Відсутність результату — теж результат: українські біатлоністи поки далекі від нагород на ЧС в Чехії

14.02.2024
Відсутність результату — теж результат: українські біатлоністи поки далекі від нагород на ЧС в Чехії

Христина Дмитренко наразі показала найкращий результат серед українців в особистих гонках. (Фото: Getty Images.)

Нове Место-на-Мораві, яке цьогоріч приймає чемпіонат світу, — знакове місце на біатлонній мапі для України: наші стріляючі лижники на трасі в Чехії неодноразово брали медалі різного рівня, а світовий форум 2013 року із «золотом» Олени Білосюк у спринті та загалом п’ять нагород і досі гріють душу вітчизняним уболівальникам.
 
Проте зараз на такий медальний доробок розраховувати не доводиться (принаймні поки що): враховуючи результати збірної в останні два сезони, — і один фініш на подіумі буде за щастя.
 
Рівень наших біатлоністів зараз такий, що для фінішу в топ-3 треба не лише показати свою найкращу гонку і, відверто кажучи, стрибнути вище голови, а й розраховувати на осічки фаворитів.
 
Перші ж гонки в Нове Место поки підтверджують рівень наших провідних біатлоністів у межах топ-15 — топ-25 та у межах топ-6 — топ-8 в естафетах.
 
Так, у стартовій гонці ЧС-2024, у змішаній естафеті, наша команда у складі Артема Прими, Дмитра Підручного, Юлії Джими та Ірини Петренко фінішувала сьомою: до неідеальної стрільби додались проблеми з лижним ходом.
 
«З точки зору зайнятого результату — команді міцні чотири бали за п’ятибальною шкалою. Але якщо дивитися, що можна додати, є широке поле для діяльності, як і завжди у біатлоні. Це була досить вдала гонка, але в естафеті ще стільки за рахунок чого можна додати — просто бери і працюй», — оцінив виступ команди старший тренер жіночої збірної Микола Зоц.
 
Значно більше оптимізму тренеру дав виступ підопічних у спринті, де вони повним складом фінішували у топ-30. З ідеальною стрільбою найвище серед українок фінішувала дебютантка ЧС, бронзова призерка цьогорічного ЧЄ Христина Дмитренко (12-те місце).
 
«Цілком задоволена самим результатом, що посіла 12-те місце. Це була моя ціль — дійти у топ-20, рада, що вийшло це зробити на чемпіонаті світу», — наголосила Христина.
 
Натомість її партнерки по команді — Петренко, Джима та Анастасія Меркушина — фінішували на 19-му, 21-му і 29-му місцях відповідно. Проте гонка переслідування у дівчат не склалась — нікому з українок не вдалось покращити стартові позиції.
 
Далі у програмі — індивідуальна гонка, де надії покладаються на Юлію Джиму: раніше вона за умови чистої стрільби вже кілька разів була близькою до медалей.
 
Натомість серед чоловіків спринт до свого активу може записати лише Дмитро Підручний, який з одним промахом став 21-м.
 
У персьюті ж покращити результат йому завадили одразу три промахи — у підсумку 23-тє місце.
 
Натомість провалили спринт Артем Прима (60-те місце і невихід на гонку переслідування) та Антон Дудченко (лише 39-те місце з двома нулями).
 
Дудченку, щоправда, вдалось реабілітуватись у персьюті — з чистою стрільбою він замкнув топ-25.
 
Окрім індивідуальних гонок, Зоц разом із тренером чоловічої команди Юраєм Санітрою роблять ставку і на сингл-мікст, на який планують заявити найсильніший склад. Традиційно високі сподівання в українських фанатів і на класичні естафети.
 
Поки українці лише в пошуку найкращих кондицій, на ЧС домінують французька та норвезька збірні.
 
Норвежці на чолі з Йоганнесом Бьо завоювали всі місця на подіумі і в спринті, і в персьюті, натомість француженки на чолі з Жулією Сімон узяли всі три нагороди у спринті і дві — у гонці переслідування.