Край, який надихав своєю кухнею класиків: топ смачних рецептів із Полтавщини
Кожен регіон України має свої особливості, традиції, кулінарні спеціалітети, свої візерунки для вишиванок та кольори. >>
Ароматні кекси, запашні пироги, хрустке печиво й пухкі пряники...
Випічка здатна не тільки підняти настрій та подарувати насолоду, а й створити особливий домашній затишок.
До того ж навіть із найпростіших інгредієнтів можна хоч кожен день робити неповторні десерти й радувати своїх близьких.
Безумовно, будь-яка страва має нюанси і тонкощі. Випічка не є винятком. Навпаки — тісто зазвичай вимагає чималої уваги й точності в пропорціях. Але усього можна легко навчитися, слідуючи простим порадам кухарів.
«Тертий пиріг — це одна з небагатьох страв, які готувала моя мама в дитинстві, — пише Євген Клопотенко. — Пам’ятаю неймовірний аромат, який виходив з духовки під час приготування, і те, як я не міг дочекатися моменту його приготування. Звичайно, я вніс у мамин рецепт свої корективи і вирішив сам приготувати начинку для пирога». Отже, підготуйте такі інгредієнти.
Для тіста:
* борошно пшеничне — 420 г;
* вершкове масло — 200 г;
* цукор — 250 г;
* цукор ванільний — 10 г;
* яйця — 2 шт.;
* розпушувач — 10 г;
* дрібка солі.
Для начинки:
* чорна смородина — 400 г (свіжа або заморожена);
* цукор — 200 г.
Починаємо з начинки. Для цього з’єднуємо в сотейнику чорну смородину (400 г) або будь-які інші ягоди з цукром (200 г). Ставимо на сильний вогонь на 2-3 хвилини, щоб сік почав виділятися, а цукор — розчинятися.
Не забуваємо при цьому постійно помішувати ягоди, щоб вони не підгоріли. Тепер зменшуємо вогонь трохи нижче середнього і уварюємо масу протягом 15-20 хвилин.
Для перевірки на готовність Євген радить капати варення на холодну поверхню тарілки і нахиляти її з боку в бік. Якщо крапля тримає свою форму і не розтікається при цих маніпуляціях, то варення готове і його можна знімати з вогню. Якщо ж розтікається, то потрібно проварити ще якийсь час. Начинка до пирога готова — можемо замішувати тісто.
Вершкове масло (200 г) нарізаємо кубиками і перекладаємо в миску, аби трохи підтануло. У ємність із підталим вершковим маслом додаємо ванільний цукор (10 г), сіль і цукор (250 г).
За допомогою вінчика збиваємо всі інгредієнти до повного об’єднання і пишності. Для цього також можна використати автоматичний міксер. Вводимо в суміш яйця (2 шт.) по одному і продовжуємо збивати до однорідності.
Тепер прийшов час для борошна (420 г) і розпушувача (10 г). Замішуємо м’яке і пластичне тісто. Намагаємося місити його мінімально: пісочне тісто не любить перегріву від тепла рук!
Тепер відокремлюємо від загальної маси 1/3 тіста: це буде основа для пирога. Існує два варіанти приготування тертого пирога. Можна використовувати меншу частину в якості основи, а решту 2/3 тіста натерти зверху.
Тоді пиріг буде більш пишним. Якщо ж ви хочете зробити пиріг більш тонким і хрустким, то розкачайте 2/3 тіста, а решту (меншу частину) поставте у морозилку, а потім натріть на тертці. Смак від цього особливо не зміниться.
Обгортаємо більшу частину тіста харчовою плівкою і прибираємо в морозильну камеру на 30 хвилин. Нехай воно трохи охолоне і підмерзне, так його буде зручніше натирати на тертці.
Меншу частину тіста також обгортаємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник, щоб воно відпочило, теж на 30 хвилин. Після цього воно стане надзвичайно пластичним і його буде зручно розкачувати.
Дістаємо частину тіста з холодильника і розкачуємо між двома листами пергаменту в пласт товщиною 3-4 мм. Переносимо його просто з нижнім пергаментом на деко і далі формуємо пиріг уже в ньому.
Змащуємо основу пирога варенням, що вже вистигло. Дістаємо другу частину тіста з морозилки і натираємо його поверх варення на крупній тертці, рівномірно розподіляючи по всій поверхні основи.
Ставимо в духовку з температурою 180 градусів на 25-30 хвилин. Пиріг повинен добре підрум’янитися. Готовому пирогу даємо трохи охолонути і нарізаємо порційними шматочками. Ласуємо!
Також шеф-кухар пропонує приготувати пряники — одні з найдавніших європейських солодощів. Це підсолоджене печиво з’являється у згадках іще Стародавнього Риму! А на теренах Київської Русі має назву «медового хліба» та готується ще з далекого ХІ ст.
Цей рецепт — на кефірі та з додаванням кориці й меду. Готуючи такий смаколик, можна уявляти не просто випікання звичного для нас десерту, а стародавню кулінарну традицію. Отже, підготуйте такі інгредієнти.
Для пряників:
* кефір — 200 мл;
* розпушувач — 1 ч. л.;
* яйце — 1 шт.;
* кориця — 1 ч. л.;
* ванільний цукор — 1 ч. л.;
* цукор — 100 г;
* мед — 1 ч. л.;
* пшеничне борошно — 400 г;
* олія — 3 ст. л.;
* борошно, щоб притрусити робочу поверхню — 30 г.
Для глазурі:
* цукрова пудра — 200 г;
* сік лимона — 1 ст. л.;
* вода — 4 ст. л.
У великій мисці змішуємо 200 мл кефіру та 1 ч. л. розпушувача. Далі додаємо до кефіру 1 яйце, по 1 ч. л. кориці та ванільного цукру, 100 г цукру, 3 ст. л. олії, 1 ч. л. меду та яйце.
Поступово, помішуючи, додаємо до тіста 400 г пшеничного борошна. Всипаємо його порціями, добре вимішуючи, щоб не залишилося грудочок.
Припорошуємо робочу поверхню 20 г борошна, викладаємо на неї тісто, присипаємо борошном зверху і гарно замішуємо руками. Формуємо кульки пряників, відщипуючи від тіста шматочки вагою по 40 г.
Змащуємо руки олією, катаємо зі шматочків тіста кульки, а потім злегка приплющуємо кожну.
Викладаємо пряники на застелене пергаментним папером деко та випікаємо при температурі 180 градусів 20 хв. Даємо десерту охолонути.
Для глазурі поєднуємо 200 г цукрової пудри з 1 ст. л. соку лимона та 4 ст. л. води. Гарно вимішуємо та змащуємо нею готові охололі пряники. Отримуємо задоволення!
«Якщо восени ви бачите на вулиці людей із задоволеним виразом обличчя, — вони, скоріше за все, сьогодні їли гарбузовий пиріг. А ті, що цій осінній насолоді пручаються, просто ще не знайшли ту випічку, котра підкорить їхні сердечка», — зазначає Клопотенко.
Для начинки він радить обрати кисломолочний сир жирністю не менше 9%: так буде дуже смачно. За цим рецептом виходить пиріг приблизно на форму діаметром 20 см, однак ви можете регулювати розмір, експериментуючи з кількістю інгредієнтів.
Отже, вам знадобляться:
* гарбуз — 550 г;
* кисломолочний сир 9% жирності — 350 г;
* кориця — 1 ч. л.;
* цукор — 100 г;
* кукурудзяний крохмаль — 2 ст. л.;
* яйця — 2 шт.;
* цукрове печиво — 350 г;
* вершкове масло — 170 г.
Запікаємо в духовці 550 г гарбуза при температурі 200 градусів протягом 30-40 хвилин, в залежності від сорту: гарбуз має стати дуже м’яким. Даємо йому трохи охолонути і перекладаємо м’якоть у чашу блендера.
Перебиваємо гарбуз до однорідного стану. В окремій ємності це саме робимо з 350 г сиру, 100 г цукру, 1 ч. л. кориці, 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю і 2 яйцями.
Потім додаємо до сирної маси гарбузове пюре і перемішуємо до однорідності. Вмикаємо духовку розігріватися до 180 градусів.
Перебиваємо в блендері крихту з 350 г цукрового печива. Додаємо до крихти 170 г м’якого вершкового масла. Для зручності попередньо ріжемо на невеличкі шматочки.
Ретельно перемішуємо печиво з маслом, щоб вийшла однорідна пластична маса. Вона може трохи розсипатися, але тут немає нічого страшного: головне, аби печиво добре перемішалося з маслом.
Викладаємо масляну крихту в форму для запікання і добре утрамбовуємо руками або за допомогою склянки. Важливо також добре сформувати бортики форми. Далі наповнюємо форму гарбузово-сирною масою й випікаємо 40-50 хвилин при 180 градусах.
Ці булочки з родзинками у вигляді ватрушок неодмінно вам сподобаються. У цьому рецепті Євген Клопотенко спростив роботу з дріжджами, а начинку, за його словами, приготував буквально за хвилину.
«Тут лише терпіння треба мати, щоб дочекатися, поки тісто в теплі, в добрі підросте. До речі, ватрушки з сиром готуються теж досить просто, тож і їх вам наполегливо раджу», — написав він на своєму кулінарному сайті й дав певні поради.
Зокрема, тісто на булочки та ватрушки обов’язково має бути дріжджовим, а от тип дріжджів обирати вам. Настоювати тісто потрібно в теплому місці без протягів. Кондиціонери подібні протяги також здатні створити, тому варто сховати тісто в затишне, без протягів місце.
Із цієї кількості інгредієнтів виходить 10-14 булочок в залежності від розміру, котрий ви оберете.
Зменшувати кількість шеф не радить, бо розлітаються вони миттєво.Отже, підготуйте такі інгредієнти.
Для тіста:
* цукор — 2 ст. л.;
* розтоплене масло — 50 г;
* ванільний цукор — 10 г;
* тепле молоко — 250 мл;
* борошно — 600 г;
* сухі дріжджі — 10 г;
* яйця — 2 шт.;
* сіль — 1/3 ч. л.;
* Жовток для змащування — 1 шт.
Для начинки:
* родзинки — 100 г;
* яйце — 1 шт.
У миску всипаємо 2 ст. л. цукру, 50 г розтопленого масла та 10 г ванільного цукру. Вливаємо 250 мл теплого молока та розмішуємо.
Додаємо 600 г борошна, 10 г сухих дріжджів, 2 яйця та 1/3 ч. л. солі. Замішуємо еластичне тісто. Потім перекладаємо його на робочу поверхню, присипану борошном, та формуємо ще 3-5 хвилин.
Перекладаємо тісто в миску, накриваємо плівкою чи рушником і ставимо в тепле місце без протягів на 1,5 години (воно має збільшитися в 2-3 рази).
Тісто, що підійшло, викладаємо на робочу поверхню і трохи вимішуємо протягом двох хвилин. Розкачуємо його в довгу ковбаску і розділяємо на 12-14 приблизно однакових частин. Формуємо з них кульки.
Розкладаємо кульки на застелене пергаментом деко на відстані 4-5 см одну від одної та придавлюємо дном склянки, щоб створити простір для начинки. Лишаємо настоюватися впродовж 20 хвилин.
Вмикаємо духовку розігріватися до 180 градусів. Змішуємо 100 г родзинок і 1 збовтане яйце. Викладаємо начинку в булочки. Розбовтуємо 1 жовток і змащуємо ним кожну. Випікаємо булочки 20 хвилин до рум’яності.
Насолоджуємося! Смачного!
Валерія МУСХАРІНА,
студентка Київського університету імені Бориса Грінченка
Кожен регіон України має свої особливості, традиції, кулінарні спеціалітети, свої візерунки для вишиванок та кольори. >>
«Ходить гарбуз по городу, питається свого роду...» — цей вірш знайомий кожному українцю змалечку, більшість вважає його народним, інші приписують його авторство Олені Пчілці — матері нашої славної Лесі Українки, а насправді його написав царський генерал Володимир Александров. >>
Нещодавнє велелюдне святкування єврейського Нового року Рош га-Шана в Умані нагадало всім нам, що Україна — багатонаціональна країна, >>
Пряну сливу я готую давно — її рецепт мені розказала одна їмость ще у 80-х, коли з консервації у магазинах були лише зелені помідори, огірки-калоші (за розміром і смаком) та кабачки кружальцями. >>
Торгові мережі сьогодні можуть задовольнити будь-який вибагливий смак, але не кожен гаманець, адже ціни стрибають наввипередки. >>
Словосполучення «галицькі пляцки» стало вже мемом, брендом, міфом, а взагалі-то просто надзвичайно смачним, вигадливим, креативним, красивим десертом, яким залюбки ласують і вдома, і в гостині, і в кав’ярнях, і в мережевих крамничках. >>