«Врага не буде, супостата». Як Україна відзначатиме 32-й День своєї Незалежності

23.08.2023
«Врага не буде, супостата». Як Україна відзначатиме 32-й День своєї Незалежності

Особлива шана в День Незалежності України захисникам із Сил оборони. (Фото: 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка)

Уже традиційно 24 серпня українці відзначають головне державне свято — День відновленої Незалежності України.

 

Проходить воно другий рік в умовах повномасштабної війни і 10-й — від початку російської агресії на сході нашої країни та анексії Криму.

 

Весь цей час, укотре, ми змушені зі зброєю в руках відбивати напад і відстоювати свою свободу та право на життя.
    

Історія нашої відновленої Незалежності бере свій початок у 1991 році. Хоча боротьба українців за волю розпочалася значно раніше. Один з її етапів — за сто років до цього.

 

22 січня 1918-го було проголошено незалежність нашої держави IV Універсалом Української Центральної Ради. А рівно через рік, того ж самого дня, на Софійській площі в Києві відбулося офіційне об’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.
    

Вже у наші часи — 24 серпня 1991 року — Верховна рада УРСР ухвалила постанову та Акт про проголошення незалежності України, який 1 грудня 1991 року народ підтвердив на всеукраїнському референдумі. Тож нині відзначаємо 32 роки відновленої незалежності України — без військового параду та святкових концертів.

 

Бо під час війни змушені відмовитися від масових заходів, аби не наражати на небезпеку життя людей. Але можна вдягнути вишиванку, заспівати гімн або іншу патріотичну пісню та помолитися за Перемогу над ворогом і мир в Україні.
    

День Незалежності України не є вихідним. На тепер у країні воєнний стан продовжено до 15 листопада. Проте може змінитися комендантська година, зважаючи на небезпеку ракетних обстрілів.
    

Як повідомляють у Київській міській державній адміністрації, у столиці не будуть проводити масові заходи в День Незалежності України. Утім на Хрещатику зорганізували виставку зразків пошкодженої ворожої військової техніки.
    

У Львові планується патріотичний концерт хору «Гомін» та благодійний фестиваль, на якому збиратимуть кошти на потреби наших воїнів-захисників. Також можна буде, зокрема, подивитися фольк-оперу-балет «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича, послухати концерти класичної музики. Відбудеться й Акафіст до Пресвятої Богородиці за мир і ласку в Україні.
    

Тим часом у Головному управлінні розвідки зазначають, що не виключають провокацій росії на День Незалежності України, оскільки символи української державності є сильним подразником для окупантів.

 

Як наголосив преставник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов, від початку повномасштабного вторгнення наша країна живе у режимі абсолютної зосередженості й мобілізації зусиль усієї держави, суспільства, сектору безпеки і оборони. На межі можливостей українські захисники боронять українське небо, проводять контрдиверсійні, контррозвідувальні заходи по всій країні і в будні, і в свята.
    

Оскільки росія веде геноцидну війну, то згадки про суверенну Україну як давню європейську державу, що відновила свою незалежність 24 серпня 1991 року, звільнившись від російського імперіалізму, — для росіян є особливо дошкульні.

 

«Тож провокації можуть бути. Але, як і в інші дні, українці — і цивільні, і військові — мають бути готові до них», — наголосив Юсов.
    

Як завжди, особлива шана і в цей день захисникам із Сил оборони.