Відчути документ на дотик: у Полтаві з’явився особливий принтер для людей з вадами зору

13.12.2023
Відчути документ на дотик: у Полтаві з’явився особливий принтер для людей з вадами зору

Марина Бабець — голова правління регіональної організації УТС.

Начальник управління стратегічного розвитку Полтавської міськради Влада Співак передала нещодавно спільноті слабозорих принтер зі шрифтом Брайля вартістю 225 тисяч гривень.


Принтер перебуватиме на балансі Полтавської обласної універсальної бібліотеки ім. І. П. Котляревського.

 

Завдяки йому понад тисяча мешканців Полтави з порушенням зору матимуть можливість роздруковувати документи та інші текстові файли у доступному для них форматі.


Разом із принтером закупили й папір до нього.


— Наступним нашим кроком буде закупівля відеозбільшувача для товариства сліпих, а також планшетів, вайфай-роутерів та павербанків для 2-ї та 4-ї лікарень, щоб люди з вадами слуху за їхньою допомогою могли бути почутими, — повідомила Влада Співак і додала:

 

— У Полтаві багато ветеранів російсько-української війни з інвалідністю. Вони втратили працездатність у боях за незалежність своєї країни. Це люди з ампутаціями кінцівок, з вадами зору чи слуху, які змушені користуватися кріслами колісними, милицями чи палицями. На жаль, наше середовище не адаптоване під їхні потреби, відтак вони обмежені у правах і реалізації себе.

Влада Співак.


Місту дуже бракує, зокрема, переносних пандусів на сходи і підйомників для крісел колісних. Вони мають бути як у будівлях, так і в транспорті — автобусах, тролейбусах, потягах.

 

Щоб люди з інвалідністю не відчували перепон у пересуванні й могли займатися навчанням, роботою, громадською діяльністю. Нам слід налагодити виробництво цих пристосувань. Так ми проявимо свою повагу до тих, хто має проблеми з пересуванням.

«Чарівний» принтер.


За словами голови правління Полтавської обласної організації Українського товариства сліпих Марини Бабець (в організації близько 1 тис. 300 осіб), сучасні технології значно полегшили життя людям з багатьма нозологіями.

 

Завдяки спеціальним додаткам у смартфоні люди з проблемами зору можуть розпізнавати купюри, розрізняти кольори, дізнаватися вагу, самостійно поміряти тиск, температуру тіла.

 

Нині озвучують досить багато комп’ютерних програм, у тому числі освітніх. Тож українці з порушенням зору можуть працювати, наприклад, копірайтерами.

 

Для людей із зоровою нозологією наразі не проблема отримати документи в Центрі надання адміністративних послуг,бо там є спеціалісти, орієнтовані на обслуговування людей з інвалідністю.

Полтавська обласна організація Українського товариства сліпих нараховує близько
1 тисячі 300 осіб з вадами зору.


Тепер же завдяки принтеру мешканці Полтави з порушенням зору матимуть можливість роздруковувати документи та інші текстові файли у доступному для них форматі, писати листи, звернення, статті чи вірші. Він допоможе їм у навчанні.


— Ми дуже вдячні за таку турботу і сподіваємось, що це лише перший крок на шляху до створення в Полтаві ресурсного центру для людей з порушенням зору, — сказала Марина Бабець.

Офіційний папір у доступному для людей з інвалідністю форматі.
Фото Сергія РОМАНЧЕНКА.


Спільно з Тетяною Александровою Марина втілює ідею видання літератури для незрячих батьків, які вчать своїх дітей читати, а також для дітей, котрі опановують шрифт Брайля. Перша така книга у рукописному вигляді під назвою «Вірші та казки баби Мані» була презентована на заході.


Передану оргтехніку придбано на грантові кошти, залучені в рамках проєкту «Бути почутим».

 

Він реалізується завдяки фінансуванню уряду Канади, міністерств закордонних справ, торгівлі та розвитку і за ініціативи Міжнародної організації з міграції (МОМ) у межах програми «Людський вимір — інклюзивні дані для стабільності та розвитку».

 

Особлива вдячність за співпрацю — проєктному спеціалісту відділу «Перехід та відновлення» МОМ Дмитру Мітяєву.


Виконавчим партнером став благодійний фонд «Світло надії» з Полтави в особі Анатолія Павленка та Вікторії Діденко.