Мантильї для солдатів: головне про скандал з оподаткуванням волонтерських товарів

07.06.2023
Мантильї для солдатів: головне про скандал з оподаткуванням волонтерських товарів

Чиновники вимагають 20 податкових відсотків за товари, що не увійшли до списку №112, затвердженого Каб­міном 2016 року.

Чиновники знову знайшли привід посваритися з волонтерами.

 

Цього разу через податок, який нібито відмінили для тих, хто пройшов процедуру офіційної реєстрації.

 

Але, як з’ясувалося, однією рукою дали, а іншою забрали.


Про нову проблему на своїй сторінці у фейсбуці розповіла співзасновниця громадської організації Razom for Ukraine та засновниця благодійного фонду Dignitas Любов Шипович.

 

«Коли в рамках проєкту «Люті пташки» Ігор Луценко зібрав на свою монобанку близько 20 мільйонів гривень, банк тут же поспішив дізнатись, на що будуть витрати, а податкова запевнила, що чекають сплату податків, — написала вона.

 

— Податків з коштів, за які ви всі, хто донатив, уже заплатили податок на дохід. А тепер ці кошти стали вважатись доходом Ігоря. Хоча всі 100% він перерахував на закупівлю дронів. Нагадаю, тих дронів, які не купує Міністерство оборони і які лише ми з вами та військові самі для себе купують. Захист Батьківщини — це не просто збери собі кошти, придбай необхідне, ризикуй життям, а якщо раптом не помреш, то заплати податок на те, що придбав собі для захисту Батьківщини».


Як з’ясувалося, чиновники вимагають 20 податкових відсотків лише за ті товари, що не увійшли до так званого списку №112, затвердженого Каб­міном 2016 року. Тобто задовго до гарячої фази війни. Дронів, які сьогодні вкрай необхідні ЗСУ, в тому переліку немає, так само, як і багатьох інших армійських товарів. Але натомість є чимало речей, які викликають щонайменше подив. Наприклад, «капелюхи та інші наголовні убори, плетені чи виготовлені сполученням смужок з будь-якого матеріалу».


Можливо, так чиновники називають військові каски, аби не різало їхній ніжний слух далекою від них воєнщиною? Але там є й зовсім відверта екзотика на кшталт «шалі, шарфи, хустки, мантильї, вуалі та подібні вироби».


На запитання «Що таке мантильї?» всезнайко гугл відповів таке: «Покривало з мережива або шовку для накривання голови й плечей». Словом, річ, без якої війну точно не виграєш.

 

Водночас у затвердженому списку немає антидронових руш­ниць, пультів, окулярів, «Старлінків» і багатьох інших технологічних товарів, які доправляють на фронт саме волонтери.


Аби вирішити проблему, волонтерські організації пішли на діалог з урядовцями. Ті ніби дали згоду розібратися по суті, але, оскільки державна машина дуже неповоротка, а війна вимагає швидких дій, юристи Rasons Legal самі написали проєкт постанови, доповнивши її словами: «Збір на будь-який товар, який передається військовим на їхній запит і передача котрого підтверджується актом прийому-передачі військовим, не оподатковується, і діє ця постанова з 24 лютого 2022 року».


Утім ініціатива тоді не знайшла підтримки. «Мінфін вважає, що державний бюджет дуже сильно постраждає, якщо з волонтерів не брати податки, — повідомила Любов Шипович. — А представники Мінфіну вирішили типу пожартувати: «А якщо військові собі пеньюари попросять?». Дуже хотілося б цих урядовців у пеньюарах відправити якомога ближче до передової».


Наразі скандал нібито вдалося владнати. Міністр фінансів Сергій Марченко відхрестився у фейсбуці від пеньюарів і повідомив, що уряд розгляне питання «щодо внесення дронів у згадану постанову».

 

Окрім того, від Кабміну буде визначено уповноваженого представника, який забезпечуватиме постійну комунікацію та розв’язання проблемних питань, «що постійно виникають у волонтерському середовищі».


У свою чергу волонтери склали власний перелік необхідних для фронту речей, які чиновники й досі не включили до списку, але вимагають за них податки.