На старті сезону вітчизняні біатлоністи перебувають далеко від своїх оптимальних кондицій

06.12.2023
На старті сезону вітчизняні біатлоністи перебувають далеко від своїх оптимальних кондицій

Через провалену індивідуальну гонку на старті першого етапу КС Анастасія Меркушина не потрапила в Естерсунді до складу естафетної четвірки. (Фото з сайту meta.ua.)

Розпочинати новий сезон у Кубку світу вітчизняна біатлонна збірна змушена була без своїх лідерів.

 

Проблеми зі здоров’ям не дозволили виступити на першому етапі КС у шведському Естерсунді Юлії Джимі та Дмитру Підручному.

 

А без них українська збірна показала неймовірно скромні результати.

 

Не вдалося нашим біатлоністам та біатлоністкам проявити себе ні в естафетних, ні в особистих перегонах.


Скажімо, жіноча збірна України для заліку в Кубку націй назбирала лише десяту суму балів.

 

А наша чоловіча команда за підсумками стартового етапу КС у цьому табелі про ранги посіла 11-ту позицію.


«Загалом скажу, що в Естерсунді сподівалися на кращий старт сезону, але я впевнений, що, коли погано спочатку, — буде краще в кінці. Думаю, що переїзд зі Скандинавії до Центральної Європи нам допоможе, тому що трішки вже й психологічно втомилися від цієї атмосфери. Просто потрібно нам трішки піднятися психологічно. І я впевнений, що вже з приїздом капітана команди Дмитра Підручного у Хохфільцен будемо рухатися в цьому сезоні тільки вище», — старший тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра з оптимізмом дивиться в найближче майбутнє.


А за підсумками шведського етапу доводиться констатувати, що вітчизняні біатлоністи перебувають далеко від своєї оптимальної форми. Коли команда завершує класичну естафету на 14-му місці, маючи при цьому три кола штрафу, тренеру хіба що залишається в розпачі розводити руками й сподіватися на майбутній позитив.


«Якось не виходить бігати в цьо­му сезоні. Дуже прикрі помилки на стрільбищі, і їх дуже багато: з п’ятьма промахами тут нічого робити, стартуючи з 53-го місця. Зараз ми не у тих кондиціях, щоб боротися по дистанції з топспортсменами. Потрібно влучати, а стрільба не виходить — потім важко на трасі. Прикро, дуже прикро», — це слова Богдана Цимбала після фінішу в гонці переслідування, котрою завершувалася насичена програма стартового етапу КС в Естерсунді.


Разом з Антоном Дудченком вони вдвох представляли український біатлон у «персьюті». У підсумку Богдан з п’ятьма промахами фінішував тут 54-м, Антон, припустившись на стрільбищі трьох помилок, дістався фінішу 41-м.

 

Не набагато краще за чоловічу команду виступила в Естерсунді й жіноча збірна України. Приміром, свою колективну роботу в естафетній гонці підопічні Миколи Зоца завершили на 12-й сходинці.

 

Українська четвірка взагалі була близькою до провалу. Іще б трохи — і як колових синьо-жовту команду могли б достроково зняти з перегонів.


На персональному рівні наші дівчата також не змогли потішити свого наставника. Так, у спринті кращим результатом українок було 48-ме місце Анастасії Меркушиної. Гонку переслідування вона завершила 41-ю, виправляючись таким чином за свою невдачу в індивідуальній гонці, де Анастасія зробила п’ять промахів і фінішувала на 83-й позиції.


Ну а кращим персональним здобутком усієї української збірної в Естерсунді, напевно, слід вважати 22-ге місце Ірини Петренко в «індивідуалці» (серед чоловічої збірної України краще за всіх цю гонку пройшов Артем Тищенко, фінішувавши 38-м).

 

Було ще восьме місце українських стріляючих лижників та лижниць у змішаній естафеті та десята позиція в «сингл-міксті», проте на загальну оцінку ці результати навряд чи можуть вплинути.


Загалом, у національній команді чекають на повернення її лідерів. І сподіваються, що у решти збірників вистачить бажання працювати над своїм прогресом.