Взяли курс на мости: контрнаступ ЗСУ сповільнився, щоб зберегти захисників

09.08.2023
Взяли курс на мости: контрнаступ ЗСУ сповільнився, щоб зберегти захисників

Один із знищених ЗСУ мостів. (Фото: Держприкордонслужба)

Увесь минулий тиждень, початок серпня, схід був епіцентром бойових дій — ворог відчутно збільшив кількість обстрілів і витратив майже пів мільйона боєприпасів.

 

Найгарячішим виявився Куп’янський напрямок — російські нападники намагалися там повернути втрачені ще восени минулого року позиції, проте безуспішно.

 

«Минулого тижня на сході та півдні близько 30 осіб було взято в полон. Понад 340 одиниць військової техніки знищено, серед них і танки, і міномети, і гаубиці, і навіть ракетні установки... Понад 70 місць компактного скупчення особового складу, тобто бійців ворога, було знищено. Було знищено близько 10 пунктів управління, ця інформація ще уточнюється. 15 зенітно-ракетних комплексів, понад 60 артилерійських установок, складів з боєприпасами — близько 10», — повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.


Також минулого тижня з 87 запущених по Україні безпілотників типу «шахед» знищено 68. Із запущених росіянами 20 крилатих ракет «калібр» знищено 17. Крім того, знищено 34 дрони «ланцет».


Керівниця пресцентру ОК «Південь» Наталія Гуменюк констатує, що ЗСУ «взяла курс» на мости: днями було здійснено удари по двох ключових автомобільних мостах — Чонгарському та Генічеському. Це привело до того, що ворог не може постачати на бойові позиції потрібні ресурси.

 

«Те, що вони підтягували з Кримського півострова, зараз змушені пускати в обхід, через Арм’янськ, а це критично близько до Сил оборони», — уточнює Наталія Гуменюк.


Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський повідомив, що росіяни продовжують використовувати заборонені хімічні боєприпаси. Так, противник у районі н. п. Новоданилівка здійснив 2 артилерійські обстріли з РСЗВ боєприпасами, які містять хімічну речовину (імовірно, хлорпікрин).

 

Командувач додав, що росіяни намагаються робити все, щоб зупинити рух Збройних сил України, але в них не вийде. За повідомленням британської розвідки, рф задіює значну кількість авіації: протягом літа російська бойова тактична авіація зазвичай здійснювала понад 100 вильотів на день.

 

«Російські ВПС продовжують послідовно розгортати значні ресурси для підтримки наземних операцій в Україні, але без вирішального оперативного ефекту. Вони майже завжди обмежуються діями над тимчасово контрольованою росією територією через загрозу з боку української ППО й намагаючись подолати цю проблему, дедалі частіше використовують керовані авіаційні бомби з пристроями збільшення дальності», — заявили у відомстві.


Як зазначає інформагентство Reuters, російські окупаційні війська засіяли протипіхотними мінами та мінами-пастками сотні миль українського фронту. Цю тактику командування Сил оборони називає основною причиною того, чому їхній довгоочікуваний контрнаступ дуже сповільнився. Тому через мінну вразливість танків та БМП українці змінили тактику і стали більше атакувати пішими групами.


Відступаючи, росіяни готують пастки для ЗСУ, зокрема мінують тіла своїх «двохсотих».

 

«Ми щодня втрачаємо одного сапера: вони або отримують поранення, або гинуть. Це небезпечна робота. І незалежно від того, чи наступає ціла бригада, чи близько 12 хлопців виходять на завдання, сапери завжди йдуть перші. Це дуже небезпечно. Росіяни мінують усе. Двері, коробки та ящики, навіть іграшки», — розповів 47-річний сапер Володимир.