Заводу імені Малишева знову пообіцяли замовити «Оплоти»: цього разу Резніков

17.05.2023
Заводу імені Малишева знову пообіцяли замовити «Оплоти»: цього разу Резніков

Головне, щоб від слів «промислового українопротекціоніста» — до діла. (Фото з сайту mil.gov.ua.)

Теперішній очільник Міноборони Олексій Резніков, услід за своїми попередниками, днями протестував роботу нового харківського танка «Оплот».

 

За традицією високопосадовцю машина сподобалася, і він уже очікувано пообіцяв налагодити його виробництво для потреб ЗСУ.


«Я переконаний, що в танковій коаліції у перших рядах повинен бути саме український танк, як-от БМ «Оплот», — сказав він. — На фронті обов’язково має бути броньований кулак, адже найголовніша цінність — це збереження життя наших захисників і захисниць. Щоб вони могли захищати нас, щоб вони не втрачали своє здоров’я, їм потрібна броньована техніка. Я люблю кухню і музику різних народів світу, але в промисловості я залишаюся промисловим українопротекціоністом. Саме тому ухвалено рішення, що МОУ замовить в Укроборонпрому для українського війська «Оплоти».


Яку партію танків планує замовити військове відомство, Олексій Резніков не уточнив. Обмежився загальним коментарем і Юрій Гусєв — гендиректор ДК «Укроборонпром», до складу якого входить харківський завод імені Малишева.  


«Перші місяці повномасштабного вторгнення Україна вистояла завдяки героїзму Сил безпеки та оборони України, а також безперервній роботі підприємств Укроборонпрому, — сказав він. — Адже перші зразки важкого західного озброєння Україна почала отримувати лише наприкінці минулорічної весни. Наше завдання — це спільно з країнами-партнерами забезпечити постійне збільшення обсягів виробництва та ремонту всіх видів озброєння та військової техніки — і кожного дня ми, державний оборонно-промисловий комплекс, спільно з Міноборони робимо все можливе для наближення нашої перемоги».


Нагадаємо, що  замовити харківському підприємству сучасні танки свого часу обіцяли більшість президентів і міністрів оборони України. Перед Олексієм Резніковим, наприклад, машиною почергово милувалися Петро Порошенко та Володимир Зеленський, але далі схвальних заяв не пішли.

 

Коли в лютому минулого року почалася повномасштабна, найгарячіша фаза війни, перевагу віддали швидкій модернізації старих моделей, а не випуску нових. У результаті «Оплот» на сьогоднішній день поповнив парк броньовиків лише однієї армії — тайської.


Високі технічні характеристики цієї машини ні в кого не викликають сумнівів. З вагою понад 50 тонн «Оплот» розвиває швидкість до 70 кілометрів за годину. Головна зброя — 125-міліметрова гармата. Вона вражає цілі на відстані до п’яти кілометрів і, окрім звичайних снарядів, стріляє керованими ракетами.

Танк має комбіновану систему захисту, включно з пасивною бронею, противотандемним вбудованим динамічним захистом та низкою інших систем, що підвищують його живучість на полі бою. 

 

Виконання бойових завдань можливе за різних кліматичних, метеорологічних і дорожніх умов. Український БМ хороший саме для спекотного і вологого клімату, для високогір’я. Його двигуни можуть працювати в умовах повної задимленості та піщаного пилу.