"Проміняв" націю — втратив славу. Василь Ломаченко програв бій за чотири пояси у легкій вазі

24.05.2023
"Проміняв" націю — втратив славу. Василь Ломаченко програв бій за чотири пояси у легкій вазі

Попри очікування, Лома показав якісний бокс, але цього не вистачило для перемоги. (Фото: Getty Images.)

На відміну від першого бою за статус абсолютного чемпіона світу в легкій вазі проти Теофімо Лопеса, який Василь Ломаченко, будучи фаворитом, сенсаційно програв, до ще одного шансу здобути всі чотири пояси – проти Девіна Хейні – Лома підходив у статусі «андердога».


Проти Василя, здавалось, грали і солідний як для легкої ваги вік (35 років), і дві поразки у багажі, і попередні травми. Та й суперник не з простих: до поєдинку з українцем 24-річний Хейні провів 29 боїв й усі їх виграв.

 

Зрештою, і для промоутерів логічною виглядала перемога молодого і розкрученого в Штатах Девіна, на боях якого можна заробляти і далі. Те, що цього разу в нього менше шансів на успіх, визнавав і сам Ломаченко.

 

«Я розумію, що це, напевно, чи не останній мій шанс здійснити мрію. Я зроблю все можливе для перемоги, але якщо не вдасться – життя на цьо­му не закінчується», – роздумував перед боєм Василь.


Сам бій, попри прогнози букмекерів, виглядав доволі рівним: боксери пройшли повну дистанцію й однозначно віддати перевагу одному з них було складно.

 

Утім рішення суддів – одностайна перемога чемпіона (116:112, 115:113, 115:113) – здивувало багатьох, адже і за кількістю, і за точністю ударів переважав Лома. Та й у чемпіонських раундах він виглядав активнішим.


Утім на результат бою, напевно, вплинуло те, що у рівних раундах, як завжди, перевагу віддавали чемпіону. Такий результат, звісно, розділив боксерську спільноту – частина говорить, що у Ломаченка вкрали перемогу, прихильники ж Хейні стверджують, що це був рівний, але все ж виграшний для американця бій.


Менеджер українця Егіс Клімас навіть заявив про намір оскаржити результат бою, але навряд чи це щось змінить.

 

Сам же Ломаченко каже, що він, за його відчуттями, «як мінімум не програв». А Хейні натомість переконує, що вдало виконав свою роботу і перемогу йому, за його словами, принесла робота по корпусу.


Хай там як, але у світі прагматичного боксерського бізнесу проти молодого і потенційно ще більш зіркового боксера Василю, схоже, варто було налаштовуватись на нокаут або перемагати так, щоб ні в кого не виникало жодних питань.


Зараз же Василь знову лишився без поясів, але, окрім гарантованого гонорару в 3 мільйони доларів, завдяки цьому виступу може розраховувати ще на 2-3 касові поєдинки.

 

Ходять розмови про можливий реванш, але, схоже, сторона Хейні цього не дуже хоче: батько боксера вже натякнув на перехід у нову вагу. Важко сказати, чи зможе в такому разі Ломаченко зібрати всі вакантні пояси, але непоганий варіант із топовим опонентом, здається, у нього вже є: колишній абсолютний чемпіон Джордж Камбосос, який двічі поступився Хейні, запропонував Ломі бій в Австралії.