Ше.Fest-2023: у Моринцях зібрали понад 200 тисяч для військових і зварили улюблений борщ Шевченка

06.09.2023
Ше.Fest-2023: у Моринцях зібрали понад 200 тисяч для військових і зварили улюблений борщ Шевченка

Військовослужбовець ЗСУ Ігор Двигало у Моринцях співав і готував улюблений борщ Шевченка — з карасями.

На Черкащині під відкритим небом села Моринці протягом двох днів, в умовах російсько-української війни, тривав традиційний, уже 8-й, Ше.Fest, який інтерпретує творчість Тараса Шевченка на сучасний лад.


На фестивалі працювали окремі просвітницька, дитяча та художня галявини, музична сцена, проходив ярмарок майстрів.

 

Виступили гурт Kozak System, котрий тільки-но повернувся з гастрольного туру зі США і Канади, яким привертав увагу до війни росії в Україні; народний артист Тарас Компаніченко з усією «Хореєю Козацькою» (удостоєні Шевченківської премії 2023 року); народна артистка Валентина Ковальська, письменник Сашко Лірник і ще багато друзів фестивалю.

 

Свою майстерність показали 20 колективів з Білої Церкви, запам’яталися й талановиті виступи Звенигородської, Шевченківської, Водяницької, Лисянської, Єрківської громад.


Цікаві були майстер-класи з виготовлення ляльки-мотанки, з бісероплетіння, народних танців. Захоплювала лекція «Весільна традиційна випічка Шевченкового краю». Також гості фестивалю подивилися вистави Вінницького та Кропивницького театрів, пройшлися Тарасовими стежками у музеях, послухали українські народні пісні на фольк-сцені.


Всі охочі змогли скуштувати за донат весільні хліби — шишки, коровай, лежні та пиріжки, випечені місцевими майстринями, та поласувати борщем з карасями, який свого часу полюбляв Тарас Шевченко.

 

Готував, зокрема, співорганізатор фестивалю, співак-військовослужбовець Ігор Двигало, який понад чотири місяці після поранення поблизу Бахмута у грудні минулого року лікувався і проходив реабілітацію, а потім повернувся на Донеччину інструктором.

Ше.Fest традиційно зібрав багато глядачів.
Фото надані організаторами.


«Цього разу нам довелось адаптувати фестиваль, зважаючи на всі виклики й небезпеки сучасності. Водночас 8-й Ше.Fest став одним із найбільш сенсово наповнених фестивалів і загалом заходів, що ми будь-коли робили. Бо ніхто не приїхав сюди розважатися, кожен відвідувач знав, для чого ми зібралися в Моринцях, і зробив свій внесок заради спільної мети. І разом у нас усе вийшло: за 2 дні нам вдалося зібрати 206 тис. 380,29 грн», — зазначають організатори заходу.

 

І додають, із цих коштів 113 тис. 500,29 грн передали на прилади нічого бачення для військових із Моринців — Зацарінного Ростислава та Дяченка Ростислава, які нині в одній із бригад «Гвардії наступу»; 92 тис. 880 грн — на дрони-камікадзе (fpv-дрони) для бійця Ігоря Двигала з підрозділу УВО, що воює у складі 23-ї ОБСП.


Узагалі, як розповідає Юлія Капшученко, засновниця фестивалю Тараса Шевченка Ше.Fest, проведення цього заходу запланували зробити за нуль гривень.

 

«І нехай бюджети справді були наближені до нуля, але людський і партнерський ресурси були наближені до мільярдів, — констатує Юлія. — Ви уявляєте собі старосту якогось села, яка посадила в липні огірки, аби їх задонатити на фест? Чи що якийсь підрядник із Києва віддає в користування свою сцену безплатно або що музичний гурт зі своєї реп-бази вивозить апаратуру, щоб підзвучити не свій «сольник», а якусь подію? Або щоб усі виступи на івенті не принесли артистам гонорари?».


В останні дні серпня Ше. Fest нагадував Майдан. Заглавними словами дійств були Кобзареві: «Свою Україну любіть, // Любіть її... во врем’я люте».