Пернаті переселенці: на Вінниччині вирощують фазанів і випускають у природне середовище

20.09.2023
Пернаті переселенці: на Вінниччині вирощують фазанів і випускають у природне середовище

Переселення фазанів у дику природу. (Фото надане Центральним лісовим офісом.)

У центральній частині країни помітно побільшало фазанів. Їх можна побачити край полів чи в посадках та лісах. Нерідко ці птахи не боячись перебігають дорогу. Можливо, це саме ті пернаті, яких виростили та випустили в природу лісівники Вінниччини.


Як повідомляють у Центральному лісовому офісі, куди тепер входять і лісові господарства Черкащини, у фазанарії-розпліднику філії «Гайсинське лісове господарство» ДП «Ліси України» за 5 років виростили вже близько 3 тис. 200 фазанів.

 

Лісівники вирощують фазанів для збільшення поголів’я цих мисливських птахів у лісових угіддях, а також реалізують птахів фізичним особам. Цього року випустили 70 дорослих фазанів у дику природу, а за весь час вирощування — майже 1 тис. 500 птахів.


Зараз, уточнюють, у фазанарії зростають 240 фазанів. З усієї кількості птиці 140 голів — це молодняк, іще 100 — дорослі птахи. Цьогоріч тут народилось 300 маленьких курчат фазанів.

 

Раціон фазанів різноманітний і змінюється залежно від їхнього віку. Годують птахів спеціальною зерносумішшю, яка складається з пшениці, ячменю, кукурудзи, пшона. Також улітку дають зелений корм — кропиву, вони її дуже полюбляють.

 

Крім того, в теплий період під час випасу птахи самостійно можуть добувати собі їжу, адже у вольєрі також росте різна трава, розповідають лісівники. І додають, щорічно мисливствознавці і єгері випускають у дику природу в середньому 150 фазанів. Зазвичай випуск відбувається двічі на рік, навесні та восени.


«Фазани, вирощені у неволі, не зовсім пристосовані до диких умов життя. Тож у процесі адаптації певна кількість птахів гине в конкуренції з хижаками, які полюють на них— в основному, це лисиці. Та все ж більшість виживає і знаходить собі непримітне для хижаків і людей місце для гнізда, кажуть у Центральному лісовому офісі.