Модні колаборанти — ганебний тренд сучасної війни. Топзрадник Богуслаєв просить Єрмака про обмін

17.05.2023
Модні колаборанти — ганебний тренд сучасної війни. Топзрадник Богуслаєв просить Єрмака про обмін

Топзрадник Богуслаєв: працював на себе й на росію.

Колишній президент підприємства «Мотор Січ» — одного з найбільших у Європі підприємств із виробництва авіадвигунів В’ячеслав Богуслаєв, який зараз перебуває в СІЗО, попрохав офіс президента України додати його у списки на обмін з рф.


Як відомо, Богуслаєв виявився високопоставленим російським шпигуном та агентом, котрий безперебійно постачав двигуни для російської штурмової авіації.


 84-річному почесному президенту «Мотор Січі» інкримінують колабораціонізм із росією, держзраду, пособництво, сприяння терористичній діяльності держави-агресорки та протидію Збройним силам України. За це йому «світить» довічне ув’язнення.

Щука просить про покарання водою

Журналісти програми «Схеми» оприлюднили копію заяви Богуслаєва на ім’я керівника ОП Андрія Єрмака, написану російською мовою.

 

У ній експрезидент «Мотор Січі», котрий підписався як «пенсіонер та інвалід І групи», просить обміняти його на українських полонених.


«Прошу додати мене у список на обмін з російською федерацією», — йдеться у заяві Богуслаєва.


До речі, «російська федерація» він написав саме з малої літери.


Раніше радник Єрмака Михайло Подоляк допустив можливість обміну Богуслаєва, зазначивши, що цей процес може бути подібним до обміну Віктора Медведчука. Не виключив цього і голова Служби безпеки України Василь Малюк, який казав, що після надання необхідних свідчень експрезидент «Мотор Січі» стане «якісним обмінним фондом».

Україну — під ноги оркам?

Нагадаємо, коли в травні 2022 року лише за офіційною інформацією на фронті за день гинуло найбільше наших захисників — від 80 до 100 осіб, запроданця Богуслаєва цікавило лише одне: як і далі безперебійно поставляти десятки агрегатів для російської ворожої авіації.


Телефонні розмови Богуслаєва з партнерами по знищенню України — замовниками комплектуючих і моторів — оприлюднила Служба безпеки України.


Ми нікому не відкриваємо очі, стверджуючи, що Богуслаєв свідомо робив усе, щоб Україна програла в цій війні, що він намагався якнайшвидше покласти Україну під ноги російським агресорам.


Питання в іншому. Чому Богуслаєв звернувся саме до глави офісу президентів України Андрія Єрмака? Чому не взяв за зразок прохання Віктора Медведчука, котрий звернувся до президентів України Зеленського та рф — путіна ?


Хоча, за ідеєю, експрезидент «Мотор Січі» мав би звернутись із проханням про обмін до українських спецслужб — ГУР МО та СБУ.


Щоправда, немає впевненості в тому, що вітчизняні спецслужби є самостійними в прийнятті рішень і пішли б йому назустріч.


Отже, Богуслаєв вирішив шукати вихід у лабіринтах глави офісу президента Єрмака. Того самого Андрія Єрмака, котрий періодично обіцяв нам мир з рф, і з цієї нагоди час від часу з’являлися у його користуванні нові «мерседеси».


То відколи ж він став топпосадовцем і фактично керівником держави, котрий вирішуватиме, чи обмінювати того чи іншого державного зрадника і як швидко це робити?


Зазвичай переліком осіб на обмін займаються високопрофесійні офіцери спецслужб, тих-таки ГУР МО та СБУ.


Чи це просто піар у фейсбуці для певної, лише Єрмаку відомої, демонстрації?

 Хто на амбразурі зради?

Природними мали б бути дії, коли до того, як наші спецслужби вирішать, обмінювати Богуслаєва чи ні, він мав би отримати вирок суду після всіх процедур судових засідань, допиту його, свідків, оприлюднення соратників по здачі України.


Не можна так швидко обривати нитки до інших зрадників, поспіхом обмінюючи настільки небезпечного колаборанта і циніка.


Загалом обмін Богуслаєва може мати дуже негативні наслідки. Почнімо з того, що він працював на росію ще з 2014 року в обхід законів України. Він передавав технології та сприяв російським окупантам.

 

Це дуже провальна ситуація, що показує: у нас під носом у державі велася співпраця з російською армією. І в результаті гелікоптери української «Мотор Січі» зараз б’ють по Україні.


Допоки українські спецслужби вирішували питання про обмін такого «модного» колаборанта на наших полонених, важливо було б встановити, хто сприяв діяльності Богуслаєва. Бо не помітити таке масштабне співробітництво на високому владному рівні було б неможливо.

 

Чому цього ніхто нібито не помічав аж до початку 2022 року? Хтось же на високих посадах ліз на амбразуру не Батьківщину, а злочинні оборудки захищати?


Слідство повідомило дані про наявність дочірніх компаній Богуслаєва в різних країнах світу. Вони офіційно зареєстровані й через них відбувалась торгівля та постачання важливих вузлів, цілих двигунів до рф. Це злочин, що має отримати гідну правову оцінку. А для цього, наголошуємо, Богуслаєв має давати покази.


З іншого боку, ймовірно, він боїться за своє життя. Бо його свідчення можуть розкрутити клубок ниток зрадників, насамперед, з відомими прізвищами. І останні завбачливо можуть потурбуватись, щоб топзрадник узагалі нічого не зміг сказати. Ніколи.

Віддати ворогам виробництво?

Є ще одна складова небезпеки загалом відправки Богуслаєва на обмін — він на росії може посилити виробництво двигунів, може перетягнути туди фахівців та різні технологічні ланцюги.

 

Тому в цій ситуації необхідно врахувати й це та дати правильну оцінку залучення технічних можливостей та кадрового ресурсу з оточення Богуслаєва.


Цілком очевидно, що нашій державі цей обмін абсолютно невигідний з усіх боків. І випадок із Медведчуком є тому підтвердженням.

 

На нього кримінальне провадження відкрили, але розслідування не було, тобто ні явок, ні паролів, ні контактів, ні імен колаборантів медведчуківської мережі ми не почули.

 

Взагалі довкола Медведчука закрутили таку політичну справу, що нібито ніхто й не винен!


І якщо ми так само швидко обміняємо Богуслаєва, то також не дізнаємось ні про масштаби діяльності, ні про відповідальність.

 Скільки «його» на ключових постах?

Подейкують, що під час виборів до ВР Богуслаєв просунув у парламентський список «Слуги народу» свою людину.

 

Зрозуміло, що цей нардеп повністю залежить від нього й виконував усі вказівки російського агента В’ячеслава Богуслаєва та досі є членом комітету Верховної Ради з оборони й національної безпеки та, звісно, має доступ до державної таємниці, володіє всією інформацією про Укроборонпром у цей важкий час. І як тут навести лад без кримінальних проваджень?..


Також важливе питання, чому цю бурхливу діяльність Богуслаєва не помічали всі дев’ять років війни? Куди дивився Укрспецекспорт, коли ми зміцнювали оборону країни, яка на нас напала, нашими технологіями?


Знаючи подібні багатоходовки, можна припустити, що це було можливо на рівні тіньових домовленостей.


А наразі те, що копія заяви Богуслаєва на обмін з’явилась на просторах інтернету, може свідчити, що, ймовірно, уже все про все домовлено й вирішено.

 Не дав гелікоптер українським розвідникам

Нагадаємо, Богуслаєва затримали 22 жовтня 2022 року. За інформацією СБУ, він незаконно постачав українські авіадвигуни до рф, які там використовували для виробництва та ремонту російських ударних вертольотів.


В оприлюднених СБУ записах ідеться про розмови Богуслаєва з росіянами та підлеглими про постачання товарів військового призначення для російської штурмової авіації, а також про схеми обходу закону, що забороняє подібні оборудки. Зокрема, йшлося про переведення коштів через треті країни Європи та Азії.


У розслідуванні, оприлюдненому вже в цьому році, 10 травня, журналістами проєкту «Схеми», опубліковано записи телефонних розмов Богуслаєва із замовниками, з яких стало відомо, що під час повномасштабного вторгнення росії він блокував передачу гелікоптера Мі-2 українським розвідникам: віддав наказ розібрати борт на запчастини та приховати документи.


Богуслаєв із 2000 року має громадянство рф. Усі звинувачення на свою адресу він відкидає.

 Маніпулятор з досвідом

Ім’я почесного президента і власника значної частки акцій «Мотор Січі» Богуслаєва фігурувало в цілій низці скандалів навколо спроб продажу понад 50 відсотків акцій підприємства Китаю, його первинної приватизації та незаконних маніпуляцій з його акціями.

 

2017 року продаж компанії заблокувала СБУ. 2018 року СБУ порушила провадження за статтями «диверсія» та «підготовка до злочину», заарештувавши в суді 56 відсотків акцій.

 

На думку українських спецслужбовців, іноземні акціонери хотіли в порушення закону сконцентрувати в одних руках придбані через різні офшорні фірми акції та отримати повний контроль над діяльністю «Мотор Січі» у сфері оборонних замовлень.


СБУ також підозрювала зацікавленість рф у цій угоді, яка таким чином прагнула послабити Україну, позбавивши її важливого оборонного підприємства. США чинили опір продажу підприємства Китаю.

 

Зрештою угоду з продажу понад половини акцій «Мотор Січі» китайській компанії Skyrizon Aircraft заблокували.


Рішенням Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України в листопаді 2022 року «Мотор Січ» націоналізували.


1 квітня Україна запровадила санкції проти Богуслаєва.

 У країні проти України

В’ячеслав Богуслаєв належить до так званих червоних директорів. Він іще у 1970—1980-х роках очолював Волочиський машинобудівний завод у Хмельницькій області, а потім став гендиректором «Мотор-Січі». На підприємстві він залишився донині, з 2013 року — на позиції почесного президента.


Уже в незалежній Україні Богуслаєв вибудував непогану політичну кар’єру. Він чотири рази обирався депутатом Верховної Ради від «Партії регіонів», а також ніколи не приховував своєї проросійської орієнтації. А в розпал Євромайдану, 16 січня 2014 року, Богуслаєв підтримав так звані диктаторські закони, що суттєво обмежували права громадян.


Богуслаєву публічно закидали відмову вивішувати український прапор на своїх підприємствах, а також постачання високотехнологічної продукції до росії під час війни на Донбасі.

 

Його постійно підозрювали у контактах з російськими спецслужбами, а також звинувачували в блокуванні розвитку української літакобудівної галузі та саботажі голосування за відповідні закони.

Тобто все в його житті прийшло до логічного фіналу, аби лиш тепер нам не схибити.