На фініші ЧУ на «Шахтар» чекає запекла боротьба одразу з двома конкурентами

17.05.2023
На фініші ЧУ на «Шахтар» чекає запекла боротьба одразу з двома конкурентами

На фініші чемпіонату на «Шахтар» чекає запекла боротьба за чемпіонство одразу з двома конкурентами. (Фото з сайту shakhtar.com.)

Що ближче фініш ЧУ-2022/2023, то менше нерозв’язаних турнірних «вузлів» у ньому залишається.

 

За чотири тури до завершення змагань чіткий контур має трійка майбутніх призерів. Готовий вже й один кандидат на виліт.

 

Шанси «Львова» зберегти прописку в еліті —  відсутні. З боротьби за медалі остаточно випало «Динамо».


Після домашньої поразки «Чорноморцю» «біло-сині» відстають від третьої команди чемпіонату на вісім очок.

 

Уявити, що за чотири тури до фінішу конкуренти розпорошать такий гандикап, просто неможливо. Мабуть, зневірилися в можливості наздогнати призовий експрес і самі динамівці.


Виконувач обов’язків головного тренера «Динамо» Олександр Шовковський каже, що не відчуває в своїх підопічних переможного духу.

 

«Перемоги, в першу чергу ментально, здобуваються ще до початку поєдинків. А ми, на жаль, чомусь включаємося у гру вже по ходу. У грі проти «Чорноморця» припустилися прикрих помилок, пропустили два м’ячі, розгубилися. Грубі промахи, в кінцевому результаті, не дозволили нам ані виграти, ані зіграти внічию цей матч. Будемо працювати над своїми помилками», — так прокоментував свою першу поразку в якості тренера «біло-синіх» Олександр Шовковський.


А якого фінального вигляду набуде призова трійка, стане зрозуміло, очевидно, лише після останнього туру. Ситуація у «топтрійці» настільки непрогнозована та заплутана, що навіть «Зоря», котра наразі йде третьою, має реальні шанси на здобуття чемпіонства.


«Ми знаємо, що можемо виграти чемпіонат, але наразі завдання — виходити на поле та забирати максимум із кожного поєдинку й, виходячи з цього, — бути якомога вище в турнірній таблиці», — пояснив свій тренерський підхід наставник «Зорі» Патрік ван Леувен.


Підопічні нідерландця мають у своєму активі шестиматчеву переможну серію й вочевидь збавляти хід не планують.


Тим важче буде «гірникам», які зосереджені на тому, аби захистити чемпіонський титул. У найближчі три тижні на них чекають матчі проти прямих конкурентів — «Зорі» та «Дніпра-1».


Аби в чемпіонській гонці було якомога менше скандалів, в УАФ вирішили забезпечити системою ВАР усі заключні матчі «Дніпра-1». Працюватиме ВАР і на поєдинках «Шахтаря». Щоправда, «гірникам» доведеться самостійно фінансувати виїзди пересувної станції на свої доленосні матчі.


Як відомо, в нинішньому чемпіонаті УАФ своїм коштом забезпечує виїзд системи ВАР лише на один матч туру, через що доводиться чути велику кількість скарг та нарікань на суддівство.


Генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін наголошує: «Прізвища арбітрів ми знаємо вже краще, ніж прізвища гравців команд суперників. І якщо ми так багато говоримо про арбітраж, слід визнати: тут є явна проблема. Останнім часом багато було сказано про суддівство в УПЛ. Потужний потік негативу, кожного туру незрозумілі суддівські рішення, які не те що знижують і без того невисокий інтерес до нашого футболу, — вони цей інтерес остаточно вбивають».


Відтак у «Шахтарі» вирішили придбати й передати на потреби УАФ дві пересувні системи ВАР.

 

«Безумовно, ВАР — не панацея, але сьогодні це вже обов’язкова необхідність, яку визнали й використовують у більшості футбольних чемпіонатів у всьому світі. Усі клуби мають бути в рівних умовах, і необхідно, щоб ВАР працював на кожному матчі. Сподіваюся, поява достат­ньої кількості машин ВАР суттєво знизить кількість суддівських скандалів і дозволить забезпечити використання відеотехнологій на кожній грі. Давайте знову говорити про футбол, а не про футбольних арбітрів та їхні помилки», —  зауважує Палкін.

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 26-й тур. «Динамо» —  «Чорноморець» —  2:3, «Інгулець» —  «Шахтар» —  0:2, «Металіст» —  «Зоря» —  0:5, «Львів» —  «Ворскла» —  0:2, «Верес» —  «Металіст-1925» —  1:0, «Кривбас» —  «Рух» —  1:0, «Минай» —  «Дніпро-1» —  0:1, «Колос» —  «Олександрія» —  0:2.
Турнірне становище: «Шахтар» —  63, «Дніпро-1» —  61, «Зоря» —  58, «Динамо» —  50, «Олександрія» —  42, «Кривбас» —  35, «Ворскла», «Колос» —  33, «Чорноморець»—  29, «Верес», «Інгулець», «Металіст-1925» —  27, «Минай» —  26, «Рух» —  24, «Металіст» —  22, «Львів» —  13.