Тиждень лаврів: доля чемпіонства в українській прем’єр-лізі визначиться вже найближчими днями

24.05.2023
Тиждень лаврів: доля чемпіонства в українській прем’єр-лізі визначиться вже найближчими днями

У нинішньому чемпіонаті форвард «Дніпра-1» Артем Довбик (№7) уже забив 24 м’ячі. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Попри війну, масовий відтік легіонерів та відсутність глядачів на трибунах, український футбольний чемпіонат, вважають деякі учасники турніру, виглядає значно привабливіше, ніж багато попередніх національних розіграшів.


Вочевидь, хлопці мають рацію. Здається, вперше в історії реальну боротьбу за чемпіонство ведуть одразу три клуби. Луганська «Зоря», схоже, вже переросла бронзові мірки.

 

У нинішньому сезоні луганський клуб побив рекорд за набраними очками. Здобуток команди Патріка ван Леувена досяг позначки в 61 набране очко. І, звісно, це не межа, за якою добре проглядаються контури кваліфікації Ліги чемпіонів.


Прем’єрний сезон, який нідерландський спеціаліст проводить в Україні, вразив багатьох. Думається, невипадково в українських спортивних ЗМІ з’явилася інформація про те, що в наступному сезоні ван Леувен може очолити «Шахтар».

 

У донецькому клубі цю інформацію заперечили, вказавши на те, що у чинного наставника Ігоря Йовічевича ще рік контракту з «гірниками», утім зрозуміло, що у разі програшу чемпіонської гонки хорватському наставнику буде складно втриматися в тренерському кріслі «Шахтаря».


При цьому спортивний директор «гірників» Даріо Срна каже, що ця інформація – далеко не випадковість. «Це провокація, аби дестабілізувати команду перед вирішальними матчами», – наголошує хорватський функціонер.
  

У середу (24 травня) на «помаранчево-чорних» чекає зустріч із «Зорею», у неділю (28 травня) «гірники» поміряються силами з іншим конкурентом у боротьбі за «золото» – «Дніпром-1». Безсумнівно, що саме тут і вирішуватиметься доля чемпіонства.


У другій частині чемпіонату «Шахтар» виглядає краще за інших – не програв іще жодного матчу й набрав при цьому найбільшу кількість очок. Утім будь-яка осічка на фініші чемпіонату може дорого коштувати підопічним Йовічевича.


Очільник «Шахтаря» визнає, що його молоді підопічні з наближенням вирішальних матчів відчувають певний мандраж. Утім, каже хорватський спеціаліст, його тренерський штаб шукає максимально точні відповіді на непрості турнірні запитання.


Останнім часом трохи причаївся «Дніпро-1». У трьох попередніх турах хлопці Олександра Кучера виглядали доволі скромно. Хоч і перемагали, проте долали опонентів з мінімальною перевагою. Певно, в такий спосіб дніпряни економлять сили перед вирішальним стрибком.

 

А от їхній головний бомбардир Артем Довбик уже впритул наблизився до бомбардирського рекорду ЧУ. Одного гола йому не вистачає для того, аби зрівнятися з досягненням Генріха Мхітаряна, котре становить 25 голів.


Серйозне напруження відчувається й у нижній частині турнірної таблиці. Боротьба за збереження прописки в еліті стосується не тільки двох прямих путівок на виліт. За підсумками сезону відбудеться й перехідний «плей-оф», у якому гратимуть 13-та й 14-та команди УПЛ та третя й четверта команди першої ліги. І тут охочих уникнути надмірного хвилювання – досить багато.

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 27-й тур. «Дніпро-1» – «Колос» – 2:1, «Ворскла» – «Кривбас» – 1:0, «Шахтар» – «Верес» – 2:1, «Чорноморець» – «Минай» – 0:1, «Зоря» – «Інгулець» – 2:0, «Олександрія» – «Динамо» – 1:5, «Металіст-1925» – «Металіст» – 2:0, «Рух» – «Львів» – 2:0.
   Турнірне становище: «Шахтар» – 66, «Дніпро-1» – 64, «Зоря» – 61, «Динамо» – 53, «Олександрія» – 42, «Ворскла» – 36, «Кривбас» – 35, «Колос» –  33, «Металіст-1925» – 30, «Чорноморець», «Минай» – 29, «Інгулець», «Рух», «Верес» – 27, «Металіст» – 22, «Львів» – 13.