Потреба у перезавантаженні: в Українській асоціації футболу готуються до президентських виборів

29.11.2023
Потреба у перезавантаженні: в Українській асоціації футболу готуються до президентських виборів

Наступником Андрія Павелка на посту президента УАФ може стати колишній наставник національної збірної України Андрій Шевченко. (Фото з мережі Фейсбук.)

В Українській асоціації футболу розпочалася підготовка до президентських виборів. Адміністрація УАФ повідомила, що отримала оформлені належним чином письмові рішення органів управління 32 членів УАФ із вимогою провести позачерговий конгрес, і тепер процедура його скликання офіційно стартувала.

 

Про свої наміри Українська асоціація футболу вже повідомила ФІФА та УЄФА.


Згідно зі Статутом УАФ, якщо не менш ніж 3/4 від загальної кількості членів УАФ надали протоколи або витяги з них із вказаною пропозицією (а це зробили 32 з 40 членів УАФ), Виконавчий комітет УАФ зобов’язаний скликати позачерговий конгрес.


Адміністрація УАФ запропонувала виконкому організації визначити датою проведення позачергового конгресу 25 січня 2024 року й затвердити порядок денний зібрання, де ключові питання — це обрання керівного складу організації: президента, перших віцепрезидентів, віцепрезидентів та нових членів виконкому.


Водночас делегати мають визнати таким, що не відбувся, черговий звітно-виборчий XXV Конгрес УАФ. Якби не повномасштабне вторгнення росії в Україну, вибори керівника УАФ мали б пройти 7 березня 2022 року. І тоді єдиним кандидатом на президентство був чинний на той момент господар Будинку футболу Андрій Павелко.

 

Проте після початку великої війни виконком УАФ прийняв рішення відкласти вибори до завершення воєнного стану. І, здається, та ідея сподобалася не всім. Уже в листопаді 2022 року Запорізька асоціація футболу в особі її керівника Віктора Межейка звернулася із закликом до виконкому УАФ розглянути питання щодо проведення позачергового конгресу з питань обрання президента УАФ та підтримала висунення на цю посаду Андрія Шевченка.

 

Мовляв, ситуація з керівництвом УАФ, котре державні антикорупційні органи звинувачують у розкраданні коштів під час будівництва заводу з виробництва штучної трави, набула великого суспільного резонансу, відтак керівний склад УАФ потребує перезавантаження.


Але тоді в УАФ подібні заяви розцінили як втручання третіх сторін у свої справи й нагадали позицію УЄФА, що перешкоджання незалежній діяльності національних футбольних організацій може призвести до втрати її членства в Європейському футбольному союзі.


Відтоді хмари над Андрієм Павелком лише згущалися. Спочатку Печерський районний суд Києва задовольнив прокурорське клопотання про його відсторонення від виконання обов’язків президента УАФ, а далі керівник Будинку футболу опинився в львівському слідчому ізоляторі.


За цей час члени УАФ зібрали необхідні для проведення позачергового конгресу голоси. І тепер усі чекають від виконкому УАФ інформації про оголошення дати, часу та місця проведення позачергового конгресу.

 

Інтригою також залишається й ім’я основного кандидата на посаду очільника УАФ. За будь-яких умов, як ідеться в статуті УАФ, позачерговий конгрес повинен проводитися не пізніше, ніж за 60 днів із дати отримання адміністрацією УАФ належним чином оформлених пропозицій. І навіть тоді, коли вимогу членів УАФ про скликання позачергового конгресу не виконано, ці члени мають право самі скликати позачерговий конгрес.

 

Вочевидь в українському футбольному господарстві все йде до того, що найближчим часом у нього з’явиться новий керівник.


* * *
А тим часом національна збірна України дізналася свого суперника в «плей-оф» кваліфікації чемпіонату Європи-2024. У півфінальному матчі підопічні Сергія Реброва зіграють з командою Боснії та Герцеговини. А в разі успіху на них — у фінальній битві за путівку на Євро — чекатиме переможець протистояння Ізраїль — Ісландія.