Весь світ — за нашу Олю: на ЧС в Італії знана вітчизняна шаблістка показала потужну громадянську позицію

02.08.2023
Весь світ — за нашу Олю: на ЧС в Італії знана вітчизняна шаблістка показала потужну громадянську позицію

Ольга Харлан на ЧС у Мілані відмовилася тиснути руку представниці рф Анні Смірновій. (Фото з сайту bbc.com.)

Щойно Міністерство молоді та спорту України скасувало свій наказ, який забороняв вітчизняним спортсменам брати участь в одних міжнародних змаганнях із представниками росії та білорусі, як на весь світ спалахнув неймовірно потужний скандал.


У фокусі уваги опинилися найкраща вітчизняна фехтувальниця Ольга Харлан та її протистояння в першому раунді чемпіонату світу з представницею росії Анною Смірновою, котра потрапила на планетарний форум у нейтральному статусі.


Після поєдинку першого раунду чемпіонату світу-2023 іменита шаблістка з Миколаєва відмовилася тиснути руку «нейтральній» росіянці, за що в підсумку отримала дискваліфікацію. Так звану чорну картку Ольга побачила через те, що проявила «неповагу до суперниці», а це не тільки миттєве вилучення зі змагань, а й додаткові 60 днів дискваліфікації.


Рішення офіційних осіб Міжнародної федерації фехтування (FIE) виявилося настільки обурливим, що на захист Ольги став практично весь світ. Слова на підтримку українки та обурення діями представників FIE лунали з усіх боків. Спортсмени, бізнесмени, політики наголошували: «Нікого не можна примусити тиснути руку агресору».


Зрештою, протесна хвиля дуже швидко змусила Міжнародну федерацію фехтування переглянути свої обурливі рішення.


Тож дискваліфікацію Харлан скасували, дозволивши їй узяти участь у командному турнірі ЧС. Так само керівництво FIE переглянуло й свої правила післяматчевого вітання, котрі відтепер не передбачають обов’язкового рукостискання. При цьому Міжнародний олімпійський комітет оголосив, що кваліфікує Ольгу Харлан на Олімпійські ігри в Парижі-2024.


Примітно, що в останні роки у фехтувальному світі діяли ковідні обмеження, і тоді без проблем усі обходилися без рукостискання. Але перед ЧС ці обмеження скасували, повернувши до життя старі правила.


Програвши свій поєдинок українській візаві, росіянка Смірнова наполегливо вимагала від Харлан традиційного й обов’язкового рукостискання. Коли ж почула від українки слова «я не потисну тобі руку», 50 хвилин на стільці показово сиділа на помості, чекаючи формального завершення поєдинку.

 

А не отримавши бажаного, написала протест, у якому вимагала покарати українку за порушення регламенту. До слова, потрібне росіянці рішення організатори ЧС прийняли не одразу — як-то кажуть, лише з другої спроби, коли опинилися за лаштунками турніру.


Олімпійський чемпіон Токіо-2020, борець греко-римського стилю, народний депутат України Жан Беленюк переконаний, що це була свідома провокація, котра координувалася з москви, адже до березня 2022 року Міжнародною федерацією фехтування керував російський олігарх Алішер Усманов і, без сумніву, зберіг вплив на цю поважну структуру.


Утім максимально потужний тиск змусив FIE дати задню. Ольга Харлан каже, що після цієї історії захисту потребують усі українські спортсмени, аби за свою відмову тиснути руку представникам країни-агресорки їх не карали всілякими дискваліфікаціями. А щодо Смірнової, то українська спортивна спільнота вимагає від FIE позбавити її нейтрального статусу, адже у своєму інстаграмі вона відкрито підтримує свого брата — військовослужбовця армії рф.