Хоча старт був невиразним: «Дніпро-1» став переможцем першого кола УПЛ

29.11.2023
Хоча старт був невиразним: «Дніпро-1» став переможцем першого кола УПЛ

Отримавши в матчі проти «Чорноморця» чисельну більшість, «Дніпро-1» легко довів поєдинок до розгрому. (Фото з сайту scdnipro1.com.ua.)

До зимової перерви командам у чемпіонаті України залишилося зробити ще два кроки, проте важливий проміжний підсумок осінньої частини сезону напрошується вже зараз.

 

Окремим колективам ще треба буде наздогнати календар, проте для більшості з них — за кількістю зіграних поєдинків — перше коло вже позаду.


Попри пережитий на старті сезону виліт із єврокубків та зміну головного тренера, першим половину дистанції завершив «Дніпро-1».

 

Під орудою Юрія Максимова в дев’яти матчах дніпряни втратили лише п’ять очок.

 

Після непереконливого старту в сезоні до команди з Дніпра прийшли стабільність та результат. А знакові перемоги над «Шахтарем» та «Динамо» лише підтвердили закономірність перебування «Дніпра-1» на вершині турнірної таблиці.


Примітно, що в минулому чемпіонаті «Дніпро-1» виборов статус зимового чемпіона, однак зберегти чемпіонський хід не зміг і в золотій гонці поступився «Шахтарю».

 

Юрій Максимов у прогнозах обережний: «По-перше, у нас у цьому році ще дві гри — це буде початок другого кола. Ми на кожну гру виходимо і граємо. Як там буде далі, покаже час».


А в нинішньому сезоні бажаючих потіснити дніпрян з вершини стало більше. Серед них є й зовсім несподівані претенденти. Про можливість виграти чемпіонство всерйоз думають у неймовірному за характером «Кривбасі» та сенсаційному за якістю гри «Поліссі».


У минулому турі новачок елітного дивізіону з Житомира на виїзді відібрав очки у чинного чемпіона.


«Лише одна команда заслуговувала в цьому матчі на перемогу — це «Шахтар». Але інколи футбол буває несправедливим і гра з «Поліссям» — це той випадок», — заявив після нічийного матчу наставник «гірників» Марино Пушич.


А невдоволений результатом спортивний директор «гірників» Даріо Срна по завершенні поєдинку з житомирським колективом випалив: «Ми більше мовчати не будемо. У нинішньому сезоні ми маємо вже п’ять вилучень».

 

На думку багаторічного капітана «Шахтаря», вітчизняні футбольні судді забагато помиляються, особливо, в роботі з системою VAR.


«Хочу сказати, що іноді краще, аби арбітри судили без VAR, бо я розумію помилки арбітрів, адже вони також люди, я розумію помилки, коли VAR немає. Проте вчора була чиста помилка, яка не є випадковою. Тому звертаюся, аби цей момент розібрали. Пан Балакін (у матчі проти «Полісся» виконував роль арбітра VAR) судив у Європі, наскільки я розумію, дві гри протягом останніх трьох-чотирьох тижнів. Я пана Балакіна вважаю молодим і перспективним арбітром, але вчора він припустився дуже серйозної помилки, яка не відповідає його рівню. І я гадаю, що з таким підходом українські арбітри ненадовго затримаються у Європі», — наголосив Срна.


До речі, Балакін разом з помічниками — Олександром Беркутом, Дмитром Запорженком та Ярославом Козиком (четвертий арбітр) — буде першим за 25 років українським арбітром, якому УЄФА довірила провести поєдинок групового раунду Ліги чемпіонів («Реал Сосьєдад» (Іспанія) — «Зальцбург» (Австрія)).


У нинішньому сезоні вилучень в українському футболі й справді, багато. Скажімо, гравців «Чорноморця» від початку чемпіонату вилучали вже в шести поєдинках.

 

Наставник «моряків» Роман Григорчук трохи іронізує: «Із дисципліною в команді все добре. Просто інколи трапляються помилки. Будете сміятися, але ми вже цілеспрямовано працюємо над грою в меншості».

 

До слова, в трьох останніх матчах, які завершилися поразками «моряків», вони грали в меншості. У неповному складі проти «Дніпра-1» шансів у одеситів (2:5) також не було.


А от футболістам «Динамо» останні матчі дарують позитивні емоції. Обійнявши позицію головного тренера, Олександр Шовковський швидко додав гравцям потрібного драйву.

 

«Він повинен робити те, що буде давати результат. Він дуже гарно виконує свої обов’язки. Це інтелігентна людина, і в нього ще все попереду. В матчі з «Кривбасом» і «Рухом» Олександр Шовковський відмінно справився зі своїм завданням», — наголосив президент «біло-синіх» Ігор Суркіс.

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 15-й тур. «Шахтар» — «Полісся» — 0:0, «Минай» — «Кривбас» — 0:1, «Верес» — «Металіст-1925» — 4:3, «Ворскла» — ЛНЗ — 0:0, «Динамо» — «Рух» — 2:0, «Дніпро-1» — «Чорноморець» — 5:2. Матчі «Колос» — «Зоря» та «Олександрія» — «Оболонь» перенесено.
Лідери: «Дніпро-1» — 33, «Кривбас», «Полісся» — 30, «Шахтар» — 25 (13 матчів), «Рух» — 24, «Динамо» — 22 (12), «Колос» — 20 (14), «Ворскла» — 19, «Чорноморець» — 19 (14).