Резервний склад «Шахтаря» не зміг зупинити «Ворсклу» на шляху до Ліги конференцій

07.06.2023
Резервний склад «Шахтаря» не зміг зупинити «Ворсклу» на шляху до Ліги конференцій

Резервний склад «Шахтаря» не зміг зупинити «Ворсклу» на шляху до Ліги конференцій. (Фото з сайту shakhtar.com.)

Зіграти повноцінний чемпіонат в умовах масштабної російської агресії було непросто.

 

Після кожного туру учасники футбольних баталій дякували українським воїнам за можливість грати в Україні у великий футбол. А він — футбол в елітному дивізіоні — вийшов доволі цікавим та захопливим.

 

Інтрига на всіх поверхах турнірної таблиці трималася, по суті, до останнього туру. Хоча чемпіон та пара невдах чемпіонату визначилися достроково.

 

У кожному матчі заключного туру бодай одна команда залишалася вкрай мотивованою. Одні боролися за путівку до Ліги чемпіонів, інші змагалися за прохідне місце до Ліги конференцій, а хтось прагнув уникнути участі в перехідних матчах на виліт.

Кому — вгору, кому — вниз

Напевно, головною несподіванкою останнього ігрового дня ЧУ (а матчі всі проходили в один день і розпочиналися в один час) стала перемога «Ворскли» над «Шахтарем».

 

Отримавши чемпіонський кубок та медалі, «Шахтар», граючи резервним складом, дозволив полтавчанам здобути три очки й у боротьбі за путівку до Ліги конференцій на одне очко випередити в турнірній таблиці «Олександрію».

 

Звісно, втрати єврокубкової позиції олександрійцями могло й не бути, якби в останньому турі підопічні Руслана Ротаня досягли перемоги над «Рухом». Однак 14-та за ліком нічия в чемпіонаті відсунула «Олександрію» на шосту сходинку протоколу, зробивши її на пару з «Металістом-1925» найбільш миролюбною командою сезону.


«Ментальність у нас у команді на дуже поганому рівні. Коли ти досягаєш успіху, треба прагнути більшого. А в нас зараз так: один матч виграли — і вже десь літаємо, заспокоюємося», — пояснював під час сезону стан своєї команди Ротань.

 

Очоливши «Олександрію» під час зимової паузи, за сумісництвом наставник молодіжної та національної збірних України до кінця другого кола так і не зміг прищепити підопічним переможний хід думок.

 

Очевидно, у найвідповідальніший момент понадіялися футболісти «Олександрії» більше на «Шахтар», який, на їхню думку, не повинен був програти «Ворсклі», ніж на себе. Результат — втрачена в останній момент перепустка на євроарену.


«Дуже раді, що посіли п’яте місце, про яке могли лише мріяти навіть на початку другого кола, коли програли очний поєдинок «Олександрії» (0:3). Але хлопці потім себе знайшли, команда стабілізувалася. А в заключних матчах чемпіонату, коли потрібно було страждати, але грати, забивати, терпіти, — ми це і робили. І до поєдинку проти «Шахтаря» підійшли з таким настроєм, що хотіли просто виграти, бо без перемоги нам не було б про що мріяти. І ми це зробили! Тому я вітаю команду, хлопців і всіх наших уболівальників», — виклав історію успіху свого колективу очільник «Ворскли» Віктор Скрипник.

Уперше у своїй історії «Дніпро-1» завершив чемпіонат країни
на другій позиції та здобув право на дебют у кваліфікації Ліги чемпіонів.
Фото Олександра ПРИХОДЬКА.


Приміром, якщо «Олександрія» в останніх чотирьох турах чемпіонату не здобула жодної перемоги, (притому, що в 15 матчах другої частини сезону команда Ротаня розписала 9 нічиїх), то полтавській команді на фініші турніру вдалася потужна переможна серія з п’яти звитяг поспіль.

 

До речі, одна з них (перемога над «Дніпром-1») достроково позбавила інтриги чемпіонську гонку. При цьому, нагадаємо, у «Ворсклі» Віктор Скрипник проводив свій перший сезон після того, як минулого літа залишив «Зорю».

Технічна помилка

Щодо луганського клубу, то з новим наставником — нідерландцем Патріком ван Леувеном — «Зоря» встановила рекорд за набраними за сезон очками. Так само вперше в своїй історії «Зоря» реально боролася за потрапляння до кваліфікації Ліги чемпіонів.

 

При цьому місце в головному клубному турнірі Європи підопічні Леувена програли «Дніпру-1» лише за додатковими пунктами, маючи гірший показник забитих та пропущених м’ячів в очних поєдинках — 3:0 та 1:2.

 

Щоправда, після дивного епізоду, котрий стався у виграному «Зорею» матчі останнього туру проти «Минаю», в турнірній таблиці вочевидь може відбутися перегляд підсумкових результатів, і тоді луганський клуб уже не матиме однакової кількості очок із конкурентом.


А річ у тім, що в грі проти «Минаю» в складі «Зорі» на заміну вийшов футболіст, прізвища котрого не було в заявці на гру. Це грубе порушення регламенту, за яке на «Зорю» чекає технічна поразка.


«Ця безглузда ситуація трапилася тільки через прикру технічну помилку», — пояснюють у луганському клубі, відкидаючи таким чином будь-яку конспірологію. В офіційній заяві пресслужби луганчан ідеться: «Футбольний клуб «Зоря» протягом сезону наполегливо йшов до своєї мети — поборотися за найвищі місця в чемпіонати та здобути в рік сторіччя історичне місце, яке дасть команді право грати в Лізі чемпіонів. Всі, хто дивився гру з «Минаєм», бачили, що команда робила все для цього, впевнено перемогла та віддала всі сили на полі задля результату. Футбольний клуб «Зоря» хоче припинити всі можливі домисли стосовно цього та відверто заявити, що ця безглузда ситуація трапилася тільки через прикру технічну помилку. Перепрошуємо уболівальників та продовжуємо свій упевнений шлях до нових висот!».


Якщо ж відбудеться перегляд підсумкових результатів, то додаткові три бали допоможуть «Минаю» піднятися з десятого на восьме місце, з дев’ятої сходинки на один щабель донизу опуститься «Чорноморець».

 

При цьому позиція самої «Зорі» в призовій трійці залишиться незмінною, хоча здобутих очок у підсумку буде менше. Не буде в «топ-3» «Динамо». Удруге за час незалежності «біло-сині» фінішують у національному чемпіонаті на четвертій сходинці.


Ну а заснований у 2015 році «Дніпро-1» уперше у своїй історії досяг високого віцечемпіонського статусу. Аби гарантувати собі «срібло» та путівку до Ліги чемпіонів, команді Олександра Кучера необхідна була перемога в принциповому дніпропетровському дербі — над «Кривбасом». Не без проблем, але мінімальна перемога дозволила дніпровцям досягти раніше не баченого успіху.

 

«Якби були перші, то було б краще. Але, відверто кажучи, і друге місце — це теж велика, історична для клубу подія», — резюмував Кучер.


Водночас «Вересу» та «Інгульцю», котрі завершили регулярний сезон УПЛ на 13-му та 14-му місцях, іще доведеться займатися питаннями збереження прописки в еліті. У матчах перехідного турніру на них чекають спарені поєдинки з четвертим та третім колективами першої ліги відповідно.

 

Рівненський «Верес» гратиме проти «Металурга» із Запоріжжя, а «Інгулець» поміряється силами з ЛНЗ (Черкаси). Зазначимо, що команда із селища Петрового принципове спортивне питання вирішуватиме з новим наставником.

 

Замість Сергія Ковальця, котрого, за підсумками сезону, президент клубу Олександр Поворознюк відправив у відставку, «Інгульцем» опікуватиметься Владислав Лупашко. Цікаво, що для провінційної команди це вже четвертий тренер у сезоні.

 

   ТАБЛО
   Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 30-й тур. «Ворскла» – «Шахтар» – 2:1, «Металіст-1925» – «Динамо» – 1:1, «Минай» – «Зоря» – 0:3, «Дніпро-1» – «Кривбас» – 1:0, «Металіст» – «Чорноморець» – 0:3, «Рух» – «Олександрія» – 0:0, «Верес» – «Інгулець» – 1:0, «Колос» – «Львів» – 1:0.
Підсумкова таблиця:
        I    В    Н    П    М    О
1. «Шахтар»    30    22    6    2    69-21    72
2. «Дніпро-1»    30    21    4    5    61-27    67
3. «Зоря»    30    21    4    5    64-31    67
4. «Динамо»    30    18    6    6    51-25    60
5. «Ворскла»    30    13    6    11    38-37    45
6. «Олександрія»    30    10    14    6    42-39    44
7. «Кривбас»    30    12    5    13    26-30    41
8. «Колос»    30    10    6    14    23-36    36
9. «Чорноморець»    30    9    8    13    35-40    35
10. «Минай»    30    8    9    13    22-33    33
11. «Рух»    30    7    11    12    31-37    32
12. «Металіст-1925»    30    6    14    10    23-42    32
13. «Верес»    30    8    7    15    35-45    31
14. «Інгулець»    30    8    7    15    22-34    31
15. «Металіст»    30    5    7    18    27-58    22
16. «Львів»    30    3    4    23    18-52    13
   Бомбардири: Довбик («Дніпро-1») – 24, Сулейманов («Ворскла»), Русин («Динамо») – 13.