«Українці героїчно борються за цінності вільного світу»: Україна болить Канаді та турбує G7

24.05.2023
«Українці героїчно борються за цінності вільного світу»: Україна болить Канаді та турбує G7

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо: «Українці героїчно борються за цінності вільного світу».

Топтема світових медіа — заява міжнародного клубу урядів семи високорозвинених країн G7, куди входять США, Японія, Німеччина, Британія, Франція, Італія, Канада, — щодо невідкладної реалізації відповідних адекватних заходів просунутого світу, аби спинити невиправдану агресію росії проти України та назавжди видворити непрошених «гостей» з нашої землі.


На саміті в Хіросімі лідери «сімки» задекларували, що постачатимуть Україні ­зброю навіть після завершення воєнних дій, щоб Україна могла в будь-який момент відповісти на ймовірну російську агресію і щоб у рф більше ніколи не виникало бажання знову розпочинати війну проти сусідньої держави.


Японська Хіросіма — досить символічне місце для проведення такого саміту в той час, коли путін постійно погрожує світові ядерним ударом.

 

Нагадує про ядерний арсенал росії. Утім, слідкуючи за перемовинами в Хіросімі, можна зробити висновок, що керівники провідних країн світу не залякані цими висловлюваннями російського диктатора.


У спільному комюніке наголошується, що провідні економіки світу продовжуватимуть військово-фінансову та дипломатичну підтримку України, аби забезпечити крах рф у цій війні.


Спеціально створені заходи мають прискорити проблеми російської економіки. Зокрема, в планах — обмеження експорту до росії промислового обладнання і технологій.

 

Від третіх країн, котрі не входять до згаданої групи лідерів, вимагатимуть припинити матеріальну підтримку, яку москва може використовувати для продовження війни в Україні.

 

Досить серйозні закиди лунають у бік Китаю та Індії, котрі своєю закупівлею російських енергоносіїв фактично допомагають путіну продовжувати війну і сподіватись на перемогу.


Окрім того, країни G7 закликали рф припинити агресію проти України, вивести війська з усієї нашої території та запевнили, що все робитимуть, аби примусити росію платити за повоєнне відновлення нашої держави.


Багатостраждальні українці, окрім перемоги, волі й встановлення справедливості, бажають путіну й усім, хто підтримує російську агресію, жити у невимовному жаху.

Синьо-жовтий Кленовий Листок

Щоправда, ми в Україні очікували подібну заяву G7 ще в минулому році. Вочевидь, світ почав краще розуміти весь жах ситуації після безлічі наших втрат і на тлі активованих у травні ракетно-дронових атак тилу, особливо столиці, — так, ніби рф прагне перенести лінію фронту щонайменше в Київ.


Однак поряд із цим, хоч і цивілізованим, але почасти неповоротким щодо нас міжнародним співтовариством є країна, котра ніколи не мала жодних ілюзій щодо москви.

 

Котра дуже давно розуміє природу кожної її заяви та кроку і поряд із розумінням та усвідомленням, якою загрозою для вільного світу є росія, не висловлювала стурбованість, а включилась у підтримку України в битві за свободу ще в 2014 році. Це — Канада.


Канадсько-українські стосунки — це особлива історія про небайдужість та відданість. Чимало мірою вони базуються на тому, що в Країні Кленового Листя, як інколи називають Канаду, значний відсоток громадян має українське походження. А суспільна мобільність канадців з українським корінням здавна змушує владу всіх рівнів рахуватися з їхніми потребами.


За період незалежності обидві держави підписали понад 50 документів, які регулюють їхні взаємини. Сучасні канадсько-українські стосунки визначаються як особливе партнерство і пройшли необхідне в нових реаліях перезавантаження у 2014 році.


Після перемоги Революції гідності канадський політикум активно підтримав демократичні зміни в Україні, сприяючи політично, фінансово і технічно проведенню важливих реформ у нашій державі.

 

Після незаконної анексії Криму росією і початку агресії на Донбасі Канада тримає Україну у фокусі пріоритетів як у діяльності міжнародних організацій (ООН, ОБСЄ, НАТО, «Велика сімка»), так і на двосторонньому рівні.

 

Канадські урядовці неодноразово оприлюднювали заяви, у яких засуджувалася політика рф проти України та підтверджувалася позиція Канади щодо невизнання нелегальної анексії Криму, підтримки суверенітету та територіальної цілісності України.


Водночас Канада невідкладно запровадила економічні та політичні санкції проти низки російських осіб та компаній, а також представників так званих «ДНР» та «ЛНР» і їхніх лідерів-сепаратистів. А з 29 червня 2015 року Оттава заборонила вітчизняним компаніям здійснювати торговельні та інвестиційні операції з окупованим Кримом.

Сказав — зробив

Збройні сили Канади з 2015 року в рамках операції Unifier проводили навчання солдатів та офіцерів української армії на Яворівському полігоні у Львівській області, але з початку лютого 2022 року перемістили своїх військових до інших країн Європи. Хоча планувалось перебування їх в Україні до 2025 року.


За словами міністерки оборони Аніти Ананд, канадські інструктори з 2015 року навчили понад 35 тисяч українських військових, і цей процес продовжується у Великій Британії та Польщі.


У листопаді 2022 року Канада оголосила про виділення Україні додаткової військової допомоги на 500 мільйонів доларів.      


На початку минулорічного грудня Оттава ввела санкції проти росії, Ірану та М’янми через імовірні порушення прав людини урядами цих країн. Серед представників рф під санкції потрапили 33 чинні або колишні високопосадовці росії та шести організацій, причетних до ймовірних систематичних порушень прав росіян, які протестували проти вторгнення в Україну.


Канада також разом із Нідерландами наприкінці минулого року подали спільну заяву про вступ у справу, порушену Україною проти росії в Міжнародному суді ООН.


 «Українці героїчно борються, і не просто за Україну, вони борються за цінності, що лежать в основі багатьох наших вільних і демократичних суспільств», — сказав прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо в одному з коментарів журналістам.

Наш цвіт

Якщо ж говорити загалом про сплетений українським корінням людський ресурс цієї дивовижної країни, то в Канаді проживають понад 1,2 млн осіб українського походження. Це близько 4% від загального населення країни. Українці — сьома за кількістю національна меншина Канади та друга в світі після української громади росії (іронія долі) група українців, яка мешкає поза межами України.


Особливості українсько-канадського співробітництва в культурно-гуманітарній сфері обумовлені тим, що українська діаспора має надзвичайно розвинену систему громадських та культурних організацій, наукових та дослідницьких установ, музеїв, художніх колективів, мистецьких об’єднань тощо. Це сприяє активному розвитку прямих міжособистісних контактів між громадянами та неурядовими організаціями України та Канади.


Щороку в різних містах Канади відбуваються близько 10 різноманітних українських фестивалів. Найдавнішим серед них є Канадський національний український фестиваль, що проходить у місті Дофін (провінція Манітоба) з 1965 року. А найбільший — щорічний Український фестиваль у Торонто.


Більшість українських організацій об’єднані в Конгрес українців Канади, головний офіс якого розташований у м. Вінніпег (провінція Манітоба).


У місті Торонто розташована штаб-квартира Світового конгресу українців, який ставить собі за мету координацію дій української діаспори в усьому світі.


Українська громада Канади дбайливо плекає українську мову, культуру, зберігає звичаї і традиції. Окрім того, канадське українство відкрило свій фронт гуманітарної, фінансової та матеріальної допомоги Україні у війні проти росії.

Студентське життя на паузі

Співпраця у галузі науки й освіти між Україною та Канадою — також окрема важлива й насичена тема. Провідні виші обох країн до початку повномасштабного вторгнення рф інтенсивно практикували обміни студентами й викладачами між університетами двох країн та створення спільних навчальних програм.

 

Угоди про співробітництво укладено між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Манітобським університетом, Інститутом міжнародних відносин та Карлтонським університетом (м. Оттава), Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут» та Вінніпезьким університетом, Тернопільським національним економічним університетом та Технологічним інститутом Британської Колумбії, між Львівським національним університетом ім. Івана Франка з одного боку та Альбертським університетом (м. Едмонтон) і Манітобським університетом з іншого.

 

Українські громадяни також навчаються в рамках обміну студентами між Чернівецьким національним університетом та Університетом Саскачевану, Національним Івано-Франківським технічним університетом нафти та газу та Університетом Ріджайни.


У багатьох університетах Канади створено кафедри україністики. А сьогодні українські світочі — провідні навчальні заклади — розстрілює ракетами й дронами безнадійно темна ерефія. 


Взаємопереплетене студентське життя війна поставила на паузу.

Канада в 2022-му допомогла встояти

Звісно, у сьогоднішній війні росії проти України Канада не могла б вчинити інакше, ніж як сказала перед парламентаріями в Оттаві президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн: «Канада врятувала Україну в перші кілька днів повномасштабної війни. Я не можу переоцінити це».


За словами фон дер Ляєн, Канада зрозуміла важливість того, що відбувається в Україні, раніше за багатьох­ інших, зокрема самих європейців, розпочавши військову підготовку українських військових ще після російської анексії Криму в 2014 році. Таким чином Канада зробила вирішальний внесок в обороноздатність України на початку російського повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року.