Ллойд Остін у Києві: шальки виборів у США реально зважують подальший хід війни

22.11.2023
Ллойд Остін у Києві: шальки виборів у США реально зважують подальший хід війни

Ллойд Остін під час переговорів з військовим керівництвом України. (Фото Міноборони)

Міністр оборони США Ллойд Остін відвідав Київ за два дні до засідання у форматі «Рамштайн».


На загал повідомляється, що очільник американського воєнного відомства підкреслив постійну прихильність та готовність США надавати Україні безпекову допомогу, необхідну для захисту від російської агресії, а також обговорив довгострокове бачення майбутнього Збройних сил України.


Однак справжня причина цього візиту є набагато серйознішою, ніж зустріч у форматі «Рамштайн».


Цей серйозний візит не стільки про «Рамштайн», скільки про майбутнє, котре очікує в протистоянні України російській агресії в умовах непростого передвиборчого періоду в США. Йдеться про те, якою може бути  американська підтримка України на найближчі місяці.


Як неодноразово зазначали експерти, до закінчення цього року в Пентагону є всі можливості продовжувати допомогу, котру потребують Збройні сили України, в раніше визначених масштабах.

 

Однак наразі в Сполучених Штатах тривають досить серйозні дискусії між законодавцями з приводу того, як має виглядати допомога Україні, Ізраїлю та іншим країнам, котрим вона необхідна.


Республіканці, які зараз  представляють більшість у палаті представників американського Конгресу, роблять акцент на тому, що гроші США повинні йти насамперед на вирішення внутрішньополітичних проблем країни.

 

І з цієї позиції вони атакують чинного президента США Джозефа Байдена, який публічно продовжує наполягати на необхідності підтримки України та Ізраїлю, підкреслюючи, що така підтримка є інвестицією в безпеку самих Сполучених Штатів Америки.


Тож найближчими тижнями, а можливо, й місяцями в Америці розгоратимуться запеклі дискусії щодо як розмірів, так і самої необхідності допомоги, котру Сполучені Штати планують і надалі надавати Україні.


І невипадково президент США виступив на шпальтах видання The Washington Post зі спеціальною статтею, в якій захищає свою позицію щодо необхідності підтримки України та Ізраїлю.


Усі ці дискусії ведуться якраз на тлі зниження підтримки чинного американського президента Байдена саме через його зовнішньополітичний курс.


Йдеться не стільки про Україну, скільки про Близький Схід. Однак очевидно, що напередодні важкого перед­виборчого року республіканці, особливо прихильники колишнього президента Сполучених Штатів Дональда Трампа, відчули слабке місце чинної адміністрації.


Отже, Ллойд Остін прибув до Києва на тлі серйозних протиріч, пов’язаних із тим, як адміністрація Байдена планує подальшу підтримку України.

 

І саме про ці гострі проблеми він говорив з українським керівництвом, аби масштаб гостроти був зрозумілий і президенту України Володимиру Зеленському, і головнокомандувачу Збройних сил Валерію Залужному, й іншим співрозмовникам американського міністра оборони.


Сам Ллойд Остін робить усе можливе й неможливе, аби питання підтримки було вирішено якнайшвидше. Пентагон уже декілька разів звертався до американського Конгресу з вимогою вирішити питання допомоги Україні, інакше міноборони США не зможе виконати зобов’язання перед Україною чи Ізраїлем у визначених рамках.


Однак коли йдеться про політичні баталії, ніхто особливої уваги не звертає на ці заяви міноборони США. Тому необхідно шукати інші механізми, котрі можуть бути в розпорядженні американського міністра оборони в разі, якщо конгресмени не дійдуть згоди.


Окрім цього, варто усвідомити, що, навіть якщо республіканці й демократи підуть на певні компроміси, напруженість у політичному житті Америки все одно в передвиборчий період лише зростатиме.


Тому, ймовірно, адміністрації Байдена не вдасться виконувати ті зобов’язання, які озвучив  американський президент щодо продовження допомоги Україні.

 

Кожне таке рішення супроводжуватиметься серйозним політичним компромісом між республіканцями та демократами та буде результатом виснажливої політичної боротьби з відповідними поступками...


Отже, приїзд глави Пентагону в Україну — не просто візит ввічливості й чергове свідчення підтримки, а потреба серйозної розмови щодо реальності подальшої допомоги.


Ми ж розуміємо, що без розв’язання певних логістичних і політичних проблем 2024 рік може бути одним із найважчих у тривалій російсько-українській війні.


Водночас нагадаємо: 11 жовтня 2023 року міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на 200 мільйонів доларів. Про це він заявив на засіданні Контактної групи з питань оборони України (так званий формат «Рамштайн») у Брюсселі.

 

За його словами, пакет включатиме «абсолютно нові системи ППО», а також артилерію, ракети, боєприпаси до ППО та озброєння для боротьби з російськими дронами.