Балансуючий рівень: «Динамо» поступилося «Шахтарю» в українському «класико»

08.11.2023
Балансуючий рівень: «Динамо» поступилося «Шахтарю» в українському «класико»

Динамівці поступилися «Шахтарю» в українському класико і попрощалися з Мірчею Луческу. (Фото з сайту fcdynamo.com.)

У непростий час боснійцеві Маріно Пушичу випало очолити «Шахтар».

 

Залишити спокійний Роттердам та переїхати в охоплену війною Україну наставнику було нелегко.

 

За словами 52-річного тренера, в житті в певний момент доводиться ухвалювати інше рішення.

 

«Я мав гарні передчуття щодо цього проєкту та людей, вони змогли переконати мене в цьому. І я бачу великий потенціал у цієї молодої команди», — зазначив Пушич.


Власник «Шахтаря» Рінат Ахметов під час зустрічі з тренером заявив: «Я дуже вам вдячний, що сьогодні ви тут, що вами керував не страх перед приїздом в Україну, а величезне бажання зробити українську команду сильнішою, зробити все, щоб радувати українських уболівальників, уболівальників донецького «Шахтаря» красивою, яскравою атакувальною грою».


Звичайно, чекати від нової команди Пушича аж занадто миттєвого прогресу, мабуть, не варто. Водночас за пів року тренер пообіцяв розмовляти українською.

 

Тоді ж, думається, можна буде зробити й перші оцінки щодо його роботи та досягнень у «Шахтарі». Поки ж у доробку Пушича вже є вихід з «гірниками» до півфіналу національного Кубка та перемога в завжди принциповому українському «класико».


«Перемагати завжди приємно. Тим більше, в українському «класико». Для нас це було дуже важливим. Вважаю, ми повністю заслужили на цю перемогу. Ми добре зіграли, створювали моменти», — визнав новий очільник «гірників».

 

Динамівців «гірники» здолали з мінімальним рахунком — 1:0. Але і цього виявилося достатньо, аби Мірча Луческу ухвалив рішення про відставку з поста головного тренера «Динамо».


Для керівництва клубу його хід став несподіванкою. «Президент розізлився на мене за те, що я прийняв рішення без консультації з ним. Але в тому й справа, що якби я з ним порадився, то він переконав би мене залишитися», — зізнався румунський спеціаліст.


За словами Луческу, він завершує свою 15-річну історію роботи в Україні.

 

«На цьо­му я вирішив поставити крапку. Попрощався з гравцями «Динамо» та «Шахтаря». Це була моя остання гра», — заявив 78-річний Луческу, контракт якого з «біло-синіми» мав закінчитися влітку наступного року. Утім низькі результати не дали румуну допрацювати контракт до кінця.


А місце Мірчі на тренерському містку «Динамо» зайняв Олександр Шовковський, котрий останнім часом був його помічником. «За результат завжди відповідають головний тренер та його тренерський штаб, ви ж відповідаєте за якість своєї гри. І у вас є певний рівень гри, нижче якого ви не маєте права опускатися, а навпаки — прагнути його підвищувати», — звернувся до динамівців Шовковський.


У турнірній таблиці «Динамо» нині посідає восьме місце. А президент столичного клубу наголошує, що його футболісти зобов’язані виграти чемпіонський титул.


Основні конкуренти столичного клубу — «Шахтар» та «Дніпро-1» — вже віднайшли свою ігрову форму й мають очкову перевагу над «біло-синіми».

 

Також вище за «Динамо» за очковими втратами перебувають «Кривбас» та «Полісся». Їхня очна зустріч у 13-му турі завершилася внічию, що дозволило криворізькому клубу залишитися на вершині турнірної таблиці.


«Вважаю, і «Кривбас», і «Полісся» награли на одне очко. Команди тільки вийшли в УПЛ із першої ліги, демонструють непоганий футбол та хочуть досягати більшого. Вони кинули виклик нашим грандам: «Динамо», «Шахтарю», «Дніпру-1». Поки зіграно тільки 13 турів. Коли ж ми будемо в лідерах після закінчення чемпіонату, тоді можна буде про щось говорити. Ми дуже цього хочемо та боремось за це», — заявив головний тренер криворізької команди Юрій Вернидуб.

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 13-й тур. «Динамо» — «Шахтар» — 0:1, ЛНЗ — «Колос» — 1:1, «Минай» — «Ворскла» — 0:0, «Металіст-1925» — «Чорноморець» — 2:1, «Верес» — «Зоря» — 2:2, «Полісся» — «Кривбас» — 1:1, «Дніпро-1» — «Олександрія» — 1:0, «Рух» — «Оболонь» — 2:2.
Лідери: «Кривбас», «Дніпро-1» — 27, «Полісся» — 26, «Шахтар» — 24 (11 матчів), «Рух» — 21, «Чорноморець» — 19 (12), «Колос» — 17, «Динамо» — 16 (10).
* * *
Кубок України. Чвертьфінали. «Вікторія» — «Шахтар» — 0:3, «Чорноморець» — «Зоря» — 4:1, «Полісся» — «Олександрія» — 0:0 (пен. — 4:3), «Оболонь» — «Ворскла» — 0:3.