У Харкові реальну практику проходитимуть лише студенти медичних факультетів

04.10.2023
У Харкові реальну практику проходитимуть лише студенти медичних факультетів

Для навчальних закладів Харкова лекції в аудиторіях — недоступна розкіш. (2day.kh.ua)

За понад півтора року війни у Харкові не залишилося фактично жодного вишу, який би так чи інакше не постраждав від рашистських обстрілів.

 

Але, попри це, наприкінці літа п’ять університетів міста повідомили про готовність організувати змішану форму навчання.


Їхній намір підтвердив і директор департаменту науки та освіти Харківської ОВА Олексій Литвинов.

 

«Це Каразінський університет, університет Семена Кузнеця, два мистецькі наші університети — Котляревського і Дизайну та мистецтв. І п’ятий — Медичний університет, — повідомив він. — Враховуючи те, що там є дуже потужні сховища, що відповідають, на перший погляд, державним будівельним нормам, які стосуються протирадіаційних укриттів, споруд цивільного захисту. То вони розглядають можливість, щоб певні курси виходили на заняття у кілька змін, і запустили змішаний процес. Частина занять у них проводиться онлайн, частина — в офлайні».


Втім невдовзі сталося непередбачуване. Рада безпеки і оборони Харківської області посилила вимоги до укриттів, тому реалізувати попередні плани вдалося лише частково.

 

Наразі офлайн можуть навчатися всі студенти медичного університету, окрім першокурсників. Їхні практичні заняття в реальному часі дивляться одногрупники, що проживають зараз в інших регіонах чи за кордоном.


Водночас медичному факультету Каразінського університету пощастило менше, оскільки практичні тренінги і семінари сьогодні там можуть проходити лише інтерни. Планувалося, що так само навчатимуться і студенти природничих факультетів, але у них і далі триває віртуальний формат.


«Відтерміноване (поки що до жовтня) проведення лабораторних занять саме на природничих факультетах, зважаючи на безпекову ситуацію в місті, — розповіла виданню KHARKIV Today керівниця пресслужби ХНУ ім. Каразіна Лілія Змій. — На інших факультетах йде навчання онлайн».


У Харківського національного економічного університету — своя історія. Там добре підготували підземні лабораторії за старими вимогами і повідомили про навчання офлайн. Але після затвердження нових ДБН роботу довелося продовжити.

 

«Невдовзі запросимо комісію, щоб вони ще раз подивилися, чи можемо ми розпочати заняття, бо діти рвуться, — розповів KHARKIV Today ректор університету Володимир Пономаренко. — У нас є спеціальність «Дизайн», а там предмет — «Малюнок». Якщо його вивчати під керівництвом викладача, який може підійти, підправити, — це одна справа, інша — коли вони сидять по своїх кухнях і щось там малюють».


А ось студентам трьох мистецьких вишів доведеться творити винятково в режимі онлайн, оскільки їхні укриття за новими нормами навряд чи вдасться упорядкувати протягом цього року.