30 хвилин — і готово! Смачні страви, що готуються нашвидкуруч

07.02.2024
30 хвилин — і готово! Смачні страви, що готуються нашвидкуруч

Швидкісний ритм сучасного життя не виділяє окремий час для кухні.
 
У більшості випадків часу постійно не вистачає, однак смачно поїсти хочеться завжди. 
 
Насправді всього за 30 хвилин навіть звичайні продукти можна перетворити не тільки на окремі страви, а й на повноцінні обіди й вечері. І не банальні, а часом делікатесні.
 
Усього за двох умов — наявності необхідних продуктів у потрібних кількостях і бажання порадувати своїх близьких. 
 
Деякі корисні та поживні страви потребують фактично всього десять хвилин часу — решта іде на смаження чи запікання. 
 

«Ліниві» сосиски в лаваші: чудовий перекус

Якщо шукаєте, що приготувати на смачний перекус чи сніданок за 10 хвилин, цей рецепт для вас — смачна та швидка альтернатива класичним сосискам у тісті, яку роблять по-різному: обсмажують на пательні, запікають у духовці чи підрум’янюють на грилі. До того ж додають кетчуп та інші соуси.
 
 
Тут можна багато експериментувати. Наприклад, замість твердого сиру взяти кисломолочний, додати квашену капусту, моркву по-корейськи, овочевий салат тощо. Вибір сосисок теж за вами: підійдуть як стандартні молочні або з сиром, так і ковбаски по-мисливськи. На чотири порції підготуйте: 
* тонкий лаваш — 1 шт.;
* сосиски — 4 шт.;
* сир твердий — 200 г;
* гілочка петрушки — 4 шт.;
* яйця курячі — 2 шт.;
* сіль — за смаком;
* паприка, сушена петрушка — за смаком;
* олія — 40 мл.
 
Великий прямокутний лист лаваша ріжемо на 4 однакові смужки. Сир натираємо на грубій тертці. Дрібно нарізаємо петрушку, додаємо її до сиру та перемішуємо.
 
На одну смужку лаваша кладемо сосиску, поруч викладаємо четверту частинку сиру з петрушкою та щільно згортаємо у рулет. Це ж робимо і з рештою лавашів.
 
Розігріваємо сковороду з олією. Яйця збиваємо виделкою, трохи солимо. У цю суміш повністю занурюємо трубочки з лаваша.
 
Розігріваємо пательню й додаємо трішки масла. Викладаємо рулетики швом донизу та обсмажуємо на середньому вогні з усіх боків до золотистої скоринки.
 
Готові лаваші перекладаємо на паперові серветки, щоб увібрати зайвий жир. Потім — на тарілку та подаємо до столу! Смачного!
 

Смачна курка з овочами в соєвому соусі

Стір-фрай — традиційний для азійської кухні метод швидкого приготування, коли овочі та м’ясо набувають хрумкої скоринки зовні, зберігаючи при цьому всю свою соковитість усередині.
 
Це чудовий варіант, якщо хочеться чогось смачного та ефектного за короткий час. Така смажена курятина в азійському стилі стір-фрай із міксом овочів та соєвим соусом готується всього 20 хвилин. 
 
Незайвим буде додати у страву: мед — для солодкої нотки, кунжутну олію — для азійського колориту чи курячий бульйон — аби розбавити соус і наділити ароматом.
 
На чотири порції підготуйте: 
* куряче філе — 2 шт.;
* соус соєвий — 4 ст. л.;
* мед — 1 ст. ложка;
* лимонний сік — 1 ст. л.;
* кунжут білий — 40 г;
* олія соняшникова — 40 г;
* часник — 3 зубчики;
* корень імбиру — 1 см;
* морква — 1 шт.;
* велика цибулина — 1 шт.;
* солодкий перець — 1 шт.
 
Куряче філе миємо, обсушуємо і нарізаємо кубиками. Додаємо мед, 3 столові ложки соєвого соусу і залишаємо промаринуватися приблизно на 15 хвилин.
 
За цей час нарізаємо довгим пір’ям цибулю і приблизно такими ж довгими скибочками — моркву і солодкий перець. На сухій пательні злегка обсмажуємо насіння кунжуту.
 
Олію добре розігріваємо. Подрібнюємо часник, натираємо на тертці імбир і прогріваємо в олії. Невеликими порціями швидко обсмажуємо шматочки курки до рум’яної скоринки.
 
Після м’яса викладаємо на пательню овочі і також обсмажуємо. Повертаємо на пательню м’ясо, вливаємо ще приблизно 2 столові ложки соєвого соусу і також прогріваємо все разом приблизно хвилину. Знімаємо з вогню й подаємо. Смачного!
 

Омлет у духовці для великої компанії

Яйця — найпопулярніший інгредієнт смачних сніданків майже в усьо­му світі та головний продукт відомої яєчні-шакшуки, фрітати й, звичайно, омлетів.
 
За класичним рецептом омлет готують, не збиваючи яйця, а лише перемішуючи жовтки з білками, приправляють сіллю і смажать на олії.
 
Часто його підсмажують лише з одного боку, а потім згортають трубочкою, додаючи в середину сир, овочі або бекон.
 
Цей великий омлет стане ідеальним рецептом для сніданку, якщо у вас велика сім’я. В нього можна покласти додаткові інгредієнти: нарізану ковбасу, сосиски, броколі, сир чи заморожені овочі.
 
Завдяки запіканню вийде смачна і повітряна страва, яка точно приємно здивує вашу родину.
 
На 6 порцій підготуйте:
* яйця курячі — 10 шт.
* молоко 2,5% — 500 г;
* сіль — 4 г;
* масло вершкове 73% — 30 г.
 
Спочатку промиваємо курячі яйця. Щоб правильно розрахувати кількість яєць і молока, варто дотримуватися такої схеми: одне куряче яйце на 50 мл молока.
 
Дістаємо велику миску або навіть каструлю. Розбиваємо туди помиті курячі яйця, вливаємо молоко. За допомогою вінчика перемішуємо інгредієнти до стану однорідної маси, додаємо сіль і знову перемішуємо. 
 
Перед тим як розлити суміш у форми, вмикаємо духовку і даємо їй прогрітися до 200°С.
 
Готуємо формочки або велику форму. Форми (чи одну форму) змащуємо вершковим маслом. Вони мають бути заповнені яєчно-молочною сумішшю не менш ніж на 2/3 висоти, щоб омлет вийшов пишним, красивим і високим.
 
У розігріту духовку ставимо формочки з майбутнім омлетом і запікаємо 25-30 хвилин.

Горіхово-фініковий пиріг: те, що треба до чаю

Цей десерт — справжнє джерело смаку й корисних нутрієнтів. Передусім фініки є смачним і поживним перекусом, а також ідеальною начинкою для пирога. 
Волоські горіхи містять чимало корисних жирів, антиоксидантів та інших важливих речовин для стабільного функціонування серця та й усього організму. До того ж поєднання їх із горіхами, курагою, натуральною корицею та медом додасть такому пирогу неймовірної тектстури і смаку. На 6 порцій підготуйте інгредієнти.
Для тіста: 
* борошно пшеничне — 250 г;
* манна крупа — 250 г;
* розпушувач — 12 г;
* цукор — 80 г;
* масло вершкове 73% — 125 г;
* цукрова пудра — 20 г.
Для начинки:
* волоські горіхи — 100 г;
* фініки — 250 г;
* курага — 100 г;
* мед — 20 г;
* кориця — 5 г.
 
Фініки та курагу заливаємо кип’ятком на 10-15 хвилин. Потім зливаємо воду, обсушуємо сухофрукти і дрібно нарізаємо їх. Горіхи подрібнюємо, змішуємо з курагою та фініками. Додаємо мед, корицю і перемішуємо.
 
У мисці з’єднуємо борошно, манну крупу, розпушувач і цукор. Додаємо м’яке вершкове масло і, розминаючи виделкою, робимо крихту.
 
Форму застилаємо пергаментом і змащуємо маслом. Викладаємо у форму половину крихти, на неї рівномірно розкладаємо начинку і посипаємо рештою крихти.
 
Випікаємо пиріг у розігрітій до 180°С духовці 40 хвилин. Посипаємо цукровою пудрою і прикрашаємо сухофруктами.
 

Ліниві пиріжки з вишнею

Знайшли вдома лаваш і заморожену вишню? Саме те, що треба для таких лінивих пиріжків! Вони нагадують десерт із мережі Макдональдз, але у більш корисному для здоров’я варіанті, адже смаження у фритюрі заміняється випіканням.
 
Завдяки тісту з лаваша ви збережете хвилини, які зазвичай витрачаєте на приготування тіста. А якщо знайдете в магазині цільнозерновий лаваш, то рецепт стане набагато кориснішим.
 
На 10 порцій підготуйте:
* вишня заморожена — 400 г;
* крохмаль — 2 ст. л.;
* цукор — 80 г;
* тонкий лаваш — 220 г;
* цедра апельсина — 1 ст. л.;
* кориця мелена — 1 ч. л.;
* цукрова пудра — 20 г;
* олія соняшникова — 20 г.
 
Вишню кладемо в каструлю, додаємо крохмаль, цукор і гріємо, помішуючи, на середньому вогні кілька хвилин.
 
Додаємо апельсинову цедру, корицю і перемішуємо. Варимо 2-3 хвилини. Лаваш нарізаємо на прямокутники, на кожний викладаємо по 1-1,5 столової ложки начинки. Акуратно загортаємо їх конвертиками.
 
Деко застилаємо пергаментом, на нього викладаємо конвертики швом донизу. Змащуємо їх олією та запікаємо в розігрітій до 190°C духовці 12-13 хвилин.
 
Даємо готовим пиріжкам вистигнути 5-10 хвилин. Перекладаємо їх на тарілку, посипаємо цукровою пудрою та насолоджуємося яскравим смаком!
 

Картопляні ньокі, або «галушки»

Цим рецептом поділився шеф-кухар і суддя «МастерШеф» Володимир Ярославський. Він називає ньокі «картопляними галушками» та всіляко підбурює їх приготувати.
 
Ці м’які подушечки з ніжним смаком ідеально смакують із будь-яким соусом: від класичного томатного до ніжного вершкового, а готуються лише 20 хвилин. 
 
За словами шеф-кухаря, ньокі залишаються смачними наступного дня, якщо їх підсмажити на сковороді. До того ж їх можна зберігати замороженими.
 
На 4 порції підготуйте:
* картопля — 600 г;
* яйця курячі — 1 шт.;
* борошно — 100 г;
* сир тертий — 70 г;
* сіль — 5 г;
* мускатний горіх мелений — 2 г;
* свиняча копчена грудинка — 100 г;
* вершки 20% — 150 мл;
* цибуля ріпчаста — 1 шт.;
* часник, зубчики — 3 шт.;
* олія — 2 ст. л.;
* сир моцарела — 100 г;
* приправа «Італійські трави» — 1 ч. л.;
* червоний перець чилі — 1/4 шт.;
* петрушка, пучок — 1/2 шт.;
* сіль — за смаком.
 
Картоплю попередньо запікаємо, охолоджуємо, а потім натираємо на тертці. Можна використовувати відварену картоплю, але тоді варто звернути увагу на вологість. 
 
Додаємо до картоплі яйце, борошно, сіль, мелений мускатний горіх і тертий сир. Швидко замішуємо тісто. Формуємо овальні вироби, не забуваючи підсипати борошно на стіл.
 
Але якщо подаватимете ньокі з соусом, то краще зробити «борозни» виделкою або дощечкою.
 
Відварюємо в підсоленій воді, поки не спливуть, а потім ще хвилинку.
 
Перекладаємо у сковороду, за бажанням із соусом, перемішуємо і смакуємо!