Інфляція сповільнюється, гривня зміцнюється: що буде з тарифами на «комуналку»?

19.07.2023

У червні 2023 року споживча інфляція в річному вимірі (р/р) і далі сповільнювалася — до 12,8% з 15,3% у травні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,8%.

 

Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.


Така динаміка передусім відображала зниження тиску на витрати бізнесу, зокрема на логістику, а також зниження світових цін на товарних ринках, зокрема й на енергоносії, що в поєднанні зі швидким пристосуванням бізнесу до нових викликів війни дало такий результат.

 

Михайло Демків, фінансовий аналітик ICU, вважає: «Ціни продовжують зростати, щоправда, не такими темпами, як у 2022 році. Але стрімкого зниження надалі — нагадаємо, що ціль, до якої ми прагнемо, 5% інфляції, — ми досягнемо нескоро».


Один із компонентів, який зростав повільно, — це так звані адміністративно-регульовані ціни, те, що в народі називається «комуналка».

 

Минулого року їх практично не підвищували, але економіка невблаганна, й зі зростанням цін в економіці тарифи на «комуналку» також доведеться найближчим часом підвищувати. Це позначиться на інфляції, яка буде навіть вищою, ніж та, яку ми спостерігаємо зараз. Коли ж можуть підняти вартість «комуналки»?


Фінансовий аналітик Євген Дубогриз зазначає: «Під час війни ціни на «комуналку» є політичним рішенням відповідно до інфляції та платоспроможності населення. Вже з липня у нас підвищились ціни на бензин, дизель через повернення ставок на податки на пальне. Це значним чином має вплинути на інфляцію, щонайменше плюс один пункт у порівнянні з минулим місяцем, і означає, що інфляція найближчим часом, навпаки, зростатиме. Але все одно зараз у нас вона нижча за ті прогнози, що давав НБУ в середині квітня, тоді прогноз був 14,5% у річному вимірі. Інфляція зберігатиметься на поточних рівнях до кінця року».


«Якби не внесок з підвищення цін на електроенергію для населення, інфляція була б іще меншою, на 11,6%», — додає інвестбанкір Сергій Фурса. Крім того, наслідки руйнування Каховської ГЕС поки не позначилися на споживчій інфляції, але можуть мати негативні ефекти згодом.


Банкіри з надією дивляться на Нацбанк, який, згідно з графіком, повинен через два тижні переглядати облікову ставку, що нині становить 25%.

 

«Різке падіння інфляції просто не залишає шансу Нацбанку, і вже в липні має спостерігатися падіння облікової ставки», — вважає Сергій Фурса.

 

Це означає, що ставки за облігаціями та депозитами в гривні поступово підуть униз. Але, найважливіше, це позначиться на вартості кредитів, більшість з яких, переважно, видано за програмою «5-7-9», тобто це кредити, субсидовані державою — і таким чином знизиться навантаження на бюджет.


Ставки по облігаціях уже пішли вниз ще з кінця травня — початку червня, й аналітики, чекаючи на таку ж тенденцію з гривневими депозитами, дають пораду: є сенс «фіксувати» дохідність, тобто відкривати включно по серпень гривневі депозити, щонайменше піврічні.

 

Адже ставки наразі нижчі, ніж рівень зростання цін. Потенціал до зниження інфляції, хоч і помірнішими темпами, зберігається й надалі. А курс гривні продовжує залишатися напрочуд стабільним.