Команда максималістів: «Шахтар» 14-й раз став чемпіоном України

31.05.2023
Команда максималістів: «Шахтар» 14-й раз став чемпіоном України

Продемонструвавши характер та талант, «Шахтар» під орудою Ігоря Йовічевича виборов 14-й за ліком чемпіонський титул.

Уже кілька днів донецький «Шахтар» звідусіль приймає вітання зі здобуттям чемпіонського титулу.

 

Розгромивши в передостанньому турі свого основного конкурента, «гірники» достроково оформили чемпіонство.

 

А віра вболівальників у чемпіонську інтригу виявилася трохи перебільшеною. Конкуренти, якщо говорити боксерською мовою, відверто провалили чемпіонські раунди й не змогли похитнути лідерські позиції «помаранчево-чорних».

«Уроки на майбутнє»

Неабияк розчарував «Дніпро-1». У день, коли «Шахтар» відчепив від чемпіонського потяга «Зорю», здолавши луганський клуб з рахунком — 3:0, колектив Олександра Кучера зазнав несподіваного й доленосного фіаско від «Ворскли» (1:2).

 

На думку наставника «дніпрян», у грі відбувалися незрозумілі речі з суддівством. «Цілий рік грали, чогось досягали, віддавали сили — і через одну гру все це зламалося? Навіщо тоді грати?» — обурювався Кучер.


П’ятиочковий розрив, який утворився після тієї невдачі «дніпрян», став схожим на справжнє провалля, подолати яке складно було навіть у теорії.

 

Неготовність «Дніпра-1» чіплятися навіть за теоретичні перспективи стала відчутною вже на старті очного протистояння з «Шахтарем», коли на дев’ятій хвилині матчу зусиллями Артема Бондаренка фаворит чемпіонської гонки вийшов уперед.

 

Продовжуючи боксерську аналогію, далі підопічні Олександра Кучера відверто «поплили» — до кінця поєдинку пропустили ще двічі, а перед фінальним свистком узагалі влаштували масову бійку з суперником.


«Гравці «Шахтаря» спровокували наших футболістів. Почалася взаємна штовханина. Емоції взяли гору. Утім таку поведінку своїх підопічних я не підтримую.


Ми не можемо так поводитися. Навіть програючи 0:3, потрібно завжди поважати суперника. Звісно, футболісти будуть оштрафовані. Це буде для них уроком», — пояснив Кучер.


Про свій життєвий урок говорять і в «Шахтарі». Капітан «гірників» Тарас Степаненко каже, що для нього це, мабуть, найважче чемпіонство.

 

«Дуже переживав і ретельно готувався до останніх поєдинків. Ми матч виграли заслужено, на цьому шляху в нас ніхто не вірив, але ми довели, що ми — команда. Чесно виграли це чемпіонство. Учився бути не тільки гравцем, а й старшим братом. Це дуже нелегко, іноді я не все робив правильно. Мої молоді партнери по команді росли як гравці, бо вони мужніли, а я ріс як чоловік», — пояснює Степаненко.

На фініші чемпіонату футболісти «Дніпра-1» не змогли зберегти чемпіонський хід.
Фото з сайту shakhtar.com.


Генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін наголошує, що для «гірників» це дуже важлива перемога, історичне чемпіонство.

 

«Історична перемога, тому що її здобуто під час повномасштабної війни. Тому це дуже важливо для нас. Це чемпіонство, цю перемогу пам’ятатимуть, я вважаю, роками. Чому воно ще важливе: якщо ви пам’ятаєте, як усе починалося, коли не було тренерського штабу, коли всі іноземні гравці залишили клуб, то ми почали будувати команду з нуля — і ми її збудували», — зауважив Палкін.

«Важкий тягар лідерства»

Нагадаємо, що лише за кілька тижнів до старту чемпіонату футболісти «Шахтаря» отримали нового тренера, котрим став ексочільник «Дніпра-1» Ігор Йовічевич.


Високі амбіції цього хорватського спеціаліста успішно передалися його підопічним.


«Як тренер — я відчуваю шалений тиск. Скептиків багато, розмов багато, завжди є кандидат, що хоче посидіти на твоєму місці. Але ти мусиш з тим жити. Це футбол і це «Шахтар» — тут максимальний рівень. І ми маємо відповідати цьому рівню. Я гадаю, команда відповіла на цей тиск своїм характером і талантом. Це є два обличчя однієї медалі — золотої медалі».


Щодо несправджених чемпіонських сподівань «Дніпра-1» — а на зимову перерву підопічні Кучера, нагадаємо, йшли у статусі проміжного лідера, то наставник дніпрян пояснив непереконливу гру своєї команди в другій частині сезону.

 

«Перше місце — це тиск на хлопців, і хтось не справлявся. Вони не завжди були в таких гонках, хтось лише почав грати в УПЛ», — резюмував очільник дніпровського колективу.


Серія з двох поразок поспіль призвела до того, що на фініші під загрозою опинилася навіть срібна позиція «Дніпра-1».

 

Перед останнім туром «дніпряни» та «Зоря» мають рівну кількість балів, тож у заочній боротьбі ці команди розіграють путівку до кваліфікаційного турніру Ліги чемпіонів. При цьому новоспечений чемпіон України наступний «лігочемпіонський» сезон розпочне одразу з групового турніру.


Цікаво, що в наступному розіграші Ліги Європи нашу країну представлятиме лише один колектив, який, власне, на третьому місці завершить чемпіонат.


Відтак столичному «Динамо», яке вже давно забронювало за собою четверту позицію на фініші змагань, в новому євросезоні доведеться спробувати свої сили в третьому за рангом клубному турнірі Старого світу — Лізі конференцій.


Доля ще одного учасника ЛК стане відомою в останньому турі, коли «Олександрія», «Ворскла» та «Кривбас» остаточно визначать свої позиції в турнірній таблиці.


Ну, а «Металісту» та «Львову» в наступному сезоні доведеться вирішувати зовсім інші завдання, котрі вже не матимуть стосунку до УПЛ. Після вильоту з еліти їм на зміну до вищого дивізіону прийдуть столична «Оболонь» та житомирське «Полісся».

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 28-й тур. «Колос» — «Динамо» — 0:3, «Дніпро-1» — «Ворскла» — 1:2, «Верес» — «Олександрія» — 2:2, «Зоря» — «Шахтар» — 0:3, «Минай» — «Рух» — 0:0, «Інгулець» — «Металіст-1925» — 0:0, «Львів» — «Чорноморець» — 0:1, «Кривбас» — «Металіст» — 2:0.
29-й тур. «Шахтар» — «Дніпро-1» — 3:0, «Олександрія» — «Зоря» — 0:2, «Динамо» — «Верес» — 3:0, «Металіст» — «Минай» — 1:2, «Ворскла» — «Колос» — 2:0, «Львів» — «Інгулець» — 0:2, «Чорноморець» — «Рух» — 1:3, «Металіст-1925» — «Кривбас» — 0:2.
Матчі 30-го туру (4 червня): «Ворскла» — «Шахтар», «Металіст-1925» — «Динамо», «Минай» — «Зоря», «Дніпро-1» — «Кривбас», «Металіст» — «Чорноморець», «Рух» — «Олександрія», «Верес» — «Інгулець», «Колос» — «Львів».
Турнірне становище: «Шахтар» — 72, «Дніпро-1» , «Зоря» — 64, «Динамо» — 59, «Олександрія» — 43, «Ворскла» — 42, «Кривбас» — 41, «Минай», «Колос» — 33, «Чорноморець» — 32, «Металіст-1925», «Рух», «Інгулець» — 31, «Верес» — 28, «Металіст» — 22, «Львів» — 13.