Простір для бізнесу. Як у Лановецькій громаді стимулюють три громади до підприємництва

21.06.2023
Простір для бізнесу. Як у Лановецькій громаді стимулюють три громади до підприємництва

Коворкінг активно працює.

У травні в Ланівцях Тернопільської області відбулося відкриття коворкінгу для підприємців.

 

Це вже 11-й проєкт, який у громаді реалізовано за підтримки Програми USAID DOBRE.

 

У коворкінг-просторі облаштували першу в громаді відеостудію з можливістю онлайн-трансляцій, великий конференц-зал, фотостудію, робочі місця із сучасною оргтехнікою та зону відпочинку для підприємців.


Раніше в цьому приміщенні працювала районна рада, і воно давно потребувало ремонту.

 

Зараз же про колишній інтер’єр нагадують лише відреставровані ліпнина та паркетна підлога.

 

Загальна вартість проєкту — 1 мільйон 525 тисяч гривень, з яких внесок Програми USAID DOBRE у вигляді необхідного обладнання становить майже 1,1 мільйона гривень.


У новому коворкінгу одразу стартувала бізнес-школа B2B School для потенційних та чинних підприємців Лановецької, Збаразької та Кременецької громад, де проводяться тренінги, організовані Центром розвитку ініціатив «ІнСорс».

 

Водночас у робочих зонах працюють фрілансери, а у відео- та фотостудіях проходять практичні заняття та реалізовуються соціальні проєкти. Головна мета такого проєкту — об’єднати людей з бажанням започаткувати свій бізнес, забезпечити соціалізацію на етапі старту, а також підвищити рівень бізнес-освіти мешканців громади/


— Наш перший проєкт із Програмою DOBRE — це відкриття культурно-мистецького центру Єловицьких у Ланівцях. І символічно, що свою співпрацю у другій фазі програми ми розпочали теж із відкриття простору — тепер уже для підприємців, — каже голова Лановецької громади Роман Казновецький. — Бо бізнес — це надходження до бюджету, нові робочі місця, це розвиток і громад, і країни в цілому. Проєкт допоможе Лановеччині та сусіднім Кременеччині і Збаражчині подолати такі виклики, як зниження рівня зайнятості, відтік кваліфікованих кадрів за кордон та працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.


За словами директорки департаменту економічного розвитку і торгівлі Тернопільської ОВА Галини Воляник, область має розвинені аграрну та харчову галузі, які зараз буквально витягують місцеву економіку.

 

Однак уже сьогодні потрібно дбати про розвиток тих напрямів, які будуть найбільш затребувані під час відновлення країни, наприклад, будівництво та виробництво будівельних матеріалів, галузі з високою доданою вартістю тощо. Роман Казновецький у свою чергу повідомив, що в Лановецькій громаді зараз активізується ягідництво, фермерство та ІТ-напрям.


Кожен із мешканців Лановецької громади також може безоплатно скористатися коворкінгом та обладнанням, щоби протестувати власну ідею для бізнесу та свою спроможність. Наразі в громаді мешкають 13 тисяч працездатного населення, з яких понад 5 тисяч — молодь. Підприємництвом займаються лише близько 600 осіб.