Лосось, тунець, форель, хек, короп, судак, сібас, дорадо тощо... Видів риби, що мають безперечну користь для здоров’я, існує безліч.
Багаті на білок, вітаміни, мінерали та інші життєво важливі поживні речовини, рибні страви — ще й низькокалорійні.
Отож, не дивно, що риба є невід’ємною складовою раціону харчування кожної людини, а дієтологи радять регулярно її споживати всім — дітям, дорослим та людям похилого віку.
Цей продукт набагато корисніший за курятину, яловичину та свинину. Рибні страви чудово засвоюються організмом, тож їх без побоювання можна давати дітям, а завдяки високій харчовій цінності, легко готувати різними способами.
Із риби готують різноманітні супи, варять, смажать, тушкують, фарширують, запікають і навіть роблять котлети й відбивні. Вона слугує чудовою основою для салатів або соусів, а також використовується як начинка для пирогів.
Чому б не приготувати якусь смачну страву з цього незамінного продукту на радість усій родині?
Запечене філе хека в лаваші — смачніше за шаурму
Така закуска в кошиках із лаваша дуже швидко готується. В результаті у вас вийдуть апетитні конвертики з рум’яною скоринкою і соковитим вмістом, що підійдуть як на святковий стіл, так і щодня. До того ж можна експериментувати з різними видами риби: від хека до лососевих порід.
Вам знадобляться:
— Лаваш — 1 шт.;
— Філе хека — 4 шт.;
— Курячі яйця — 2 шт.;
— Сметана (20%) — 1 ст. л.;
— Цибуля — 1 шт.;
— Сир твердий — 70 г;
— Олія — 50 мл;
— Сіль — 0,5 ч. л.
Цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо на олії. Кожне філе хека розрізаємо на три поздовжні тонкі смужки. Вони повинні бути приблизно однакової ширини.
У миску розбиваємо яйця. Додаємо сметану. Потім солимо й усе добре перемішуємо. Додаємо в яєчну суміш обсмажену цибулю і знову перемішуємо.
Твердий сир натираємо на дрібній тертці. Тонкий лаваш нарізаємо невеликими квадратиками (за кількістю смужок риби). Розігріваємо духовку до 180 градусів.
У силіконові форми вставляємо паперові формочки для випічки кексів. У формочки кладемо квадрати лаваша. Смужки хека згортаємо в рулети і поміщаємо в кошики з лаваша.
Додаємо приблизно по 1 ст. ложці яєчної суміші в кожен кошик. Намагаємося рівномірно розподілити суміш, щоб вистачило на кожну порцію. Зверху посипаємо тертим сиром.
Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 20 хвилин.
Смакуємо!
Рибні відбивні — ніжні та соковиті
Кілька, тюлька чи анчоуси — не тільки продукти засолювання. З такої риби можна приготувати безліч інших страв, наприклад, рибні відбивні — дуже популярний одеський рецепт.
Звичайно, «відбивними» такі рибні котлетки не можна назвати — бо ж відбивати нічого і не потрібно. Однак страва виходить напрочуд ніжною і з приголомшливо чудовим смаком.
Вам знадобляться:
— Свіжа кілька (тюлька/анчоуси/корюшка/дрібна салака/мойва) — 500 г;
— Яйця — 2 шт.;
— Борошно пшеничне — 2 ст. л. з гіркою;
— Цибуля зелена — 0,3 пучка;
— Олія соняшникова — 60 мл;
— Сіль — за смаком;
— Перець чорний мелений — за смаком.
Рибу ділимо на філе (видаляємо голови, нутрощі і хребти). Перекладаємо його в миску, а відходи викидаємо.
В іншу ємність розбиваємо яйця, додаємо сіль і чорний мелений перець. Збиваємо виделкою або маленьким вінчиком. Всипаємо борошно та ретельно перемішуємо до отримання тіста. Воно має бути трохи густіше, ніж для млинців.
У миску з рибними філе переливаємо тісто. Туди ж додаємо нарізану тонкими кільцями зелену цибулю та перемішуємо.
У пательні розігріваємо олію (по 1 ст.л. олії для однієї відбивної). Ложкою викладаємо рибний фарш.
Смажимо рибні відбивні з обох боків до рум’яної скоринки, вогонь має бути середній. Подаємо до столу в гарячому, теплому або охолодженому вигляді — смачно буде в будь-якому разі. Смачного!
Рибні палички із йогуртовим соусом для дітей та дорослих
Неймовірно ніжний є рецепт від шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Рибні палички — це чудовий спосіб зробити фарш не тільки більш привабливим за формою, а й корисним за змістом, бо саме він створений для запікання.
Страва чимось схожа на знамениті курячі нагетси, бо рибні палички виходять такі ж золотаві та хрумкі. До того ж вони чудово смакують як у теплому, так і охолодженому вигляді.
А якщо урізноманітнити страву різними соусами: йогуртовим із зеленню або кетчупом чи аджикою — від охочих поласувати відбою не буде.
Вам знадобляться:
Для рибних паличок:
— 2 філе минтая;
— 350 г панірувальних сухарів;
— 150 г борошна;
— 1 яйце;
— 1 жовток;
— Сіль та перець — за смаком.
Для соусу:
— 200 мл йогурту;
— 10 гілочок зелені кропу / петрушки;
— 1 ст. л. соку лимона.
Спочатку зробимо фарш. Філе минтая (2 шт.) пропускаємо через м’ясорубку.Якщо потрібно, робимо це два рази, аби він вийшов ніжним.
Рибний фарш солимо й перчимо до смаку. Додаємо 2 ст. л. панірувальних сухарів і один жовток. Вимішуємо до однорідності та трохи відбиваємо руками. Вмикаємо духовку розігріватися до 180 градусів. Формуємо акуратні рибні палички й робимо подвійну паніровку.
Готуємо паніровку. В одну миску всипаємо 150 г борошна, у другу — панірувальні сухарі, що залишилися, а в третій збиваємо виделкою одне яйце. Спочатку рибну паличку обвалюємо в борошні, потім в яйці та на останок — у сухарях. Знову занурюємо в яйце та обвалюємо в сухарях. Повторюємо це з усіма паличками.
Викладаємо рибні палички на деко, застелене пергаментом, і випікаємо в духовці за температури 180 градусів протягом 20 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
Тепер робимо йогуртовий соус. У ємність вливаємо 200 мл несолоного йогурту, додаємо 10 дрібно порізаних гілочок кропу чи петрушки, солимо та додаємо 1 ст. л. соку лимона. Смакуємо!
Запечена скумбрія — звичайна основа для ваших варіації
Свіжоморожена скумбрія — стандартний продукт рибного меню. Її можна з легкістю знайти на будь-якому ринку або в супермаркеті, ще й за доступною ціною. Отож і рецепти з цієї риби дуже різноманітні, прості й смачні водночас.
Наприклад, запечена скумбрія — зручний та завжди вдалий вибір для обіду, вечері або святкового столу. Усередині фольги вона пропікається дуже рівномірно і залишається соковитою. Риба буквально насичується власним соком, а також ароматом і смаком приправ, що використовуються.
Для цього вам знадобляться:
— Скумбрія (без голів та нутрощів) — 2 шт. (700 г);
— Помідори (невеликі) — 2-3 шт.;
— Цибуля ріпчаста (невелика) — 2 шт.;
— Кунжут — 1 ч. л.;
— Сік з половини лимону (або за смаком);
— Сіль, чорний мелений перець — за смаком;
— Соняшникова рафінована олія — для змащування форми та риби.
Скумбрію очищаємо від нутрощів, темних плівок та плавців. Нарізаємо шматками товщиною 1,5-2 см. Солимо й перчимо з обох боків.
Ріпчасту цибулю й невеликі помідори нарізаємо кружальцями товщиною 5-10 мм, солимо. Форму змащуємо соняшниковою рафінованою олією, куди викладаємо шматки риби. Змащуємо скумбрію олією.
Між шматками риби почергово викладаємо кільця помідорів та цибулі. Поливаємо соком з половини лимона. Змащуємо соняшниковою рафінованою олією. Посипаємо кунжутом. Запікаємо 40-45 хв в розігрітій до 180 °С духовці.
Цей рецепт можна вдосконалити за допомогою додаткових інгредієнтів. Як-от, запекти скумбрію з овочами. Найпростіше рішення — начинити рибу кільцями цибулі та часточками лимона.
Або трохи складніше: приготувати суміш з різних овочів, наприклад, нарізаної цибулі, моркви, картоплі, селери й томатів, і частиною цієї суміші начинити скумбрію, а все, що залишилося, розкласти навколо, зробивши овочеву «подушку».
Печеня з риби по-закарпатському — незвично й дуже смачно
Цей гарнір завжди виходить соковитим і дуже смачним. Імовірно, після першого приготування він не просто увійде у ваш постійний раціон, а й стане однією з найулюбленіших страв.
Для приготування слід обрати рибу, де мало кісток (таку як хек чи минтай). Готувати печеню варто в керамічних горщиках та подавати гарячою одразу після запікання.
Вам знадобляться:
— Філе риби (судак, хек, минтай) — 500-600 г;
— Олія — 100 мл;
— Цибуля — 2 шт.;
— Томатний соус — 3 ст. л.;
— Червоний молотий перець — за смаком;
— Рибний бульйон — 250 мл;
— Часник — 0,5 зубчика;
— Рублена зелень — 2 ст. л.;
— Сіль — за смаком;
— Лавровий лист — 1-2 шт.;
— Перець горошком — 5-6 шт.
Передусім готуємо бульйон. Заливаємо рибу водою, доводимо до кипіння, вкидаємо лавровий лист, кілька перців горошком. Варимо приблизно 40 хвилин.
Рибне філе посипаємо сіллю, нарізаємо шматочками і обсмажуємо в 50 мл олії до легкого золотистого кольору. Ріпчасту цибулю подрібнюємо і підсмажуємо на олії. Додаємо томатний соус і червоний мелений перець.
Вливаємо бульйон і трохи солимо. Доводимо до кипіння. На дно горщика кладемо лавровий лист і перець горошком. Потім — смажену рибу. Заливаємо бульйоном із цибулею.
Заправляємо розтертим часником і зеленню. Накриваємо кришкою і ставимо в духовку. Запікаємо печеню з риби 50 хвилин при 180 градусах (враховуючи час нагрівання духовки). Можна розкласти рибу в порційні маленькі горщики, тоді час запікання трохи зменшиться.
До столу подаємо в горщику. До страви можна також відварити картоплю.
Риба в горщиках на обід або затишну вечерю
Цей рецепт, безсумнівно, стане в нагоді — на повсякденний обід чи святкову подію. Готується дуже просто, а виходить поживно та апетитно.
Завдяки сметані риба набуває м’якості, а овочі з картоплею доповнюють страву, роблячи з неї повноцінний прийом їжі. За бажанням можна додати тертий сир за п’ять хвилин до закінчення запікання: тоді смак набуде нових барв.
Вам знадобляться:
— Риба (будь-яка) — 1 кг;
— Картопля — 500 г;
— Морква — 2 шт.;
— Цибуля ріпчаста — 2 шт.;
— Сметана — 250 г;
— Сіль — за смаком;
— Зелень — 30 г.
Спочатку підготуємо інгредієнти. Картоплю чистимо й нарізаємо тонкими брусочками. Якщо нарізати товстими шматками, то картопля довго пектиметься в духовці.
Морквину натираємо на крупній тертці, а цибулю ріжемо невеликими кубиками. Також натираємо рибу сіллю і залишаємо її на 10 хвилин.
Далі викладаємо картоплю на дно горщиків, а потім шматочок риби. Зверху кладемо шар тертої моркви. Останнім етапом викладаємо цибулю та сметану.
Накриваємо горщики кришечками, ставимо їх на деко і — в духовку.
Встановлюємо температуру 180 градусів і відправляємо страву випікатися на 40-60 хвилин. Не забуваємо залити водою, щоб картопля не підгоріла. Готовність риби можна буде перевірити виделкою.
Після приготування дістаємо горщики з рибою з духовки і трохи охолоджуємо. Зверху присипаємо свіжою зеленню та подаємо до столу.
Смачного!
Валерія МУСХАРІНА,
студентка Київського університету імені Бориса Грінченка