натомість стануть чудовою альтернативою з багатим вмістом корисних речовин і мікроелементів, бо засушені плоди сприяють зникненню ознак гіповітамінозу, нормалізації травної системи, поліпшенню кольору обличчя і стану волосся, а також зміцненню нігтів.
При регулярному вживані цих корисних продуктів організм здатен краще протистояти застудам, захворюванням ендокринної системи і серця.
До того ж горіхи, кокосова стружка, кунжут, льон або мак нададуть вашим домашнім солодощам справжнього «магазинного» вигляду. Для приготування цукерок підготуйте м’ясорубку чи блендер для подрібнення інгредієнтів.
Рецепт №1:
* фініки, чорнослив, родзинки і курага — по 70-80 г;
* улюблені горіхи — 50 г;
* вівсяні пластівці — 50 г;
* кокосова стружка, какао-порошок або мигдальна стружка — 4-5 ст. л.;
* сік лимона — 1 ст. л.
Подрібнюємо вівсяні пластівці й кокосову стружку, додаємо горіхи. Сухофрукти пропускаємо через м’ясорубку й усе це перемішуємо: має утворитися однорідна маса. Додаємо сік лимона, перемішуємо, формуємо цукерки. Всередину кладемо по горішку (наприклад, фундук). Зовні обвалюємо в какао-порошку, кокосовій або мигдальній стружці. Смакуємо!
Рецепт №2:
* фініки, інжир, курага, родзинки, чорнослив — по жмені;
* волоські горіхи — пів склянки;
* кукурудзяні пластівці — за смаком.
Ріжемо сухофрукти та горіхи, пропускаємо через м’ясорубку. Добре перемішуємо, формуємо цукерочки й обвалюємо в кукурудзяних пластівцях. Смакуємо!
Рецепт №3:
* фініки, інжир, курага, родзинки, чорнослив — по жмені;
* невеликий банан — 1 шт.;
* горіхи — 1/4 склянки;
* вівсяні пластівці — 3 ст. л.;
* насіння льону — 1 ст. л.
Подрібнюємо сухофрукти, вівсяні пластівці, горіхи та насіння. Банан переминаємо на пюре й усе це перемішуємо. Формуємо цукерки-кульки, обвалюючи в горіхах або кокосовій стружці. Смакуємо!
Рецепт №4:
* чорнослив, фініки, курага, мигдаль і волоський горіх — по 100 г;
* мед — 3 ст. л.;
* сік лимона — 1 ч. л.;
* кокосова стружка — за смаком.
Пропускаємо через м’ясорубку сухофрукти та горіхи. У суміш додаємо мед і сік лимона. Перемішуємо, робимо цукерки, зовні обвалюємо в кокосовій стружці. Смакуємо!
Рецепт №5:
* курага і чорнослив — по 40 г;
* пшеничні висівки — 15 г;
* кукурудзяні пластівці та хлібці («повітряна пшениця») — по 10 г;
* мед — 1 ч. л.
Подрібнюємо пластівці, хлібці та висівки, пропускаємо через м’ясорубку сухофрукти. Все змішуємо, додаємо мед. Робимо кульки й обвалюємо в суміші пластівців і хлібців. Смакуємо!