Волонтерство університетської спільноти: допомога київських драгоманівців країні в часи війни

07.06.2023
Волонтерство університетської спільноти: допомога київських драгоманівців країні в часи війни

Університетське волонтерство в умовах війни.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну кардинально змінило життя мільйонів, включно з нашою молоддю, яка опинилася в окупації, під обстрілами чи вимушено виїхала зі своїх домівок, на очах якої твориться нова історія вільного українського народу.

 

Надійним фундаментом стає віра в наших воїнів, волонтерів і незламний дух козацького роду українців.

 

Саме зараз, коли кожен подає руку підтримки тим, кому це необхідно, наближає нас до перемоги.

Активна громадянська позиція університетської спільноти

Український державний університет імені Михайла Драгоманова відомий своїм прогресивним підходом до освіти та активною громадянською позицією.

 

І коли війна прийшла на поріг нашої держави, університетська спільнота продемонструвала свою відданість країні та готовність допомагати у будь-яких обставинах.


З перших днів нападу росії багато студентів і викладачів університету вступили до лав Збройних сил України, де показали мужність та відданість своїй країні. Багато з них, на жаль, загинули, захищаючи свою Батьківщину від агресії ворога.

 

Їхні життя були забрані від університетської громади занадто рано, але їхній героїчний внесок у захист рідного дому не буде забутий. Студентська та викладацька громада університету вшановує пам’ять тих, хто віддав своє життя за Україну, підтримує їхніх рідних і близьких.


Однак навіть після трагічних втрат студенти та викладачі УДУ імені Михайла Драгоманова продовжують допомагати своїй країні, адже університетське волонтерство — це не тільки допомога тим, хто її потребує, а й прояв патріотизму, активної громадянської позиції та взаємодії між людьми. Воно дозволяє відчути себе частиною чогось великого і важливого, що має значення не тільки для окремої людини, а й для всього суспільства.

 

Доброчинність університетського колективу в умовах війни стала необхідністю, адже саме тоді проявляється справжнє обличчя людей — їхнє бажання допомогти, підтримати та захистити свою країну.

Виклики з перших днів повномасштабної війни

Уже з перших днів повномасштабного вторгнення ворожих військ драгоманівці стали активними учасниками інформаційного фронту, створюючи матеріали для міжнародних ЗМІ з метою боротьби з дезінформацією та привернення уваги міжнародної спільноти до подій в Україні.


Декан історичного факультету професор Тетяна Мелещенко організувала збір коштів серед студентів і викладачів та займалася закупкою ліків як для військових, так і цивільних. У час, коли в Києві та області було неможливо придбати медикаменти, на заході України закуповували ліки та комплектували бойові аптечки.

 

Спільно з аспірантами було організовано шлях доставки медикаментів та інших необхідних речей до адресатів, особливо на передовій, а також для студентів-драгоманівців, які були в ТрО, забезпечували засоби гігієни, спецодяг і взуття. Колектив та керівництво університету фінансово підтримували ініціативу, завдяки чому на перших порах змогли підтримати колег, які стали на захист Батьківщини.


Від перших найважчих днів свою активну позицію проявили студенти різних факультетів. Було сформовано велику когорту волонтерів, які допомагають як фасувальники гуманітарної допомоги, що потім передають постраждалим людям та ВПО.

Освітній хаб та Центр психологічної підтримки

Попри складні умови, в яких опинилася наша країна, надихаючись прикладом своїх наставників, студенти виконують свій професійний обов’язок і навчають діток з різних куточків України та маленьких переселенців, яким довелося виїхати за кордон.

 

Для цього створено Освітній хаб, який стартував з організації пізнавально-розвивальних занять для дітей дошкільного віку, молодшого шкільного віку та підлітків. Для найменших було розроблено розклад інтегрованих онлайн-занять, який складався з розвитку мовлення, малювання, конструювання, логіко-математичного розвитку тощо.


За ініціативи ректора УДУ імені Михайла Драгоманова академіка Віктора Андрущенка створено Центр психологічної підтримки для забезпечення просвітницької та консультативної допомоги, де на волонтерських засадах працюють у тандемі фа­хівці-психологи кафедри практичної психології та студенти зі спеціальності «Психологія» у різних куточках України і допомагають у збереженні психічного здоров’я дітей та дорослих, постраждалих від активних бойових дій російських окупантів.

Робота Освітнього хабу на педагогічному факультеті
УДУ імені Михайла Драгоманова.


Це насамперед допомога співвітчизникам, які перебувають у стані тривоги, паніки, посттравматичного стресового розладу, депресії, при наявних дисоціативних розладах (добровільна соціальна ізоляція, деперсоналізація, небажання розмовляти) тощо.

 

Вони також здійснюють регулярну психологічну підтримку вчителів закладів загальної середньої освіти засобами арт-терапії. Створено соціальний проєкт «Разом», який щоденно проходить в онлайн-форматі через безплатні консультації з психологічної підтримки.

Працюємо спільно на перемогу!

Успішно проходять благодійні акції, майстер-класи, де збирають кошти та виготовляють окопні свічки, організовано також здачу крові для поранених бійців. У результаті спільної творчої роботи викладачів і студентів волонтери змогли передати велику кількість окопних свічок для військових Бахмутського напрямку, а завдяки зборам скляної тари вдалося приготувати харчі для ЗСУ.


Опинившись узимку на довгий період без електроенергії, стабільного зв’язку мобільних операторів, тепла та безпечного неба, важливо за будь-яких обставин залишатися людьми та дарувати теплі обійми й підтримку тим, хто цього потребує.

 

Так, представники педагогічного факультету Українського державного університету імені Михайла Драгоманова відвідали Боярську спеціалізовану школу-інтернат. У школі навчаються 82 учні (переважно з Київської області; з них — 10 сиріт і позбавлених батьківського піклування, 28 дітей-інвалідів), кожен із них отримав подарунки та відвідав майстер-клас із виготовлення свічок із вощини.


Пишаємось доцентом Іриною Войтюк, яка нагороджена нагрудним знаком «Волонтер України». Під час війни вона організувала розселення понад 600 родин ВПО з різних регіонів України, а також забезпечила їх речами першої необхідності та продуктовими наборами, влаштувала близько 20 заходів для підтримки дітей ВПО та постраждалих від війни, а також дітям-сиротам. Крім цього, пані Ірина систематично керує діяльністю з плетіння сіток, пошиття плитоносок, заготовки сухих супів, вироблення турбопічок, сокир тощо.


Активні волонтери й студенти факультету фізичного виховання, спорту і здоров’я УДУ імені Михайла Драгоманова, які, співпрацюючи з багатьма центрами волонтерської допомоги м. Києва, зокрема з Фондом армії SOS, Волонтерським центром «Паляниця», готують напівфабрикати, збирають речі для військових. Так, студент Дмитро Дузь власноруч виготовляє побутові меблі для потреб військових (каркасні ліжка).

Наукове обговорення перших підсумків і потреб волонтерської діяльності

Серед ініціатив Навчально-наукового інституту права УДУ імені Михайла Драгоманова, які підтримують волонтерство, є проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції «Соціальне і правове забезпечення волонтерської діяльності в Україні в умовах безпекових викликів».

 

Ця конференція стала важливим кроком у розвитку волонтерського руху в Україні, оскільки об’єднала науковців і практиків з різних куточків країни для обговорення найважливіших питань, пов’язаних із правовим і соціальним забезпеченням волонтерської діяльності.


На конференції обговорювали такі теми, як захист прав волонтерів, фінансування волонтерських ініціатив, підтримка добровольців на передовій, сприяння розвитку волонтерського руху в Україні тощо.

 

Такі дискусії є важливим кроком у покращенні умов для волонтерів, що працюють у різних галузях: від розвитку громадського простору до підтримки ветеранів та військовослужбовців.

 

При цьому, зібравши на одному майданчику вчених і практиків, Український державний університет імені Михайла Драгоманова сприяє обміну досвідом та знаннями, які стануть основою для подальшого розвитку волонтерського руху в Україні.


Університет пишається своїми активними та талановитими студентами, які встигають навчатися, працювати та й бути свідомими громадянами країни і проявляти свою небайдужість у доброчинності.

 

Багато волонтерів зізнаються, що така діяльність допомагає їм не тільки зробити щось корисне для суспільства, а й позбавитися відчуття безпорадності та допомогти собі адаптуватися до таких непересічних умов. Багато з них також відчувають, що допомога військовим і тим, хто постраждав від війни, є проявом поваги до тих, хто бореться за незалежність та свободу України.


З такою молоддю і досвідченими професіоналами наша країна матиме успішне майбутнє! Разом до перемоги з Україною в серці!

Ростислав ДРАПУШКО, проректор з науково-педагогічної роботи Українського державного університету імені Михайла Драгоманова; Павло ГОРІНОВ, директор ННІ права та політології УДУ імені Михайла Драгоманова