«Водний напад» на Східницю: коли влада Львівщини обіцяє відновити розмиті дороги

14.06.2023
«Водний напад» на Східницю: коли влада Львівщини обіцяє відновити розмиті дороги

Стихія наробила лиха на території відомого курорту Східниця. (Фото з фейсбуку.)

Після того як через потужні зливи та стікання гірських річок зазнали стихійного лиха два райони Львівщини — Дрогобицький і Стрийський, в обласній військовій адміністрації відбулося термінове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Її висновок: паводок стався через забруднення водойм.


Минулої суботи, 10 червня, сильна злива за якихось пів години підняла рівень води у місцевій річці Східничанці на півтора метра, і та вийшла з берегів по всій протяжності та розмила їх.

 

Потік був такої сили, що зносив усе на своєму шляху. Вода затопила у Східниці 6 вулиць, близько 100 житлових будинків, 10 готелів, 11 магазинів, 15 автомобілів та пошкодила 5 місцевих мостів.

 

Селище тимчасово залишилося без газу, електрики та водопостачання. Найбільше від стихійного лиха постраждав відомий курорт Східниця у Дрогобицького районі. Підрозділам ДСНС вдалося врятували 45 осіб, з них 8 дітей.


Із заповідника Тустань, який за кілька кілометрів від Східниці, де тривав чемпіонат України зі спортивного гірського туризму, рятувальники евакуювали 60 людей. Серед них було 44 дитини.

 

Дев’ять сіл, туристичні комплекси й бази залишились без доступу до медичної допомоги, тому бригаду екстреної служби розмістили в школі села Новий Кропивник.


Зливами розмило дороги та мости в обох районах. Зокрема, вода пошкодила три мости східницької громади, тож був відсутній звичний доїзд до 16 населених пунктів. У Перепростині не можна було дістатися до 50 житлових будинків. 


«Щоб пошкоджені ділянки доріг не несли загрози для життя та здоров’я людей, на місцях ситуацію контролюють дорожники, фахівці ДСНС та правоохоронці», — констатує очільник Львівщини Максим Козицький. Наслідки негоди ліквідовували 91 надзвичайник та 18 одиниць спецтехніки, зокрема два снігоболотоходи «Богун» та 10 плавзасобів.


До 14 червня мають завершити обстеження зруйнованих чи пошкоджених будівель та споруд, установити розміри завданих збитків і визначити обсяги коштів, необхідних для їх відновлення.

 

До 1 липня  відповідним службам доручили вжити заходів для відновлення, зокрема, пошкоджених доріг. Якщо треба — рекомендують готувати звернення до Кабміну стосовно надання допомоги з держбюджету на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації природного характеру.


Тим часом басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну має невідкладно організувати та провести розчищення русла річки Східничанки.