Радість та розчарування: українські біатлоністи завершили ЧЄ-2024 з однією нагородою

31.01.2024
Радість та розчарування: українські біатлоністи завершили ЧЄ-2024 з однією нагородою

Бронзова призерка спринтерської гонки на ЧЄ-2024 Христина Дмитренко (праворуч) у компанії двох норвезьких біатлоністок святкує свій перший солідний успіх. (Фото з сайту sportonline.ua.)

Були часи, коли на чемпіонат Європи вітчизняна збірна з біатлону їздила як на свято.

 

Поверталися звідти наші біатлоністи та біатлоністки в піднесеному настрої — з «золотом» та призами.

 

На ЧЄ-2012 вони виграли 11 нагород, у 2015-му — дев’ять, континентальні форуми 2017-го та 2020 років принесли їм чотири відзнаки.


Торік, за підсумками європейської першості, у наших збірників було одне «золото», два «срібла» й третє місце в медальному заліку.


Натомість цьогорічний ЧЄ для збірної України відверто не вдався. У словацькому Осрбліє українська команда заледве виграла одну медаль. «Бронзу» їй принесла 24-річна чернігівка Христина Дмитренко.


Вочевидь, це був найслабший за багато років європейський чемпіонат у виконанні вітчизняної збірної.

 

Що казати, коли в змішаній естафеті «синьо-жовті» (Віталій Мандзин, Дмитро Підручний, Христина Дмитренко та Анастасія Меркушина) примудрилися заробити чотири кола штрафу й фінішували у підсумку на скромній дев’ятій позиції.

 

Що цікаво, найбільше в цій невдалій гонці тремтіли руки на стрільбищі у досвідчених біатлоністів української збірної — Підручного, котрий був змушений проїхати одне коло штрафу, та Меркушиної, котра під час стрільби лежачи незакритими залишила одразу три мішені.


«Є об’єктивні причини для такого результату», — зазначив ветеран чоловічої збірної України Підручний.

 

Під час літньої підготовки до сезону Дмитро (чемпіон світу 2019 року та чемпіон Європи-2020) зламав руку, тож наразі перебуває далеким від своєї оптимальної форми. Максимум, який йому вдався на цьогорічному Євро, — сьоме місце в гонці переслідування.


Вочевидь, не кращим чином почувалися в Осрбліє й інші українські спортсмени. Хоча на словацький ЧЄ приїхали не всі представники першої збірної, водночас загальна атмосфера, мабуть, була більш-менш зрозуміла.

 

Скажімо, учасниця двох Олімпіад Анастасія Меркушина в індивідуальних гонках дотяглася хіба що до сьомого місця в гонці переслідування.


«Відчувається якесь розчарування від цього сезону, та це спорт, тут завжди так. Але сподіваюся, що ми знайдемо вихід з цієї ситуації», — ділиться наболілим срібний призер минулорічного ЧЄ Антон Дудченко.

 

За його словами, в нинішньому сезоні він не відчуває тих кондицій, які мав у минулому році. І як зайве підтвердження цьому факту — восьме місце Дудченка та Анни Кривонос в одиночній мікст-естафеті.


Загалом же в Осрбліє найбільше українські стріляючі лижники та лижниці говорили про хвилювання, котре супроводжувало їх по ходу турніру.


«Можливо, результат склався не такий, як усі очікували від нас. Але потрібно прийняти його як належне, повинні були показати саме такий результат», — констатував 20-річний Віталій Мандзин.


Тож на цьому тлі вдвічі приємніше сприймається бронзова нагорода Христини Дмитренко, котру вона виграла в спринтерській гонці.

 

«Ця медаль дуже важлива для мене. Вона дає впевненість у собі. Вона дає великий поштовх і мені, й дівчатам, що зі мною в команді перебувають. Ця медаль дуже важлива для тренерів, для України», — наголосила Дмитренко.


Попереду ж в української збірної — головний старт сезону, чемпіонат світу, котрий 7 лютого розпочинається в чеському Нове Мєсто. І тут рівень конкуренції буде набагато вищим, ніж на чемпіонаті Європи.


Тренерський штаб збірної України вже оголосив склад на ЧС. Жіночу команду представлятимуть Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Ірина Петренко, Христина Дмитренко, Анна Кривонос, Любов Кип’яченкова. До заявки на «мундіаль» у чоловічій збірній потрапили Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Денис Насико і Тарас Лесюк.