Найкраща знову Світоліна: як українські тенісисти виступили на US Open

06.09.2023
Найкраща знову Світоліна: як українські тенісисти виступили на US Open

Еліна Світоліна після US Open візьме паузу у виступах. (Фото: Великий теніс України.)

Після історично успішного Вімблдонського турніру та непоганих виступів на американській серії змагань від українських тенісистів чекали хороших результатів і на останньому в сезоні турнірі «Великого шолома» — US Open.


Проте через низку факторів свій найкращий теніс вдалося показати не всім. Так, попри чимале представництво у кваліфікації Відкритого чемпіонату США (Ястремська, Снігур, Завацька, Стародубцева, Сачко і Крутих), нікому з українців не вдалося пробитись до основи.

 

Найближчою до потрапляння в головну сітку була Даяна Ястремська, яка після поразки у третьому раунді відбору румунці Рузе могла претендувати на статус «лакі лузера», але все ж не отримала його. Інші ж наші «кваліфаєри» програли вже на старті відбору.


Не надто переконливим вийшов виступ в українців й в основній сітці. Уже в перший ігровий день Україна втратила трьох своїх представниць WTA-туру.

 

Ангеліна Калініна, попри 28-й номер посіву, поступилась іспанці Сарі Соррібес-Тормо, яка перед «шоломом» якраз виграла турнір у Клівленді, — 4:6, 5:7.

 

Одразу ж завершила Ангеліна виступи і в парі з румункою Бегу — вони програли українсько-румунському дуету Костюк/Рузе — 5:7, 2:6.


Не зуміла пробитись до другого кола і Катерина Байндль, котра у трьох партіях поступилась словачці Шмідловій — 4:6, 6:3, 3:6. Натомість знову не пощастило з жеребом на «шоломі» Марті Костюк, якій одразу ж випало грати проти третьої ракетки світу, чемпіонки Вімблдона-2022 Єлєни Рибакіної.

 

Марті не вдалося нав’язати боротьбу іменитій суперниці — 2:6, 1:6. Проте у парах Костюк і Рузе пройшли вже до третього кола, де зіграють проти головних фавориток змагань — американок Пегули і Гауф.


А Леся Цуренко, яка п’ять років тому доходила в Нью-Йорку до чвертьфіналу, цього разу вдалося пробитися лише до другого кола — там вона програла росіянці Александровій (1:6, 3:6), котра, як і всі представники рф і рб, грають у нейтральному статусі.


Таким чином, в одиночному розряді, як і на РГ та Вімблдоні, найкращий результат серед українців знову показала Еліна Світоліна. На шляху до 1/16 фіналу Еліна здолала німкеню Фрідзам (6:3, 6:1) та росіянку Павлюченкову (5:7, 6:4, 6:4), але потім вдруге за місяць поступилась четвертій ракетці світу Пегулі (4:6, 6:4, 2:6).

 

Зважаючи на те, що турнір у Цинцинаті перша ракетка України пропустила через травму ноги, вона лишилась задоволеною тим, що все-таки змогла непогано виступити на «шоломі». Далі ж Еліна планує зробити перерву, аби долікувати ушкодження та відпочити.


Загалом, підсумовуючи свої результати після повернення у WTA-тур, Світоліна розповіла, що спочатку і не сподівалась дійти до чвертьфіналу Ролан Гарроса та півфіналу Вімблдона, ставивши собі за початкову мету повернутись до топ-100 рейтингу.


«Звісно, я тішуся матчами, які провела. Не очікувала від себе такого високого рівня на Вімблдоні. І на Ролан Гарросі зіграла дуже пристойно. Загалом я дуже задоволена турнірами, які провела, та сезоном. Я близька до топ-20. Багато позитивних моментів, які дають ще більше сил працювати далі», — резюмувала Еліна.


При цьому вона розповіла, що поки не знає, коли точно повернеться на корт.

 

«Не знаю точно, скільки часу на відновлення знадобиться. Подивимося, що запропонують лікарі. Я поговорю з командою, подивимося, що в мене далі. Я хочу взяти трохи часу на відпочинок. Давно не бачила доньку, тому чекаю на повернення додому», — поділилась тенісистка своїми найближчими планами.


Із перемінним успіхом виступили українці й у парній сітці — далі другого раунду зміг дійти лише тандем Костюк/Рузе. А от чемпіонка цьогорічного Вімблдона у міксті Людмила Костюк у парі з латвійкою Остапенко не зуміла в цьому сезоні повторити свої успіхи на «шоломах» із двома півфіналами. Як наслідок, Люда опустилась із топ-10 на 25-те місце, а Костюк навіть може обігнати її за підсумками турніру.


Загалом же і в чоловічій, і в жіночій сітці більшість головних фаворитів вийшли до другого тижня змагань. Серед ATP-сітки варто відзначити ранні вильоти минулорічного фіналіста Каспера Рууда та представників топ-10 Циципаса і Руне.

 

Головні ж претенденти на титул — Джокович і Алькарас — продовжують свою переможну ходу до фіналу, хоча і не без проблем: сербу в протистоянні зі співвітчизником Д’єре довелось відіграватись із 0:2 за сетами.


А у жіночій сітці чи не найбільшою несподіванкою став виліт у четвертому колі чинної чемпіонки та першої ракетки світу Іги Швьонтек, яка програла партнерці Кіченок по парі — Остапенко — 6:3, 3:6, 1:6.

 

Таким чином Іга, яка трималась на чолі рейтингу 75 тижнів, не змогла захистити 2 тисячі балів за минулорічний тріумф і опуститься на другу сходинку табеля про ранги. Уперше ж очолить рейтинг білоруска Аріна Сабалєнка. До речі, вперше на вершину світового тенісу підніметься тенісистка без зазначення прапора і країни.