Фейки ширяться, ми чинимо опір: чому медіаграмотність важлива для кожного українця

05.07.2023
Фейки ширяться, ми чинимо опір: чому медіаграмотність важлива для кожного українця

Скріншот із відео «Deepfake Зеленського закликає українські війська здаватися»: Inside edition/YouTube.

Російська пропаганда — незмінна ідеологема московської державності.

 

Так би мовити, справжній епігон наших часів. Сотні замаскованих ворожих ресурсів, тисячі концепцій і мільйони фейкових новин — усе це є складниками величезної інформаційної армії, що, заперечуючи загальнолюдські цінності, обморочує суспільство.


Ще п’ять століть тому псковський чернець створює один із перших відомих концептів «москва — Третій Рим», а паралель із сьогоденням проводить Меттью Лено — доцент історії Рочестерського університету (США), дослідник російської та радянської історії.

 

За його словами, ця теорія визначає «особливу роль в об’єднанні всіх слов’ян, її месіанську місію нести правдиве християнство всьому світові».

 

Однак напад путіна на Україну тільки спотворює зміст: російського диктатора мотивує вже не «вічна месіанська місія, а реваншизм як відповідь на розпад Радянського Союзу, перебільшений страх перед розширенням НАТО та нові форми російського націоналізму».


Наше ж сторіччя представляє величезну програму московських пропагандистів: вигадану ними етимологію нашої дер­жави — нібито «окраїну» росії або Польщі, наративи про те, що «Україну створив Лєнін», а ОУН і УПА співпрацювали з нацистською Німеччиною, тож і самі були нацистами.

 

Їхніми «послідовниками» нібито є сьогоденна українська влада, що влаштовує геноцид російськомовного населення й обстрілює власний народ.

 

А російська «побєдоносна армія», буцімто єдина переможниця у Другій світовій війні, приходить рятувати «братскій народ».

Скріншот з інфографіки «Російські фейки про Україну». Слово і діло/вебсайт.


З ракетами, танками й літаками «брати» приносять нам багато нових понять і концепцій — «денацифікація», «демілітаризація», «спеціальна воєнна операція»...

 

Невдовзі, після усвідомлення своїх прорахунків, з’являється й відоме «все йде за планом», а путін починає виправдовувати смерті російських солдатів, що нібито «зіштовхнулися не з регулярною армією України, а з націоналістичними угрупованнями».

 

Проте найдієвішим засобом загальмувати наші ЗСУ та підірвати його внутрішню єдність українців росіяни вбачають свої фейки: відомі нам «секретні біолабораторії», тези про «брудну бомбу», створення ядерної зброї, евакуація уряду за кордон, підрозділи НАТО, що нібито воюють на боці ЗСУ тощо.


Навіть штучний інтелект не залишили осторонь: популяризували так звані діпфейки — реалістично підроблені відео. Достатньо згадати, як на початку повномасштабної війни до українців звернувся «Зеленський» із заявою про капітуляцію України та його особисту поразку. Щоправда, зробили це невдало: глядачі одразу помітили оману.

Світлина з видання Texty.org.


Саме так рашисти підбадьо­рюють своє населення й прагнуть зупинити міжнародну підтримку нашої країни. Отож протистояння російській пропаганді й дезінформації, як і її своєчасне виявлення, — голов­ний виклик сьогодення. Його приймає й наша молодь: не тільки викриває «російські гачки», закинуті в океані соцмереж, а й намагається спростовувати їх.


Ця свідома поведінка розкриває сенс медіаграмотності — здатності аналізувати й оцінювати інформацію, критично мислити й споживати реальні факти у медіапросторі. Проникнення цінностей медіаосвіти в український обшир є украй важливим етапом. Особливо під час російської агресії, що триває роки...


Численні українські ресурси надають вільний доступ до онлайн-курсів, керованих проєктів, довідок та інфографік. Усе, аби молодь набувала, використовувала ці знання, а також розповсюджувала якнайглибше у маси.

 

Як-от MediaSаpiens, Media IQ, Stopfake.org, «Новинна грамотність», «МедіаДрайвер» тощо, котрі націлені на підтримку свідомого споживання новин та вчасного розпізнавання фейків.


Незалежна «розмовна» радіостанція «Громадське радіо» спільно з міжнародною організацією Internews запустили пам’ятку «для тих, хто сидить у соцмережах або дивиться телебачення».

 

Метою програми є зміцнення українських медіа та розширення доступу до якісної інформації.


Так, молодь дізнається про розповсюдження фейків у популярних соцмережах, друкованих медіа, на телебаченні, радіо та провідних вебсайтах.

 

Опис конкретної платформи супроводжує довідка «Як не попастись на фейк» та розпізнати елементи дезінформації у новинних стрічках.


Онлайн-медіа про технології, підприємництво та Новини IT Speka media представила матеріал про те, як протидіяти російським фейкам і маніпуляції.


А перше в Україні військове радіо «Армія FM» активно залучає охочих «відрізняти зраду від перемоги та фейк від правдивої інформації».


Сучасна війна — не лише запекла боротьба з ворогом на полі бою. Це й протистояння його дезінформації, поширенню спотворених наративів та розповсюдженню великої навали фейків — головного інструменту російського впливу на українське населення.


Повномасштабне вторгнення піднімає завісу над безліччю суспільних проблем, котрі згуртовують українців і виховують справжню свідомість у нашої молоді. Тож маємо пам’ятати: цікавість до медіаосвіти, розпізнавання фейкової інформації та запобігання гальмування внутрішньої єдності допомагає Збройним силам України у цьому запеклому протистоянні. Протистоянні, яке, безсумнівно, завершиться нашою Перемогою.

 

Валерія МУСХАРІНА,
студентка факультету журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка