Рух тільки вперед: головне про успіхи контрнаступу ЗСУ за два тижні

28.06.2023

Село Рівнопіль, розташоване на кордоні Запорізької та Донецької областей, стало дев’ятим населеним пунктом, яке ЗСУ звільнили у ході літнього контрнаступу. Перемога далася надзвичайно важкою ціною.


«З усіх боків цей населений пункт був оточений мінними полями дуже складного характеру, — повідомив в ефірі телемарафону представник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень. — Інженерні війська пробили коридор, і, власне, таким чином відбулася деокупація». Наразі там тривають стабілізаційні заходи, хоча село повністю зруйноване і безлюдне.


Триває наступ ЗСУ і в напрямку Мелітополя — найбільш укріпленого і потужного пункту окупантів. За даними Валерія Шершня, просунутися вглиб противника вдалося вже на півтора кілометра.

 

Причому в ході боїв рашисти несуть настільки великі втрати, що перестали вивозити вбитих до московії, аби ті не псували «переможну» статистику для пропагандистських телемарофонів.

 

За даними міського голови Мелітополя, солдатські трупи найчастіше знаходять останнє пристанище у великих братських могилах на окраїнах окупованих міст регіону.


Загалом з початку контрнаступу українські військові звільнили щонайменше дев’ять населених пунктів і продовжують рухатися вперед по всій лінії фронту. ЗСУ сповна скористалися ситуацією на час, поки два московські маніяки — пригожин та путін — влаштовували свої паханські розбірки.

 

З переляку кремлівці перекинули частину своїх військ з України на болота. Але, як повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, орки вже активно повертаються на свої старі позиції.


Найзапекліші бої наразі тривають у Донецькому регіоні. За даними командувача Сухопутних військ генерал-полковника Олександра Сирського, ЗСУ вибили рашистів на західному березі каналу Сіверський Донець–Донбас.

 

Він також підтвердив знищення нашими підрозділами 57-ї гвардійської мотострілкової бригади рф.


Цей плацдарм ворог розглядав як основну можливість пере­шкодити повному оточенню Бахмута українськими військами.

 

«Операція була надзвичайно важкою і тривала цілу добу, — прокоментував хід боїв виконувач обов’язків командира 3-ї окремої штурмової бригади Максим Жорін. — Бійці 1-го батальйону продемонстрували дуже високий професійний рівень. Завдяки їхнім діям вдалося повністю зруйнувати плани окупантів».


Українське небо до рашистів теж стало нещадним. Причому йдеться не лише про сучасні артилерійські установки, які поставляють на фронт іноземні партнери, а й успіхи «Армії дронів».

 

«Ми зараз будемо публікувати щопонеділка статистику по вражених цілях групами і ротами, яким допомагаємо, — повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. — Так от, за тиждень, наприклад, ми ще не публікували цього, 22 танки знищено цими підрозділами, броньованих машин — 59,3 гармати, міномети, кулемети — 6. І багато інших результатів. Це свідчить про те, що роль БПЛА стає все більшою, і не тільки з точки зору розвідки, а й з точки зору нового інструменту враження цілей. Ми вже можемо говорити, що ефективність БПЛА не менша, ніж ефективність артилерії».